Για να ακριβολογούμε, η αξία του ρωσικού εθνικού νομίσματος πέφτει σε σχέση με άλλα νομίσματα, όπως το Ευρώ 17% από τις αρχές του έτους, το ιαπωνικό Γιεν, το ελβετικό Φράγκο ή το Δολάριο. Πρόκειται για την ισοτιμία που διαμορφώνεται στις λεγόμενες αγορές, που και αυτές επηρεάζονται από πολιτικά γεγονότα αλλά και από οικονομικές παρεμβάσεις, όπως το επιτόκιο σε εθνικό νόμισμα. Οι παρεμβάσεις γίνονται και φανερά αλλά και εν κρυπτώ.
Η κατάσταση στην Ουκρανία με τις πολιτικές της, αλλά και οικονομικές, συστημικές παραμέτρους, είναι η αφορμή για το κατρακύλισμα του ρουβλίου. Οι αιτίες είναι βαθύτερες. Η οικονομία της Ρωσίας στηρίζεται σχεδόν αποκλειστικά στον ορυκτό της πλούτο, και μέσα σε αυτόν τον πλούτο ξεχωρίζουν καθοριστικά, ηγεμονικά, το πετρέλαιο και το αέριο.
"Η οικονομία της Ρωσίας ονομάζεται Γκάζπρομ!".
Έτσι μου είχε πει ένας φίλος μου, διευθυντής του τεχνικού τομέα της κοινοπραξίας της αγγλικής πολυεθνικής BP, και της ρωσικής TNK, συμφερόντων ενός ολιγάρχη, πριν από μερικά χρόνια. Ας σημειωθεί ότι η κοινοπραξία αυτή έσπασε αναγκαστικά με την παρέμβαση του Κρεμλίνου, που δεν ήθελε τους Άγγλους μέσα στα πόδια του στον στρατηγικό τομέα της ενέργειας. Βρήκαν λοιπόν έναν νομικώς συμβατό τρόπο να τους στείλουν στο σπίτι τους, τους Άγγλους της BP, και να εξαγοράσουν το μερίδιό τους από την κοινοπραξία.
Ας θυμηθούμε επίσης, ότι ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας, Δημήτριος Μεντβέγιεφ, νυν πρωθυπουργός υπό τον Πούτιν, διετέλεσε πρόεδρος της περιβόητης Γκάζπρομ. Όταν λοιπόν πέφτει η ισοτιμία του ρουβλίου, υπάρχει πρόβλημα στη ρωσική Γκάζπρομ.
Παρ' όλη την εξάρτηση της Ευρώπης σε πολύ μεγάλο βαθμό από το ρωσικό αέριο, η εξάρτηση της ρωσικής οικονομίας από την Ευρώπη ως πελάτη, είναι μεγαλύτερη. Στο στρατηγικό αυτό παιxνιδι διαθέτουν οι Ευρωπαίοι, σε συνδυασμό με τους Αμερικανούς και τους Καναδούς, ενεργειακές επιλογές, που ναι μεν είναι ακριβότερες από τις ρωσικές πηγές, αλλά εφικτές σε βάθος χρόνου. Σαφώς πονάει, τη γερμανική ιδίως βιομηχανία, μια τυχόν επιδείνωση του κλίματος με τους Ρώσους. Ο γενικός διευθυντής της Φολκσβάγκεν, Βίντερκορν, έχει κατατάξει τη Ρωσία σε υπ’ αριθμόν ένα ανοδικό παράγοντα για κερδοφόρες επενδύσεις του ομίλου του στην Ευρώπη. Με την αγοραστική δύναμη των Ρώσων να γλιστράει 17% από τις αρχές του 2014 έναντι του Ευρώ, όλοι οι υπολογισμοί πρέπει να ξαναπεράσουν από έλεγχο.
Και ενώ ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, ανακοίνωσε ότι θα μειώσει περαιτέρω το επιτόκιο δανεισμού των τραπεζών, που ήδη βρίσκεται στα χαμηλότερα όλων των εποχών, ο ομόλογός του, Ρώσος διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας κάνει το αντίθετο, αυξάνει τα επιτόκια σε ρούβλι (RUP) για να συγκρατήσει τα κεφάλαια που φεύγουν, που αποσύρονται κατά δισεκατομμύρια από τους επενδυτές. Η απόδοση των ρωσικών ομολόγων ενός έτους είναι στο 6,80% με δυνατή ανοδική τάση. Ας σημειωθεί δε, ότι οι Ρώσοι έχουν μακροχρόνια αξιοπιστία στην αποπληρωμή των ομολόγων και των δανείων τους. Ενίοτε όμως με συμφωνημένη διακρατική καθυστέρηση.
Επίλογος…
Η ρωσική οικονομία, αν και υπ’ αριθμόν επτά στην παγκόσμια κατάταξη, εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τους πελάτες της. Δεν μπορεί να επιβιώσει μόνη της, ανεξάρτητη και αποκομμένη από το διεθνές σύμπλεγμα.
Μια έξοδος της Ελλάδος από το Ευρώ, που εντόνως και ασυστόλως προβάλει το ΚΚΕ σε όλα σχεδόν τα κανάλια της Ελλάδος, προεκλογικώς, με αναφορά σε λύση για την Ελλάδα, εκτός του συστήματος των «μονοπωλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης» (sic), δεν είναι απλώς φαιδρή. Είναι τραγικά επικίνδυνη. Δεν αντικρούεται όμως δημοσίως από κανέναν με στοιχεία, και με ορθολογική σκέψη, και έτσι περνάει το μήνυμα του ΚΚΕ στον λαό, ότι καλύτερα να βρούμε μια άλλη λύση. Έτσι, γενικά και αόριστα. Αδιαφορώντας για τη σκληρή οικονομική και πολιτική πραγματικότητα. Η δε Νέα Δημοκρατία και οι διάφοροι υποστηρικτές στα ΜΜΕ, μάλλον καλοβλέπουν τις κορώνες του κ. Κουτσούμπα και άλλων ΚΚΕ, διότι μειώνεται έτσι η εκλογική δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ.
Πολιτικός σουρεαλισμός Made in Greece.