Λίγο πριν από την αλλαγή του υπουργού Αμύνης ζητήθηκε από τον υφυπουργό Εθνικής Αμύνης Λαμπρόπουλο να υπογράψει μια σύμβαση του ελληνικού δημοσίου με έναν ισραηλινό προμηθευτή για προμήθεια 3.000 βλημάτων 120mm για τα τανκ Λέοπαρντ-2. Για τα δεδομένα μιας αμυντικής προμήθειας το ποσό ήταν μικρό, μερικά εκατομμύρια ευρώ. Ο κ. Λαμπρόπουλος αρνήθηκε να δεσμεύσει με την υπογραφή του τον νέο υπουργό Νίκο Δένδια και είπε ότι δεοντολογικά θα ήταν καλύτερα να περιμένει. Τελικώς το έλυσε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος που υπέγραψε τη σύμβαση.
Προηγουμένως, η προμήθεια των βλημάτων για τα άρματα είχε ανατεθεί στη γερμανική Ράινμεταλ, που έναντι 52 εκατομμυρίων έχει αναλάβει να προμηθεύσει με 12.000 βλήματα τις ένοπλες δυνάμεις. Τώρα στελέχη της εταιρίας βρίσκονται αντιμέτωπα με τη δικαιοσύνη. Και επί 11 χρόνια το ελληνικό κράτος είχε άρματα χωρίς πυρομαχικά, κάτι σαν τεθωρακισμένα αυτοκίνητα σε ερπύστριες. Η αλήθεια είναι ακόμα ότι αν και η εγχώρια βιομηχανία προσφέρθηκε να συμμετάσχει στην παραγωγή των βλημάτων, ένας αντιπρόσωπος, ο κ Θωμάς Λιακουνάκος, επέμενε να έρθουν τα βλήματα από το Ισραήλ. Άλλωστε αυτή η παραγγελία θα βοηθούσε τη βελτίωση των σχέσεων μας με το Ισραήλ.
Όσοι όμως γνωρίζουν τη δουλειά λένε ότι βλήματα με την τεχνολογία της κινητικής ενέργειας μπορούσαν να κατασκευάσουν οι Αμερικάνοι και οι Γερμανοί της Ράινμεταλ. Στην ανακοίνωση που έβγαλε η γερμανική εταιρία τον Αύγουστο, μετά την υπογραφή της συμφωνίας με τον κ. Αβραμόπουλο, αναφέρει ότι για να συντομευτούν οι διαδικασίες αλλά και να ελεγχθούν τεχνικά τα βλήματα στον συγκεκριμένο πυροσωλήνα, ως εντολέας της παραγγελίας θα εμφανισθεί μια υπηρεσία τεχνικής αξιολόγησης του γερμανικού στρατού και όχι το ελληνικό δημόσιο. Επίσης ανακοίνωσε ότι σε αντίθεση με τα συμβατικά βλήματα που θα παραδοθούν ως το τέλος του χρόνου, τα βλήματα κινητικής ενέργειας θα παραδοθούν το 2015 και 2016. Πρακτικά τι σημαίνει αυτό; Ότι μπορεί τα ισραηλινά βλήματα να μην ταιριάζουν με τον γερμανικό πυροσωλήνα. Αν συμβαίνει αυτό, τότε καλό είναι ο υπουργός Άμυνας να στείλει το λογαριασμό στον προκάτοχό του. Είναι κάτι που θα εκτιμηθεί από τους φορολογούμενους.