Οι τουλίπες καταπατήθηκαν, οι κάτοικοι του Αμστερνταμ δυσκολεύονται να μετακινηθούν από την πολυκοσμία και τα γραφικά χωριά κοντεύουν να βουλιάξουν από τους τουρίστες.
Με τις προβλέψεις να κάνουν λόγο για 42 εκατομμύρια επισκέπτες το 2030 (18 εκατομμύρια ταξίδεψαν στην Ολλανδία το 2018), σε μια χώρα 17 εκατομμυρίων κατοίκων μπορεί κανείς να αντιληφθεί -εν μέρει- την αναστάτωση που προκαλεί η αύξηση του τουρισμού.
Συνήθως όταν μιλάμε για τον τουρισμό, επικρατεί η αντίληψη του «όσο περισσότεροι, τόσο καλύτερα». Φαίνεται όμως ότι οι Ολλανδοί δεν συμμερίζονται την άποψη αυτή και έχοντας πλέον φτάσει στα όριά τους, αναμένεται να αλλάξουν εντελώς την μέχρι τώρα προσέγγισή τους.
Η στρατηγική καταπολέμησης του τουρισμού αναγράφεται πλέον σε επίσημο έγγραφο με λεπτομερείς οδηγίες που εγγυώνται την επίτευξη του πολυπόθητου αποτελέσματος.
Μια από τις προτάσεις αυτές είναι η επιβολή τουριστικού φόρου, όπως για παράδειγμα ο φόρος εισόδου στην Βενετία. Μπορεί ο λόγος να διαφέρει αλλά η ουσία παραμένει ίδια: θέλετε να έρθετε στη χώρα μας, πληρώστε!
Αν πάει κανείς πίσω στο χρόνο θα διαπιστώσει ότι οι Ολλανδοί δεν ήταν πάντοτε «αφιλόξενοι». Κάθε άλλο. Επεδίωκαν τον τουρισμό, όπως και οι υπόλοιπες χώρες που έχουν κάτι να προσφέρουν στον ταξιδιώτη, διαφημίζοντας τα αξιοθέατα και τα τοπία, τον Βαν Γκογκ και τις τουλίπες. Τα τελευταία χρόνια όμως παρατηρείται σημαντική μετατόπιση στο ζήτημα του τουρισμού.
Το κακό φαίνεται να ξεκίνησε από το Αμστερνταμ: τα μουσεία και τα κανάλια πέρασαν σε δεύτερη μοίρα καθώς η πλειοψηφία των τουριστών επισκέπτονταν την πόλη για να καπνίσουν ελεύθερα χασίς και να βολτάρουν στο Red Light District, την περιοχή με τις ιερόδουλες που εκδίδονται σε βιτρίνες.
Η ποιότητα του τουρισμού δεν ήταν ούτε η αναμενόμενη ούτε αυτή που ήθελαν οι Ολλανδοί.
Επειτα, ακολούθησε η επαρχία και συγκεκριμένα το Γκιέθορν, ένα χωριό 2.500 κατοίκων το οποίο σε ένα μόλις χρόνο επισκέφτηκαν 350.000 τουρίστες. Αναμενόμενο ήταν λοιπόν οι κάτοικοι του χωριού να «φρίξουν», διαμαρτυρόμενοι έντονα για την καταπάτηση της ιδιωτικότητάς τους.
Στο Αμστερνταμ λοιπόν όπως αναφέρει ο Guardian, αποφασίστηκε πρόσφατα η απόσυρση του γνωστού γλυπτού, «iamsterdam», που βρισκόταν μπροστά στο Rijksmuseum. Η συμβολική αυτή κίνηση απομάκρυνσης ενός εκ των περισσότερο φωτογραφημένων στοιχείων της πόλης δείχνει ξεκάθαρα την νέα πραγματικότητα: οι Ολλανδοί κουράστηκαν. Ισως να τους κούρασε η βαβούρα και τα πολλά φλας, ίσως να βαρέθηκαν να νιώθουν μειοψηφία στην ίδια τους τη χώρα. Ποιος ξέρει;
Το κερασάκι στην τούρτα φαίνεται να αποτελεί η ανησυχία των Ολλανδών για την επιβάρυνση του περιβάλλοντος από τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και γενικότερα της ρύπανσης που προκαλούν οι τουρίστες (ακόμα και με το να αναπνέουν).
Οπως καταλαβαίνετε οι Ολλανδοί ούτε αστειεύονται ούτε μασάνε. Και σε όποιον αρέσει.