O ζωντανός θρύλος του μπάσκετ, Μάικλ Τζόρνταν | GettyImages
Επικαιρότητα

Οι «χρυσοί» συνταξιούχοι των σπορ

Ιδρώνοντας στα παρκέ του ΝΒΑ (1984-2003) έβγαλε... μόλις 93,8 εκατομμύρια δολάρια. Την αμύθητη περιουσία του -1,85 δισ. δολάρια, σύμφωνα με το Forbes- την απέκτησε εξαργυρώνοντας τη φήμη του. Ο Μάικλ Τζόρνταν είναι ο «Νο 1» των πιο ακριβοπληρωμένων αθλητών ever
Sportscaster

Βιάστηκε να γεννηθεί. Την εποχή που εκείνος μεσουρανούσε, το μπάσκετ δεν πλήρωνε τόσο καλά. Ούτε, καν, το ΝΒΑ. Εάν έπαιζε σήμερα, τα χρήματα που κέρδισε σε όλη του την καριέρα από τους Σικάγο Μπουλς και τους Ουάσινγκτον Ουίζαρντς, θα τα έβγαζε μέσα σε δυο τρεις σεζόν. Πρόλαβε, όμως, να γίνει ο Μάικλ Τζόρνταν. Ο καλύτερος. Ετσι, από τότε που συνταξιοδοτήθηκε -εδώ και 14 χρόνια-, η περιουσία του αυξάνεται με αλματώδεις ρυθμούς. Είναι απίστευτο, αλλά στα 54 του εισπράττει περισσότερα από οποιονδήποτε εν ενεργεία μπασκετμπολίστα στον Κόσμο.

Μόνον από τη συνεργασία του με τη Nike κερδίζει σχεδόν 100 εκατομμύρια δολάρια ετησίως. Στην εικοσαετία που αγωνιζόταν (1984-2003) δεν είχε βγάλει τόσα πολλά, σε απόλυτες αξίες. Εάν συνυπολογίσουμε και τον πληθωρισμό, η εικόνα αλλάζει ελαφρώς: τα 93,8 εκατομμύρια δολάρια που του είχαν αποφέρει -στο σύνολο όλων των ετών- τα συμβόλαιά του με τους συλλόγους του, ανεβαίνουν στα 150 εκατ. δολάρια. Και πάλι, όμως, δεν υπάρχει καμία σύγκριση. Το Forbes εκτιμά ότι, σήμερα, η περιουσία του ανέρχεται σε 1,85 δισ. δολάρια. Είναι, μακράν, ο πιο ακριβοπληρωμένος αθλητής όλων των εποχών.

O συγκινημένος Τζόρνταν δίπλα στον Ομπάμα

Στο Νο 2 της λίστας με τους πλουσιότερους απόμαχους των σπορ θα συναντήσουμε τον γκόλφερ Τάιγκερ Γουντς, με 1,7 δισ. δολάρια. Ο παίκτης που κατέλυσε την κυριαρχία των λευκών στο άθλημα, ήταν ο πιο πλουσιοπάροχα αμειβόμενος αθλητής στον κόσμο επί 11 χρόνια στη σειρά. Αν και μετά το 2009 άρχισε η κατακόρυφη πτώση (ακόμη προσπαθεί να απεξαρτηθεί από τις ναρκωτικές ουσίες), μόνον ο «MJ23» τον έχει προσπεράσει.

Ακολουθούν άλλοι δύο γκόλφερ. Ο ένας είναι ο Αρνολντ Πάλμερ (1,4 δισ. δολάρια), που πέθανε τον Σεπτέμβριο του 2016 σε ηλικία 87 ετών. Ο άλλος, ο Τζακ Νίκλαους (1,2 δισ. δολάρια), που έκανε ένδοξη καριέρα από το 1962 έως το 2005. Το γκολφ ενδιαφέρει έναν σχετικώς μικρό κύκλο φιλάθλων που, όμως, στην πλειονότητά τους είναι πολύ εύποροι. Γι’ αυτό οι χορηγοί πληρώνουν αδρά όσους έχουν το χάρισμα να βάζουν τα μπαλάκια στις τρύπες. Επιπλέον, η καριέρα ενός αθλητή γκολφ μπορεί να ξεπεράσει τις τέσσερις δεκαετίες.

Ο μεγάλος Τάιγκερ Γούντς

Στον κατάλογο των 25 πιο ακριβοπληρωμένων αθλητών ever, περιλαμβάνονται διασημότητες από οκτώ σπορ. Το γκολφ, το ΝΒΑ και η πυγμαχία έχουν από πέντε εκπροσώπους. Στο top-10 φιγουράρουν ο πρώην πιλότος της Formula 1, Μίχαελ Σούμαχερ, και ο πρώην ποδοσφαιριστής, Ντέιβιντ Μπέκαμ. Αν και έπαιξε το τελευταίο του παιχνίδι πριν από τεσσεράμισι χρόνια (στις 18 Μαΐου 2013), ουδείς συνάδελφός του κατάφερε να τον ξεπεράσει. Ούτε ο Κριστιάνο, ούτε ο Μέσι. Δεδομένου ότι ο Αγγλος δεν ήταν καλύτερος παίκτης απ’ αυτούς -ούτε οι αποδοχές του ήταν μεγαλύτερες την εποχή που εκείνος αγωνιζόταν-, φαίνεται παράδοξο. Αλλά, η εξήγηση είναι απλή.

Οι χορηγοί, από τους οποίους προέρχεται το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων των κορυφαίων αθλητών, εκτιμούν ιδιαιτέρως τα σπορ που αγαπούν οι φίλαθλοι με μεγάλη αγοραστική δύναμη, και τους πρωταγωνιστές του life-style όπως η οικογένεια Μπέκαμ. Σε αυτές τις κατηγορίες δεν περιλαμβάνεται, για παράδειγμα, ο Γιουσέιν Μπολτ. Γι’ αυτό, ο μεγαλύτερος σπρίντερ του καιρού μας, ο οποίος επί μια δεκαετία υπήρξε ο καλύτερα αμειβόμενος αθλητής του στίβου, σε όλη τη διάρκεια της καριέρας του δεν κέρδισε -στο σύνολο- πάνω από 150 εκατομμύρια δολάρια.

Τα ποσά που παρουσιάζει το Forbes αφορούν τις συνολικές αποδοχές των αθλητών από τη μέρα που έγιναν επαγγελματίες έως την 1η Ιουνίου 2017 (ακόμη κι αν έχουν αποσυρθεί νωρίτερα). Σε αυτές περιλαμβάνονται οι μισθοί και τα μπόνους που προβλέπονταν στα συμβόλαιά τους, τα χρηματικά έπαθλα των αγώνων τους, τα έσοδα από την εμπορική εκμετάλλευση της εικόνας τους και από τα δικαιώματα των βιβλίων τους, οι αμοιβές για τις πάσης φύσεως εμφανίσεις τους, και ό,τι άλλο αποκόμισαν ενεργώντας με την ιδιότητα του αθλητή ή πρώην αθλητή. Το σύνολο των αποδοχών των top-25 της λίστας ανέρχεται σε 19,4 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο Τζόρτναν το 2002, στην δύση της καριέρας του

Ο Μάικλ Τζόρνταν ήταν ο πρώτος αθλητής που μπήκε στους δισεκατομμυριούχους του Forbes, όταν ο Στιβ Μπάλμερ, πρώην διευθύνων σύμβουλος της Microsoft, εξαγόρασε τους Λος Αντζελες Κλίπερς έναντι 2 δισ. δολαρίων, εκτινάσσοντας στα ύψη τις αξίες όλων των ομάδων του ΝΒΑ. Τα 275 εκατ. δολάρια που είχε δώσει το 2010 ο «MJ23» για το 80% των Σάρλοτ Χόρνετς έγιναν, «μέσα σε μία νύχτα», 750 εκατ. δολάρια. Και, όπως αποδεικνύεται από το άλμα του θρυλικού μπασκετμπολίστα στην εφετινή λίστα του αμερικανικού περιοδικού, το πρώτο δισεκατομμύριο ήταν δύσκολο.

Χάρη (και) στον δαιμόνιο ατζέντη του, Ντέιβιντ Φολκ, ο Τζόρνταν ανέβασε το αθλητικό μάρκετινγκ σε άλλο επίπεδο. Σε τέτοιο σημείο, ώστε να «πουλάει» το ένδοξο παρελθόν του, τόσα χρόνια μετά, πιο ακριβά και από τα «μαγικά» που έκανε όταν φορούσε τη φανέλα με το «23».