To Eurogroup της Πέμπτης 9 Απριλίου είναι η τελευταία ευκαιρία για την Ενωση να αποδείξει την ενότητά της. Αν θα παραμείνει επί της ουσίας το κοινό σπίτι όλων των μελών της. Επειδή η πανδημία τρέχει και οι ευρωπαϊκοί λαοί δεν μπορούν να περιμένουν.
Μία ακτίνα φωτός ήρθε από τη δήλωση του προέδρου του οργάνου, του Μάριο Σεντένο, ο οποίος μάλλον αισιόδοξα προεξόφλησε τη συμφωνία. Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, πριν αρχίσει η συνεδρίαση του Eurogroup, είπε ότι «δεν υπάρχουν ταξιδιώτες πρώτης θέσης στην κρίση». Υπογράμμισε δε, ότι «είτε θα βουλιάξουμε είτε θα κολυμπήσουμε παρέα». Καθαρές κουβέντες.
«Καθώς ξεκινάμε ξανά τη συνεδρίαση του Eurogroup σήμερα το απόγευμα, πολλά είναι αυτά που διακυβεύονται. Καλώ όλους τους υπουργούς Οικονομικών να συμφωνήσουν σε ένα τολμηρό και φιλόδοξο σχέδιο για να προστατεύσουμε τις οικονομίες μας, αντιδρώντας σε αυτή την κοινή απειλή. Ενα δίχτυ ασφάλειας για την Ευρώπη για την προστασία των εργαζομένων μας, των επιχειρήσεων μας και της χρηματοδότησης των χωρών μας. Ενα σχέδιο που μας δίνει την ελπίδα ότι θα ξεπεράσουμε την κρίση καθώς μπαίνουμε σε ύφεση. Σε αυτό είμαστε μαζί. Ολοι με περιορισμούς στις μετακινήσεις, με τα θύματα να αυξάνονται κάθε ώρα και χωρίς να είναι ορατό το τέλος».
Η τυφλότητα, όπως είπε, του κορονοϊού απέναντι στα θύματά του, ενέπνευσε τον Σεντένο: «Κάθε στιγμή μάς υπενθυμίζεται ότι αυτός ο ιός είναι τυφλός. Τυφλός στις σημαίες μας, στο φύλο, στο χρώμα ή στην κοινωνική τάξη. Δεν υπάρχουν ταξιδιώτες πρώτης θέσης. Είτε θα βουλιάξουμε είτε θα κολυμπήσουμε μαζί. Αυτή είναι μία αληθινή κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Αφορά όλον τον κόσμο. Τα καλά νέα είναι ότι είμαστε πολύ κοντά σε μία συμφωνία. Πιστεύω, εξακολουθώ να πιστεύω, ότι αυτή τη φορά θα αρθούμε όλοι στο ύψος των περιστάσεων. Και θα δείξουμε το αναγκαίο πνεύμα συμβιβασμού, το οποίο είναι το θεμέλιο της Ενωσής μας».
Προς το παρόν η γερμανική στάση αναφορικά με τις αιτιάσεις και τα αιτήματα της Ιταλίας και των υπολοίπων Νοτίων παραμένει η ίδια: όχι στο ευρω-ομόλογο.