Aφού πρώτα επανέλαβε το πρόσχημα ότι οι διερευνητικές επαφές Ελλάδος – Τουρκίας «ναυάγησαν» πριν καλά – καλά ξαναρχίσουν λόγω της ελληνοαιγυπτιακής συμφωνίας για την ΑΟΖ, ο εκπρόσωπος της τουρκικής Προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν, έσπευσε να διευρύνει τις διμερείς διαφορές βάζοντας στο τραπέζι εκτός από Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο και τη Θράκη, για τα δικαιώματα -όπως είπε- της «τουρκικής μεινότητας».
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Ηurriyet, o Kαλίν κατηγόρησε την Ελλάδα για υπονόμευση της διαδικασίας διαλόγου με την υπογραφή της συμφωνίας οριοθέτησης ΑΟΖ που υπέγραψε με την Αίγυπτου (σ.σ. σε μία ακόμη δήλωση κορυφαίου τούρκου αξιωματούχου που μαρτυρά πόσο ενόχλησε η ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία το καθεστώς Ερντογάν).
«Από εκείνο το σημείο τέθηκε σοβαρό ζήτημα εμπιστοσύνης… Με τη στάση που τήρησε η Ελλάδα, μπήκαμε πλέον σε νέα περίοδο. Μετά τη συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου για ΑΟΖ δεν μπορούμε να κάνουμε σαν να μην έχει συμβεί κάτι», παρατήρησε, τονίζοντας πως ξεχωριστό λόγο και ρόλο σε όσα συμβαίνουν έχει η Γερμανία.
Με ρηματική διακοίνωση που επέδωσε στον ΟΗΕ, η Αγκυρα χαρακτήρισε άκυρη τη συμφωνία της Αθήνας με το Κάιρο, καθώς όπως υποστηρίζει, επικαλύπτεται η «τουρκική υφαλοκρηπίδα» όπως την είχε δηλώσει μονομερώς στον ΟΗΕ τον περασμένο Μάρτιο όταν κατέθεσε το τουρκολυβικό μνημόνιο.
Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι αυτό ακριβώς αποτελεί επίσημη παραδοχή της Τουρκίας για τη διαφορά που έχει με την Ελλάδα στη συγκεκριμένη περιοχή και η οποία απαιτεί την έναρξη διαδικασίας επίλυσης όπως προβλέπεται από το Διεθνές Δίκαιο, δηλαδή αρχικά με διμερή διάλογο μεταξύ των δύο πλευρών και εφόσον δεν υπάρξει αποτέλεσμα παραπομπή του ζητήματος στη Χάγη.
Στη διακοίνωση προς τα Ηνωμένα Εθνη η Αγκυρα επικαλείται επιλεκτικά το διεθνές Δίκαιο όσον αφορά την επήρεια των νησιών, επιδιώκοντας να εξαφανίσει τις θαλάσσιες ζώνες των ελληνικών νησιών, ακριβώς το ίδιο, δηλαδή, που έκανε προκειμένου να στηρίξει τη συμφωνία της με τη Λιβύη «ανακαλύπτοντας» κοινά θαλάσσια σύνορα μεταξύ των δύο χωρών.
Επιμένει εξάλλου ότι η οριοθέτηση γίνεται μεταξύ των ηπειρωτικών ακτών δυο χωρών και ότι τα νησιά που βρίσκονται κοντά στα παράλιά της δικαιούνται μόνο χωρικά ύδατα. Κάνει, τέλος, έμμεση επίκληση της Αρχής της Αναλογικότητας επιμένοντας ότι η οριοθέτηση επηρεάζεται από το μήκος και την κατεύθυνση των ακτών.
Ο εκπροσωπος του Ερντογάν επανέλαβε ότι η Τουρκία θα προστατεύσει τα δικαιώματά της στην Ανατολική Μεσόγειο, στέλνοντας μήνυμα και στους ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας.
«Η εργαλειοποίηση της ΕΕ από την Ελλάδα εναντίον μας αποτελεί λανθασμένη στρατηγική» και είναι καταδικασμένη να αποτύχει, υπογράμμισε.
Στο πλαίσιο αυτό κάλεσε την Αθήνα «να εγκαταλείψει τα μαξιμαλιστικά της αιτήματα», ενώ επέμεινε πως Ελλάδα και Τουρκία «μπορούν μόνες τους να λύσουν τα θέματά τους» που όμως, όπως έσπευσε να επισημάνει, δεν περιορίζονται μόνο σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, αλλά αφορούν και τα δικαιώματα της μεινότητας στη Δυτική Θράκη.
«Από καιρό σε καιρό η Ελλάδα εγείρει μαξιμαλιστικά αιτήματα για τα νησιά. Πρέπει να σταματήσουν ώστε το πολιτικό κλίμα και οι συνθήκες να γίνουν ξανά κατάλληλα για επανέναρξη διαλόγου. Μιλάνε για τον Χαρτη της Σεβίλλης, εμείς τον απορρίπτουμε. Αυτός ο χάρτης δεν έχει ούτε νομική υπόσταση, ούτε αλήθεια. Λαμβάνει υπόψη μόνο τις θέσεις της Αθήνας», υποστήριξε μεταξύ άλλων για να προσθέσει:
«Θέλουμε το Αιγαίο και τη Μεσόγειο να είναι θάλασσες ειρήνης. Θέλουμε οι πηγές τους να είναι διαθέσιμες σε όλους. Εμείς πάντως ποτέ δεν θα υποχωρήσουμε από τα δικαίωματά μας και τα συμφέροντά μας».
Ερωτηθείς τέλος, για το αν και πότε μπορεί να επανεκκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, ο Ιμπραήμ Καλίν εκτίμησε πως αυτό μπορεί να γίνει ανά πάσα στιγμή. «Δεν εποφθαλμιούμε τίποτε, αλλά κανείς δεν μας θα φάει όσα δικαιούμαστε», ήταν η κατακλείδα στη συνέντευξή του στη Hurriyet.