Οι αγορές που δεν χορεύουν στον ρυθμό της πολιτικής, το βλέπουν έτσι (από την χθεσινή απόφαση της Moody's):
«The key driver for the review for downgrade is the high level of uncertainty over the outcome of the negotiations between Greece and its official creditors over the terms of Greece's support programmer. The outcome could potentially have negative implications for Greece's ability to meet its funding and liquidity needs and for the probability of default on marketable securities. Moody's government bond rating applies to marketable securities only.
Moody's would consider downgrading Greece's Caa1 government bond ratings were it to conclude, as a result of the review, that (1) an agreement with official creditors is not likely to be reached in time to enable the government to repay its creditors who hold debt on commercial terms; and (2) that the likelihood of a significant deceleration or even reversal in the implementation of the adjustment programmer would further hinder Greece's growth prospects.»
Με απλά ελληνικά: Η Αθήνα δεν θα έχει αρκετά χρήματα από τους επίσημους δημόσιους δανειστές της για να ξεπληρώσει τους ιδιώτες δανειστές της. Όχι μόνο εκείνους που κρατάνε ομόλογα, αλλά και όλους σε όσους χρωστάει και πιθανά θα χρωστάει. Η Αθήνα, λέει αυτό το κείμενο, μπορεί να πληρώνει όσο παίρνει χρήματα από την Ευρώπη.
Τι λέει η ελληνική κυβέρνηση; «Δεν θέλουμε τα χρήματά σας». Όμως αυτή η θέση δεν είναι ειλικρινής. Διότι αν ήταν έτσι, δεν θα ζητούσε αύξηση του πλαφόν των εντόκων γραμματίων του δημοσίου στο προχθεσινό EuroWorking Group· αίτημα που απέρριψαν οι εταίροι μας, αν και αφορούσε ένα μικρό σχετικά ποσό, 4,5 δισ. ευρώ .Το απέρριψαν διότι θεωρούν ότι με αυτή την αύξηση, οι Τράπεζες θα παίρνουν τα χρήματα του Έκτακτου Μηχανισμού Ρευστότητας από την Τράπεζα της Ελλάδος για να στηρίζουν το δημόσιο, που στις 13 Φεβρουαρίου έχει να αναχρηματοδοτήσει έντοκα γραμμάτια ύψους 1,4 δισ. ευρώ. Οι Ευρωπαίοι πιστεύουν, δηλαδή, ότι θα συνεχίζουμε την διαπραγμάτευση χωρίς δανειακές συμβάσεις και χωρίς όρους, με ευρωπαϊκά χρήματα από την πίσω πόρτα. Θα αποπληρώνουμε κρατικό χρέος με τα δικά τους χρήματα χωρίς όρους, ενώ θα κάνουμε «μικρά δώρα» με βάση τις προεκλογικές εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό δεν το δέχονται, διότι τα χρήματα είναι δικά τους. Η Moody's προβλέπει, λοιπόν, ότι δεν μπορούμε να μείνουμε ζωντανοί χωρίς την «καλοσύνη» των ξένων.
Το 70% των Ελλήνων και η πλειοψηφία των ψηφοφόρων σε όλα τα κόμματα πιστεύουν ότι πρέπει να συνεχισθεί αυτού του είδους η διαπραγμάτευση. Φυσικά, δεν ανήκω σε αυτούς. Διότι θεωρώ ότι ορισμένα στοιχεία που κρατάνε τις θέσεις μας ισχυρές, είναι δανεικά.
Το κουμπί δεν είναι στο χέρι μας. Αλλά στο χέρι εκείνων που κάθονται απέναντι. Το μόνο μας όπλο είναι η παραμονή στο κοινό νόμισμα, αλλά δεν είμαι σίγουρος ότι εκεί αυτό το 70% θα ακολουθήσει, καθώς η έξοδος από το ευρώ θα σημαίνει ότι η Ελλάδα θα πάψει έστω και προσωρινά να είναι ό,τι ήταν από το 1980 και μετά (σημείωση: πρέπει να βγούμε απο την ΕΕ για να κάνουμε αίτηση να ξαναμπούμε).
Την επόμενη εβδομάδα, η αντιπαράθεση θα γίνει «πιο βρόμικη», καθώς τα περιθώρια θα στενεύουν. Η Ελλάδα θα μπορεί να μην παραβιάσει τις υποχρεώσεις της, παραβιάζοντας όμως τους κανόνες που έχει συμφωνήσει με τους Ευρωπαίους (π.χ. να βάλει τις τράπεζες να αγοράσουν κρατικό χρέος, κάτι που η ΕΚΤ έχει απαγορεύσει). Το Ευρωσύστημα και η Τράπεζα της Ελλάδος θα αντιδράσει σε αυτό και ο Γ. Στουρνάρας θα έρθει σε σύγκρουση με την κυβέρνηση, παρά τις διαβεβαιώσεις του πολιτικού προσωπικού ότι θα τηρήσει τους ευρωπαϊκούς κανόνες (όπως έχουν διαβεβαιώσει Τσίπρας και Βαρουφάκης).
Αν γίνει αυτό, θα αυξηθούν οι πιέσεις στο ευρωσύστημα και θα σταματήσει τον έκτακτο μηχανισμό στήριξης, όπως έκανε ο Τρισέ με την Ιρλανδία και ο Ντράγκι με την Κύπρο. Σε αυτό το σημείο, θα έχει πραγματικά αξία η γνώμη του κάθε πολίτη.