Τούρκοι αλιείς ανενόχλητοι λυμαίνονται τις ελληνικές θάλασσες | |«Αρχιπέλαγος»/Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας
Επικαιρότητα

Οι Τούρκοι ψαράδες αντιμετωπίζονται με «διαϋπηρεσιακή διαλειτουργικότητα»;

Το Λιμενικό Σώμα απαντά με το ιδιόλεκτο της γραφειοκρατίας στο πρόβλημα των παρενοχλήσεων που υφίστανται οι αιγαιοπελαγίτες ψαράδες μας από τους τούρκους ανταγωνιστές τους
Χριστίνα Ταχιάου

Στις 24 Αυγούστου δημοσιεύτηκε στο Protagon ένα ρεπορτάζ που είχα κάνει σχετικά με τις οχλήσεις τούρκων ψαράδων στους Ελληνες στο Αιγαίο. Σε αυτό αναφερόμουν στην απροθυμία των ελληνικών Αρχών να δώσουν στοιχεία, ενώ ανέφερα ότι είχα ζητήσει επισήμως και γραπτώς (στις 21 Αυγούστου) από το Λιμενικό Σώμα στοιχεία για τον αριθμό των περιστατικών, καθώς και συγκριτικά με το παρελθόν, αλλά το Λιμενικό Σώμα δεν είχε ανταποκριθεί.

Φανταστείτε την έκπληξή μου όταν βρήκα στις 5 Σεπτεμβρίου, στις 3.22 μ.μ., την απάντηση του Λιμενικού Σώματος! Για την ακρίβεια –και θα καταλάβετε γιατί μόλις τη διαβάσετε- δεν κατάλαβα αμέσως ποιος ήταν ο αποστολέας «ΓΡ. Μ.Μ.Ε. & ΔΗΜ. ΣΧΕΣΕΩΝ», διότι με αυτό το όνομα είναι αρκετοί αποστολείς. Επίσης, δεν κατάλαβα αμέσως τι ακριβώς έγραφε, ενώ χρειάστηκε αρκετή ώρα και αρκετές φορές ανάγνωσης για να μπω στο νόημα.

Επειδή είμαι σίγουρη ότι ελάχιστοι θα διαβάσετε ως το τέλος την απάντηση η οποία πρέπει να συνέγραφε επί πολλές ώρες ο συντάκτης, σας παραθέτω εδώ την είδηση ότι σήμερα έγινε γνωστή η αποστολή από 36 ελληνες ψαράδες εξώδικης όχλησης προς την ελληνική κυβέρνηση, στην οποία αναφέρουν:

«Τούρκοι αλιείς ανενόχλητοι λυμαίνονται τις ελληνικές θάλασσες, εκμεταλλευόμενοι το γεγονός ότι ουδέποτε ετέθη θέμα σύλληψής τους ακόμη κι όταν από τα πλωτά περιπολικά του Λιμενικού Σώματος καταλήφθηκαν εν τω πράττεσθαι να αλιεύουν εντός των χωρικών μας υδάτων, κατά παράβαση του άρθρου 401 του Ποινικού Κώδικα».

Τα ερωτήματα που έστειλα προς το Λιμενικό Σώμα στις 21 Αυγούστου, ήταν τα παρακάτω:

Και τώρα διαβάστε την απάντηση που έλαβα από «ΓΡ. Μ.Μ.Ε. & ΔΗΜ. ΣΧΕΣΕΩΝ», με θέμα «Απάντηση επί ερωτημάτων σας» στις 5/9/2018, χωρίς περαιτέρω σχόλια.

 «1. Σε απάντηση του από 21-08-2018 (11:33 π.μ.) μηνύματός σας ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, σας γνωρίζουμε ότι σε οποιαδήποτε περίπτωση συναφούς παραβατικής συμπεριφοράς, συλλέγεται αποδεικτικό υλικό, στο πλαίσιο εφαρμογής του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1005/2008 του Συμβουλίου της 29ης Σεπτεμβρίου 2008 και του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1010/2009 της Επιτροπής της 22ας Οκτωβρίου 2009, αναφορικά με το ενωσιακό σύστημα πρόληψης, αποτροπής και εξάλειψης της παράνομης, λαθραίας και άναρχης (ΠΛΑ) αλιείας. Στο Κεφ. X του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1005/2008 του Συμβουλίου της 29ης Σεπτεμβρίου 2008, Εφαρμογή διατάξεων που θεσπίζονται στο πλαίσιο ορισμένων Περιφερειακών Οργανώσεων Διαχείρισης της Αλιείας (ΠΟΔΑ) σχετικά με τις διοπτεύσεις αλιευτικών σκαφών, προκύπτει η δυνατότητα των κρατών-μελών να διαβιβάζουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατάλληλα τεκμηριωμένες πληροφορίες από διοπτεύσεις σκαφών που επιδίδονται σε ΠΛΑ αλιεία, γεγονός που δυνητικά μπορεί να επιφέρει κυρώσεις και μέτρα από την ΕΕ ή και τον αρμόδιο ΠΟΔΑ, τόσο κατά του σκάφους όσο και κατά του κράτους σημαίας του σκάφους π.χ. εγγραφή σκάφους στον κοινοτικό κατάλογο σκαφών ΠΛΑ αλιείας, απαγόρευση κατάπλου σε λιμένα της Ε.Ε., προσωρινά μέτρα κατά του κράτους σημαίας, εφόσον δεν συνεργαστεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κλπ. Το ανωτέρω υλικό, το οποίο συλλέγεται σύμφωνα με τα οριζόμενα στα Παραρτήματα ΧΑ και ΧΒ του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1010/2009 της Επιτροπής της 22ας Οκτωβρίου 2009, αποστέλλεται στη Γενική Δ/νση Αλιείας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, δεδομένου ότι αυτή αποτελεί το σημείο επαφής με τα ενωσιακά όργανα για τη διαβίβαση συναφών στοιχείων, η οποία τα γνωστοποιεί ακολούθως στη Γενική Διεύθυνση Θαλάσσιας Πολιτικής και Αλιείας (DG MARE) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ώστε δυνητικά να επιβληθούν κυρώσεις και μέτρα όπως περιγράφονται παραπάνω.

2. Πέραν των ανωτέρω, η αρμόδια Διεύθυνση του Αρχηγείου Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ., με γνώμονα την αποτελεσματικότερη επιτήρηση των θαλασσίων συνόρων -κυρίως του Ανατολικού Αιγαίου-, εισηγείται για τη λήψη και υλοποίηση μέτρων ενίσχυσης των περιοχών, όπου απαιτείται, ήτοι διάθεση μεγαλύτερου αριθμού επιχειρησιακών μέσων (σκαφών, οχημάτων, αεροσκαφών), προσωπικού και λοιπού εξοπλισμού, στο πλαίσιο του εθνικού σχεδιασμού. Στις περιπτώσεις παραβιάσεων των εθνικών μας υδάτων από τουρκικά αλιευτικά σκάφη, το σύνολο αυτών των παραβιάσεων καταγράφεται από την αρμόδια Διεύθυνση, σύμφωνα με τις αναφορές των Λιμενικών Αρχών και των περιπολικών σκαφών, και αποστέλλονται αρμοδίως στο Υπουργείο Εξωτερικών προκειμένου να αξιοποιηθούν αναλόγως. Συναφώς επισημαίνεται ότι προωθούνται προτάσεις και διατυπώνονται απόψεις που έχουν σκοπό τη διαϋπηρεσιακή συνεργασία, την ανταλλαγή πληροφοριών και τη βελτίωση της διαλειτουργικότητας προς συνδιαμόρφωση της στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την ασφάλεια στη θάλασσα.

3. Αναφορικά με τη σύγκριση στοιχείων, γνωρίζεται ότι ο αριθμός των παραβιάσεων (Ελληνικών Χωρικών Υδάτων) του πρώτου επταμήνου του έτους 2018 είναι περίπου αντίστοιχος με εκείνον του έτους 2017, ενώ τα περιστατικά που έλαβαν χώρα το τελευταίο διάστημα διερευνώνται από τις αρμόδιες Εισαγγελικές Αρχές.

4. Σε κάθε περίπτωση παρόμοιας παρατηρούμενης δραστηριότητας και εφόσον τούτη τεθεί σε γνώση του Φορέα μας, η αρμόδια Διεύθυνση του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής διαθέτει επιπρόσθετα επιχειρησιακά μέσα και προσωπικό για την ενίσχυση των κατά τόπους Λιμενικών Αρχών, με σκοπό την ανάληψη όλων των προβλεπόμενων ενεργειών, στο πλαίσιο της αποστολής και των αρμοδιοτήτων του Φορέα μας.

5. Παρακαλούμε για την ενημέρωσή σας.

Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

Γραφείο Μ.Μ.Ε. & Δημοσίων Σχέσεων

Ακτή Βασιλειάδη, Λιμένας Πειραιά, Πύλη Ε1-E