Protagon A περίοδος

Η 3η φτωχότερη χώρα της Ε.Ε.

Δεν χρειάζεται να δουλεύεις σε κάποιο Ινστιτούτο Οικονομίας για να μπορέσεις να ερμηνεύσεις τη γλώσσα των αριθμών η οποία καταδεικνύει -με τον πλέον χειρότερο τρόπο- την άμεση, ζοφερή, πτωχή καθημερινότητά μας.

Σπύρος Σεραφείμ

Η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις φτωχότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης των «27», σύμφωνα με συγκριτική έρευνα του Ινστιτούτου Γερμανικής Οικονομίας (IW) και ξεπερνά μόνον τις Βουλγαρία και Ρουμανία.

Η έρευνα του IW, σύμφωνα με την Deutsche Welle, προσδιόρισε τη φτώχεια βασιζόμενη σε τέσσερις βασικούς δείκτες: τη σχετική εισοδηματική φτώχεια η οποία πλήττει όσους διαθέτουν εισόδημα κάτω από το 60% του μέσου όρου της χώρας στην οποία ζουν, την υποκειμενική εισοδηματική φτώχεια που βασίζεται στην ατομική εκτίμηση, τον λεγόμενο παράγοντα της στέρησης (χαμηλό επίπεδο διαβίωσης) και, τέλος, την οικονομική στενότητα η οποία δείχνει τον βαθμό επάρκειας του εισοδήματος ενός νοικοκυριού.

Βάσει της έρευνας, πιο έντονο είναι το πρόβλημα της φτώχειας στις νεότερες χώρες-μέλη της Ε.Ε., Λετονία, Βουλγαρία και Ρουμανία. Σε εκείνες, προστίθεται και η χώρα μας.
Η συγκριτική έρευνα του Ινστιτούτου Γερμανικής Οικονομίας για τη φτώχεια, στις «27» χώρες της Ε.Ε., κατατάσσει τη Γερμανία στην 7η θέση της σχετικής κατάταξης. Στις λιγότερο φτωχές χώρες περιλαμβάνονται οι Δανία, Σουηδία, Φινλανδία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία και Αυστρία. Στην 25η θέση βρίσκεται η Ελλάδα και στις δύο τελευταίες η Βουλγαρία και η Ρουμανία.

Όσο, λοιπόν, ακούω -από επίσημα, κυβερνητικά στόματα- για «σημαντικές μεθόδους» που «θα» λάβουν ως άμεσα μέτρα «για την καταπολέμηση του φαινομένου της φτώχειας», περί «λήψεων μέτρων στον εργασιακό τομέα», για «κοινωνική στήριξη ομάδων», δεν πείθομαι – εκ των πραγμάτων, βάσει της ίδιας της πραγματικότητας. Δεν χρειάζεται να δουλεύεις σε κάποιο Ινστιτούτο Οικονομίας για να μπορέσεις να ερμηνεύσεις τη γλώσσα των αριθμών η οποία καταδεικνύει -με τον πλέον χειρότερο τρόπο- την άμεση, ζοφερή, πτωχή καθημερινότητά μας.
Και όσο θα ακούω για όλες αυτές τις «άοκνες προσπάθειες» που καταβάλει η κυβέρνηση, η οποία «στέκεται συνεχώς πάνω από τα οικονομικά προβλήματα του πολίτη», θα συνεχίζω να ανακατεύομαι και να έχω τάσεις για εμετό.

Διαβιούμε στην τρίτη πιο φτωχή χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πόσο πιο απλά μπορούμε να το πούμε και να το γράψουμε;

Εκτός κι αν δεχτούμε ότι το Ινστιτούτο Γερμανικής Οικονομίας έχει κάνει λάθος μετρήσεις, ότι τα αποτελέσματά του είναι μη αληθή αφού ζούμε μέσα στον πλούτο, άσε που υπάρχει και παγκόσμια συνομωσία «για να μας καταβαραθρώσουν, να μας κάνουν να μην μπορούμε να σηκώσουμε κεφάλι» και ότι όλοι μας ζηλεύουν, εμάς και την υπαρκτή ευμάρειά μας. 

Ναι, αυτή που δεν μπορείς να δεις επειδή, καημένε μου, είσαι αρνητικός άνθρωπος…