Οταν ο Αλέξης Τσίπρας έκλεινε το ραντεβού με τον Φρανσουά Ολάντ στο Αμπου Ντάμπι, στο περιθώριο της Διάσκεψης για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, ήταν ένας άλλος Ολάντ. Διότι αυτός που συνάντησε ο Πρωθυπουργός το πρωί του Σαββάτου στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ήταν ένας ηγέτης σε αποδρομή – η συνάντηση έγινε ούτε 36 ώρες αφότου ο Ολάντ, αποδεχόμενος την προσωπική αποτυχία του, ανακοίνωσε στον γαλλικό λαό ότι δεν πρόκειται να διεκδικήσει την επανεκλογή του στην προεδρία της Γαλλίας την ερχόμενη άνοιξη.
Ας είναι όμως. Ενας πρόεδρος της Γαλλίας είναι πάντα ένας πρόεδρος της Γαλλίας κι ας έχει ανακοινώσει ότι σε λίγους μήνες θα εγκαταλείψει το πόστο. Αλλωστε και ο Μπαράκ Ομπάμα ως απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ συναντήθηκε με τον κ. Τσίπρα.
Ετσι μεταξύ πρωινού καφέ και άλλων υποχρεώσεων, ο κ. Τσίπρας βρήκε την ευκαιρία να συζητήσει με τον γάλλο πρόεδρο την πορεία της ελληνικής οικονομίας, το Προσφυγικό και βεβαίως τις εξελίξεις στο Κυπριακό και τις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας.
Σύμφωνα με τη γραμμή ενημέρωσης του Μαξίμου ο κ. Τσίπρας συζήτησε με τον κ. Ολάντ και τις οικονομικές σχέσεις της Ελλάδας με τις χώρες του Περσικού Κόλπου.
Κατά τη συνάντηση συζητήθηκε η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος. Στο πλαίσιο αυτό, όπως ανέφερε σε σχετική ανακοίνωση του γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού, υπογραμμίστηκε από κοινού ότι είναι επιβεβλημένη η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο ως το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου και η λήψη μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους ως το τέλος του έτους.
Συζήτησαν επίσης για την αναβάθμιση των οικονομικών σχέσεων Ελλάδας με χώρες του Περσικού Κόλπου, καθώς και για τις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας, τονίζοντας τη σημασία συνέχισης της εφαρμογής της συμφωνίας τους και της δράσης του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, καθώς και βελτίωσης του κλίματος.
Με την προοπτική της επίσκεψης του προέδρου Ολάντ στην Κύπρο, καλωσορίστηκε η επανεκκίνηση των συνομιλιών για το Κυπριακό και συζητήθηκαν οι εξελίξεις στο ζήτημα. Υπογραμμίστηκε η σημασία της εξεύρεσης λύσης για τις σχέσεις ΕΕ και Τουρκίας, ενώ συμφώνησαν στην ανάγκη να τερματιστεί η προκλητική ρητορική από την πλευρά των Τούρκων.
Μετά τη συνάντηση με τον Φρανσουά Ολάντ, ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον διάδοχο του θρόνου του Αμπου Ντάμπι, σεΐχη Μοχάμεντ Μπιν Ζάγεντ αλ Νάχιαν.
Κατόπιν απηύθυνε χαιρετισμό στη Διεθνή Διάσκεψη. Εκεί τόνισε ότι η Ελλάδα, ως μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Unesco, προεδρεύει και στη Διακυβερνητική Επιτροπή για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς σε περιπτώσεις ένοπλων συγκρούσεων, που συνδέεται με τη Σύμβαση της Χάγης. Επίσης συμμετέχει ενεργά στην πάταξη της προκαλούμενης καταστροφής Πολιτιστικής Κληρονομιάς και στην πάταξη του παράνομου εμπορίου και τράφικινκ πολιτιστικών έργων.
«Σήμερα περισσότερο από ποτέ», σημείωσε ο πρωθυπουργός, «χρειάζεται μια στενή συνεργασία για την παγκόσμια διαχείριση της κοινής μας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Με αυτόν τον τρόπο καταδεικνύεται ο σημαντικός ρόλος της Unesco και του υπάρχοντος νομικού πλαισίου».