Η προσέγγιση μιας υβριδικής τακτικής κλιμάκωσης και έπειτα αποκλιμάκωσης των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης και καραντίνας, ενδέχεται να είναι το καλύτερο μέτρο για τη μεσοπρόθεσμη αντιμετώπιση του κορονοϊού, μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο.
Αυτό υποστηρίζει ότι της είπε καθηγήτρια του Χάρβαρντ η Τζένι Χάρις, υποδιευθύντρια δημόσιας υγείας του βρετανικού υπουργείου Υγείας.
Αντί να πραγματοποιηθεί μόνιμο lockdown, οι επιστήμονες δήλωσαν ότι μπορεί να πραγματοποιηθεί ελεγχόμενη άρση των περιοριστικών μέτρων και στη συνέχεια να επαναλαμβάνεται η εφαρμογή των μέτρων, όταν αυξάνεται μέχρι ένα σημείο ο αριθμός στα καταγεγραμμένα περιστατικά.
Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσε η κοινωνία να ανακτήσει μερική ομαλότητα και τα συστήματα υγείας να αντέξουν, γράφουν οι Times του Λονδίνου.
Δημιουργώντας μερικό «τείχος ανοσίας» (ανοσία αγέλης) του πληθυσμού –και όχι στο 60% που είναι απαραίτητο ώστε να σταματήσει η ευρεία και επιθετική μετάδοση του κορονοϊού– θα μπορούσε να καταστεί δυνατή η σταδιακή χαλάρωση στα μέτρα περιορισμού.
«Ενδεχομένως αυτή είναι μία στρατηγική που θα μπορούσε να περιορίσει την ταχύτητα εξάπλωσης της Covid-19. Ακόμη όμως και αν στις δυτικές χώρες σταματούσε τελείως η μετάδοση, ασθενείς από άλλες χώρες θα ταξίδευαν και μετέφεραν και πάλι τον ιό», σχολιάζει η Σάρα Φόρτουν, από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ.
Αυτό που διαπίστωσαν, μέχρι στιγμής πάντα, οι επιστήμονες, είναι ότι οι χώρες που επιβάλλουν αυστηρά περιοριστικά μέτρα, θα έχουν το φθινόπωρο ένα δεύτερο κύμα που θα «γονάτιζε» το σύστημα υγείας τους.
Η Τζένι Χάρις δηλώνει ότι θα ήταν σημαντικό να μην εφαρμοστούν «μία και έξω» τα περιοριστικά μέτρα, αλλά να λαμβάνονται κατά διαστήματα και περιστατικά.
«Είναι σημαντικό να μην επανέλθουμε απότομα στον φυσιολογικό τρόπο ζωής μας. Θα άρουμε τα μέτρα σιγά σιγά, πιθανότατα κατά τη διάρκεια των επόμενων έξι μηνών», δήλωσε η ίδια.