Η επιστημονική ημερίδα με θέμα την «Ποινική αντιμετώπιση των τυχερών παιγνίων» πραγματοποιήθηκε στην Θεσσαλονίκη | Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης
Επικαιρότητα

Γιατί χρειάζεται νέο νομικό πλαίσιο κατά του παράνομου τζόγου

Επιστημονική ημερίδα με θέμα την «Ποινική αντιμετώπιση των τυχερών παιγνίων» διοργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη -Τι είπαν οι έγκριτοι δικαστές και νομικοί που συμμετείχαν
Protagon Team

Τα κενά της ισχύουσας νομοθεσίας  καθώς και οι τροποποιήσεις και βελτιώσεις που απαιτούνται για την αναβάθμιση και ενίσχυση του πλαισίου αντιμετώπισης του παράνομου τζόγου, τόσο του επίγειου όσο και του διαδικτυακού, βρέθηκαν στο επίκεντρο της επιστημονικής ημερίδας με θέμα την «Ποινική αντιμετώπιση των τυχερών παιγνίων».

Την ημερίδα συνδιοργάνωσαν στη Θεσσαλονίκη, ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης και η Ένωση Ελλήνων Εισαγγελέων και συμμετείχαν επίσης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, εισαγγελέας Εφετών Ελευθέριος Μιχαηλίδης, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΔΣΘ), Στάθης Κουτσοχήνας,  ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ) Ευάγγελος Καραγρηγορίου, καθώς και πολλοί ακόμη έγκριτοι νομικοί, αστυνομικοί, κ.ά. Στην εκδήλωση, παρευρέθη και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχάλης Καλογήρου, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό.

Ο προεδρεύων των εργασιών, Αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Χαράλαμπος Βουρλιώτης έστειλε σαφές μήνυμα συνοψίζοντας τα συμπεράσματα της ημερίδας, καθώς όπως τόνισε, απαιτούνται διορθωτικές παρεμβάσεις στη νομοθεσία, με εξορθολογισμό των ποινικών κυρώσεων και ταυτόχρονη αυστηροποίηση των διοικητικών κυρώσεων, ώστε να είναι εφικτή η άμεση παύση λειτουργίας των παρανόμων καταστημάτων τζόγου.

Το ρυθμιστικό έργο της ΕΕΕΠ ανέλυσε ο πρόεδρός της, Ευάγγελος Καραγρηγορίου, τονίζοντας τις θετικές παρεμβάσεις της ανεξάρτητης αρχής, αλλά και την ανάγκη αναμόρφωσης αρκετών σημείων της ελληνικής νομοθεσίας για τον παράνομο τζόγο. Σύμφωνα με τον κ. Καραγρηγορίου, πολλά έχουν επιτευχθεί αλλά απαιτούνται ακόμη πολλές ενέργειες με στόχο την επιπλέον θωράκιση και προσφορότερη λειτουργία του θεσμικού πλαισίου για την καταστολή του παράνομου τζόγου.

Ο πρόεδρος της ΕΕΕΠ στάθηκε στην απώλεια δημοσίων εσόδων από την παράνομη δραστηριότητα, καθώς και στα οφέλη που προκύπτουν από την λειτουργία της ρυθμισμένης νόμιμης αγοράς. Σύμφωνα με τον ίδιο, πέρυσι αντλήθηκαν φόροι 750 εκατ. ευρώ από την νόμιμη δραστηριότητα, ενώ καίριο πλήγμα στον παράνομο τζόγο επιτεύχθηκε μέσω της λειτουργίας των VLT’s (παιγνιομηχανημάτων) του ΟΠΑΠ.

Ο πρόεδρος της ΕΕΕΠ επισήμανε ακόμη ότι την περίοδο 2013-2016 εντοπίστηκαν μόλις 600 ιστότοποι παράνομου στοιχήματος, ενώ σήμερα στη «μαύρη λίστα» της ΕΕΕΠ βρίσκονται 2.700 παράνομοι ιστότοποι.

Ο αντεισαγγελέας Πρωτοδικών, Γεώργιος Νούλης έκανε λόγο για κενά και αστοχίες που προκύπτουν στην πρακτική εφαρμογή του νόμου 4002/2011 και τον καθιστούν τελείως αναποτελεσματικό. Παράλληλα, διαπίστωσε ότι από άποψη αναλογίας στην επιβολή ποινικών κυρώσεων, ο νομοθέτης αστόχησε υπέρμετρα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι ποινικές κυρώσεις να μένουν τελικά ανεφάρμοστες.

Σημείωσε πως θα πρέπει να επανεξεταστούν δοκιμασμένες λύσεις του παρελθόντος, όπως η κατάσχεση του συνόλου του εξοπλισμού των παραβατών και η επιβολή σφράγισης στα παράνομα καταστήματα.

Η Εισαγγελέας Εφετών Αθηνών, Βιργινία Σακελλαροπούλου σημείωσε ότι υποθέσεις παρανόμου στοιχηματισμού και παρανόμων παιγνίων θα συνεχίσουν να απασχολούν τις δικαστικές αίθουσες και για την πάταξη τους απαιτούνται εξειδικευμένες γνώσεις και χρήση τεχνογνωσίας από όλες τις πλευρές.

Η εισηγήτρια του ΔΣΘ, Γεωργία Ζώη τόνισε στην εισήγησή της ότι τελικά ο νόμος 4002/2011 επιχειρεί να προστατεύσει αφενός την δημόσια περιουσία, αφετέρου την υγεία των παικτών και να εξοστρακίσει φαινόμενα εξαπάτησής τους.

Την εμπειρία του σε ό,τι αφορά τους αστυνομικούς ελέγχους σε καταστήματα με παράνομα «φρουτάκια», μετέφερε ο αξιωματικός της ΕΛΑΣ, Κώστας Λιανός. Από τη μεριά του αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο οργανώνονται τα παράνομα καταστήματα και την καθυστέρηση που επιτυγχάνεται στο χρόνο πρόσβασης των αστυνομικών στο σημείο διενέργειας των παιχνιδιών για τη βεβαίωση του αδικήματος.

Τέλος, ο επικεφαλής της Μονάδας Ασφαλείας και Εταιρικών Κινδύνων του ΟΠΑΠ, Λεωνίδας Φαρμάκης, ανέλυσε την σθεναρή προσήλωση της εταιρείας στις αρχές του υπεύθυνου παιχνιδιού και σημείωσε ότι η δραστηριότητα της παράνομης αγοράς, εξακολουθεί να αντιστρατεύεται δυναμικά την νόμιμη.