Protagon A περίοδος

Δελτίο κρίσης 20.5.2011

Την εβδομάδα που πέρασε «έπαιξε» πολύ η ιδέα ότι, τελικά, η Ευρώπη δεν έχει πολλά να χάσει αφήνοντας την Ελλάδα στην τύχη της - είτε αυτό σημαίνει στάση πληρωμών είτε ακόμα και αποπομπή μας από το ευρώ.

Γιάνης Βαρουφάκης

Κάθε Παρασκευή, το Δελτίον Κρίσης του protagon.gr παρουσιάζει ένα απάνθισμα νέων και σχολίων από το παγκόσμιο μέτωπο της Κρίσης. Προφανώς δεν καταφέρνει να καλύπτει όλα τα γεγονότα και όλες τις απόψεις. Αυτό που υπόσχεται είναι μια σύνοψη όσων διάβασα, είδα ή άκουσα την εβδομάδα που πέρασε και τα οποία ίσως έχουν ενδιαφέρον για όσους παρακολουθούν την εξελισσόμενη Κρίση – ιδίως την Ευρωπαϊκή και διεθνή της διάσταση.

Το Δελτίον Κρίσης ξεκινά με ένα Θέμα της Εβδομάδας και κατόπιν ακολουθεί η επισκόπηση της εβδομάδας που πέρασε. Σήμερα η θεματολογία έχει ως εξής:

1.Η Ευρώπη μπροστά στο 'ελληνικό πρόβλημα' (και όχι μόνο)
2.Η κληρονομιά του Strauss-Kahn: Υπέρ και κατά
3.Νέα από τις ΗΠΑ και τον κόσμο

Πριν από αυτά τα θέματα, ας δούμε το Θέμα της Εβδομάδας:

Αληθεύει ότι η "θυσία" της Ελλάδας είναι το μη χείρον για την Ευρώπη;

Την εβδομάδα που πέρασε "έπαιξε" πολύ η ιδέα ότι, τελικά, η Ευρώπη δεν έχει πολλά να χάσει αφήνοντας την Ελλάδα στην τύχη της – είτε αυτό σημαίνει στάση πληρωμών είτε ακόμα και αποπομπή μας από το ευρώ. Αυτή η άποψη ακούγεται βέβαια εδώ και μήνες. [Πρόσφατα ήρθα αντιμέτωπος με αυτό το επιχείρημα από γερμανό συνάδελφο σε debate για το οποίο πρωτο-έγραψα την περασμένη εβδομάδα, βλ. εδώ για το Μέρος Α και εδώ για το Μέρος Β]. Το ενδιαφέρον είναι ότι το επιχείρημα τούτο τώρα κάνει την εμφάνισή του και στον ελληνικό τύπο – βλ. το άρθρο στο Βήμα του Γ. Μαλούχου.

Κατά την ταπεινή μου γνώμη, το επιχείρημα αυτό είναι καθόλα ανυπόστατο. Όπως εξήγησα πριν δυο μέρες, το ξερό λογιστικό σκεπτικό αποτυγχάνει να κατανοήσει την συσσωρευτική δυναμική μιας τέτοιας εξέλιξης. Οι συγκεκριμένοι Γερμανοί που παρουσιάζουν αυτή την άποψη ξέρουν γιατί το κάνουν: Επειδή αποζητούν την κατάργηση του ευρώ και την επιστροφή στο μάρκο. Οι υπόλοιποι Γερμανοί (συμπεριλαμβανομένης και της Γερμανικής κυβέρνησης) δεν συζητούν τέτοιες εξελίξεις επειδή γνωρίζουν την καταστροφική δυναμική που θα εξαπολύσουν.

Στην Ελλάδα, υπάρχουν συνάδελφοι που θεωρούν ότι μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν το μη χείρον. Προκρίνουν στάση πληρωμών και ηρωική έξοδο. Διαφωνώ μαζί τους αλλά θεωρώ την άποψη σεβαστή και συνεπή με τις υποθέσεις τους. Οι υπόλοιποι που μιλάνε για σενάρια σύμφωνα με τα οποία η Ελλάδα αφήνεται μόνη της αλλά το ευρώ παραμένει ζωντανό στην υπόλοιπη Ευρώπη είτε σφάλουν είτε απλά κάνουν εντός των τειχών ότι είχε προσπαθήσει το Der Spiegel στις 6 Μαΐου: Να δημιουργήσουν, κάνοντας χρήση λανθασμένων αναλύσεων, μια εγρήγορση στην κυβέρνηση και στον κόσμο που παρακολουθεί με αγωνία. Με ποιο σκοπό όμως;

Θεματολογία Εβδομάδας:

1.Η Ευρώπη μπροστά στο 'ελληνικό πρόβλημα' (και όχι μόνο)

2.Η κληρονομιά του Strauss-Kahn: Υπέρ και κατά

Ένα άρθρο εναντίον της οικονομικής κληρονομιάς που άφησε ο Strauss-Kahn στο ΔΝΤ
Κι ένα υπέρ

3. Νέα από τις ΗΠΑ και τον κόσμο