Τον περασμένο χειμώνα η Ε.Ε απέρριψε την απόπειρα της κυβέρνησης να επιβάλλει και στην Ελλάδα ένα μέτρο που ισχύει σε ολόκληρη την Ευρώπη: να δίνονται εκπτώσεις στις τιμές ρεύματος στους μεγάλους καταναλωτές με βάση το κριτήριο της αποφόρτισης του δικτύου εκ μέρους τους όταν όλοι "ανάβουν τα φώτα" και της τόνωσης της ζήτησης "οταν όλοι τα σβήνουν". Τότε η Ε.Ε είχε απορρίψει την προσπάθεια της κυβέρνησης υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για "κρατική επιδότηση". Στις 15 Οκτωβρίου η Ε.Ε ενέκρινε τελικά το ελληνικό αίτημα που αναδιατυπώθηκε έτσι ώστε να περάσει.
Η κυβέρνηση τώρα πρόκειται να προχωρήσει στην έκδοση υπουργικής απόφασης με στόχο να "κουμπώνει" ο ρυθμός των δημοπρασιών με εκείνον του υπολογισμού των εκπτώσεων διακοψιμότητας ανά μηνιαίο φορτίο. Ποιοι δικαιούνται τη διακοψιμότητα; Οι πελάτες που συνδέονται στο σύστημα μεταφοράς ενέργειας (δίκτυο υψηλής τάσης) ή στο διασυνδεδεμένο δίκτυο μέσης τάσης.
Η διακοπτόμενη ισχύς που παρέχεται σε αυτούς προκύπτει από τη διαφορά της μέγιστης κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας από το επίπεδο ενεργούς ισχύος, το οποίο ο καταναλωτής μπορεί να μειώσει με ασφάλεια μετά από εντολή του περιορισμού της ισχύος από τον διαχειριστή. O διαχειριστής μπορεί να επιστρέφει μέχρι 15 ευρώ την μεγαβατώρα στους καταναλωτές και όχι πάνω από 100.000 ευρώ την μεγαβατώρα κάθε χρόνο. Πώς προκύπτει το ποσό αυτό; Εδώ υπάρχει μια ενδιαφέρουσα παρατήρηση της επιτροπής: «Σύμφωνα με τις ελληνικές αρχές, αυτή η μέγιστη πληρωμή εναρμονίζεται με εκείνη που ισχύει, επί τους παρόντος, για την παραγωγή ενέργειας με καύση φυσικού αερίου στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του Μηχανισμού Διασφάλισης Επαρκούς Ισχύος Ηλκετροπαραγωγής (ΜΔΕΙΗ)…"
Η κυβέρνηση θα επιχειρήσει πριν εφαρμόσει τη διάταξη με την έκδοση υπουργικής απόφασης, να τη συσχετίσει με φθηνότερα τιμολόγια που έχει δώσει στη βιομηχανία για ένα χρόνο και θα πρέπει να παρατείνει για άλλον ένα, καθώς και τα δύο δεν γίνονται νομικά, ή αν γίνονται δεν είναι βέβαιο ότι μπορούν να πληρωθούν.