Ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά 58 ολόκληρα χρόνια. Πάνω από μισό αιώνα ζωής στον επιχειρηματικό στίβο της χώρας, η Ηλεκτρονική Αθηνών έφτασε στο σημείο να βάλει λουκέτο.
Με μία ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε το βράδυ της Τετάρτης, 13 Απριλίου, η άλλοτε κραταιά αλυσίδα λιανικής πώλησης ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών γνωστοποίησε την κήρυξη πτώχευσης από το Πολυμελές Πρωτοδικείο, στο οποίο είχε προσφύγει.
Τι οδήγησε, όμως, την Ηλεκτρονική σε αυτή την κατάσταση; Τι μεσολάβησε από τα… παλιά, καλά χρόνια;
Είναι γεγονός πως η αλυσίδα αντιμετώπιζε αρκετά προβλήματα τα τελευταία χρόνια. Μάλιστα, η ιστορική εταιρεία είχε εκπονήσει τρία πλάνα αναδιάρθρωσης, αλλά κανένα από αυτά δεν απέδωσε τα αναμενόμενα, ενώ η κατάσταση επιδεινώθηκε ακόμη περισσότερο τον τελευταίο χρόνο, από την επιβολή των capital controls και μετά.
Το άλλοτε καμάρι της οικογένειας Στρούτση, το οποίο άρχισε την πορεία του στον επιχειρηματικό στίβο το 1958, επιχείρησε να αναπτυχθεί σε Κύπρο και Βαλκάνια, χωρίς –ωστόσο- αυτή η επεκτατική κίνηση να στεφθεί με επιτυχία. Μάλιστα, η κατάληξη της πολυετούς περιπέτειας της Ηλεκτρονικής και ο τρόπος που επηρεάστηκε από τους ελέγχους στην κίνηση των τραπεζικών κεφαλαίων στέλνει κι ένα μήνυμα, τόσο προς την κυβέρνηση, όσο και προς την κοινωνία, γενικότερα. Οπως εκτιμούν άνθρωποι της αγοράς, αυτό που γίνεται αντιληπτό, πλέον, από όλους είναι πως «νέα παιχνίδια και τυχοδιωκτισμοί δεν χωρούν, αφού το μάρμαρο το πληρώνουν οι εργαζόμενοι».
Η ιστορική αλυσίδα ήταν η πρώτη αμιγώς ελληνική εταιρεία σε επίπεδο πωλήσεων του κλάδου της, ενώ όπως αναφέρει η ίδια στην ανακοίνωσή της ήταν η «μόνη που ανταγωνίστηκε ευθέως τις πολυεθνικές, οι οποίες θα είναι και οι μόνες ευνοημένες από αυτή τη συγκυρία».
Από την Κλαυθμώνος στον Αλέκο
Πίσω στο 1958, η Πλατεία Κλαυθμώνος είναι το βασικό σημείο συγκεντρώσεων των διαδηλωτών, όταν πραγματοποιούνταν κάποια πορεία. Ακόμη και τώρα, δηλαδή, έτσι γίνεται. Στην όχι και τόσο διαφορετική σε σχέση με σήμερα όψη της πλατείας, στη νοτιοδυτική άκρη της ανοίγει το πρώτο κατάστημα της Ηλεκτρονικής. Τα χρόνια περνούν, οι επιτυχίες διαδέχονται η μία την άλλη και μαζί με τα κέρδη πολλαπλασιάζονται και τα καταστήματα. Καταστήματα που φτάνουν το κόκκινο χαρακτηριστικό χρώμα της φίρμας σχεδόν σε κάθε πόλη της χώρας.
Και το μεγάλο μπαμ, η μεγάλη αναγνώριση έρχεται με τον… Αλέκο. Λίγο πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες, όταν το μάρκετινγκ και οι διαφημιστικές έκαναν πάρτι στην ελληνική οικονομία και διαμόρφωναν την κουλτούρα στην ελληνική κοινωνία, εμφανίζεται η περίφημη –πλέον- διαφήμιση.
Εντάξει, αργότερα ήρθε και η Πετρούλα.
Το… ειρωνικό timing και ο Μάρδας
Και το… γλυκό ήρθε να δέσει με το timing. Την ώρα που εξελίσσονταν όλα τα παραπάνω, ο Δημήτρης Μάρδας δήλωνε πως «τα capital controls δεν έχουν προκαλέσει προβλήματα και πως έχουν… ξεχαστεί ακόμη κι από τους τουρίστες». Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τις επενδύσεις τόνισε πως όλα τα ζητήματα που έχουν δημιουργηθεί επιλύθηκαν, ενώ το βράδυ της Τετάρτης σε εκπομπή του ΣΚΑΪ αποκάλυψε πως η οικονομία βαδίζει προς το σημείο που θα της επιτρέψει να άρει τους περιορισμούς. Ωστόσο, αρνήθηκε να προσδιορίσει το πότε ακριβώς θα γίνει αυτό.
H ανακοίνωση που εξέδωσε η εταιρεία το βράδυ της Τετάρτης ήταν κάτι παραπάνω από σαφής: φταίνε τα capital controls.
«Παρά τις διαρκείς προσπάθειες της εταιρείας, η πορεία της οικονομίας, η περαιτέρω αποδυνάμωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών, τα capital controls που –εκτός των άλλων– ενίσχυσαν την καχυποψία των ξένων προμηθευτών προς τις ελληνικές επιχειρήσεις, σε συνδυασμό με την στάση των δανειστριών τραπεζών καθιστούν αδύνατη τη συνέχιση της λειτουργίας της εταιρείας.
» Το επιχειρηματικό πλάνο, το οποίο συναποφασίστηκε από τις τράπεζες, τους προμηθευτές και τους μετόχους τον Απρίλιο του 2015 είχε δημιουργήσει βάσιμες προοπτικές για την ανάκαμψη της εταιρείας. Όσα συνέβησαν, από τον Ιούνιο του 2015 και μετά, υπονόμευσαν και στη συνέχεια ακύρωσαν στην πράξη οποιοδήποτε σχεδιασμό.
» Το αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθεί ασφυκτικό πρόβλημα ρευστότητας, να χάνονται μερίδια αγοράς και να αυξάνονται οι ζημιές. Έτσι, η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ, αφού εξάντλησε κάθε δυνατή εναλλακτική λύση, οδηγήθηκε στη σημερινή οδυνηρή απόφαση.
» Η σημερινή εξέλιξη αφανίζει τη μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία του κλάδου, τη μόνη που ανταγωνίστηκε ευθέως τις πολυεθνικές, οι οποίες θα είναι και οι μόνες ευνοημένες από αυτή την συγκυρία.
Τα καταστήματα της ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ από αύριο, 14-4-2016, θα παραμείνουν κλειστά», ήταν η κατάληξη της ανακοίνωσης.
Συγκέντρωση από εργαζομένους
Στο υποκατάστημα της Ηλεκτρονικής Αθηνών στο Περιστέρι συγκεντρώθηκαν από νωρίς το πρωί της Πέμπτης δεκάδες εργαζόμενοι της εταιρίας που χθες έβαλε λουκέτο. Μάλιστα, οι ίδιοι δήλωσαν ότι δεν είχαν την παραμικρή ενημέρωση για τις προθέσεις της διοίκησης και αναφέρουν ότι έμαθαν την δραματική εξέλιξη από τα Μέσα. Οι 450 εργαζόμενοι της Ηλεκτρονικής ζήτησαν τις αποζημιώσεις τους, προκειμένου να στηριχθούν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους κατά τη διάρκεια της δύσκολης προσπάθειας να βρουν αλλού εργασία.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως αργότερα, στη συνέντευξη Τύπου του Ιωάννη Στρούτση, προέδρου της εταιρείας, δεν επετράπη η είσοδος εργαζομένων, με αποτέλεσμα να προκληθεί ένταση, η οποία αργότερα προκάλεσε τη διακοπή της διαδικασίας.
Για το λουκέτο της Ηλεκτρονικής ανακοίνωση εξέδωσε Το Ποτάμι: «Αλλοι 450 εργαζόμενοι (αυτή τη φορά της Ηλεκτρονικής Αθηνών) είναι χωρίς δουλειά. Η αντιαναπτυξιακή πολιτική, η εχθρότητα στην ιδιωτική πρωτοβουλία και τα capital controls οδηγούν καθημερινά σε νέα, μικρά και μεγάλα, λουκέτα», αναφέρει μεταξύ άλλων.
Αμεση, από το βράδυ της Τετάρτης ήταν και η αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας μέσω του εκπροσώπου Τύπου της Γιώργου Κουμουτσάκου.