Λίγες μόλις ώρες μετά τις καθησυχαστικές δηλώσεις του… «ψύχραιμου» υπουργού Ναυτιλίας, Παναγιώτη Κουρουμπλή, η σκληρή πραγματικότητα ήρθε να προσγειώσει ανώμαλα τους κρατικούς υπευθύνους για την αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης από το ναυάγιο του δεξαμενοπλοίου «Αγία Ζώνη». Οι κάτοικοι της Σαλαμίνας φωνάζουν μέρες τώρα για τα καθυστερημένα αντανακλαστικά των αρμόδιων υπηρεσιών και μετά από τρία ολόκληρα 24ωρα ολιγωρίας, στο υπουργείο αποφάσισαν επιτέλους να… συσκεφθούν την ώρα όμως που η πίσσα και το μαζούτ από το ναυάγιο έχει φθάσει μέχρι τον Αγιο Κοσμά και το Καλαμάκι.
Σε δηλώσεις του αμέσως μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης στο υπουργείο Ναυτιλίας ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά, Γιώργος Γαβρίλης, μίλησε ανοικτά πια για το μεγαλύτερο ατύχημα θαλάσσιας ρύπανσης που έχει γίνει στην ελληνική επικράτεια! Ο συναγερμός όμως είχε ηχήσει με χρονοκαθυστέρηση καθώς μετά τη Σαλαμίνα το μαύρο είχε κάνει αισθητή την εμφάνισή του και στις ακτές της Φρεαττύδας (φωτογραφίες κάτω).
Όπως είπε ο αντιπεριφερειάρχης, μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί 200 κυβικά πετρελαιοειδή, εκ των οποίων κάποια έχουν απαντληθεί και κάποια παραμένουν στις ακτές. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος ωστόσο, έγκειται στην πετρελαιοκηλίδα που κινείται υποβρυχίως και είναι αδύνατο να εντοπιστεί από πλωτά ή εναέρια μέσα.
Σύμφωνα με τον κ. Γαβρίλη και μετά την ενημέρωση που είχε από τους συμμετέχοντες στη σύσκεψη, ένα μεγάλο κομμάτι της πετρελαιοκηλίδας κινείται πλέον προς τον Άγιο Κοσμά.
Παρά την (επ)έκταση της ρύπανσης και τις σοκαριστικές μαρτυρίες κατοίκων στη Σαλαμίνα (αλλά και στη Φρεαττύδα) για την πραγματική εικόνα της καταστροφής, οι υπεύθυνοι της επιχείρησης απορρύπανσης επιμένουν πως η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη και ότι σε περίπου είκοσι μέρες από σήμερα οι πληγείσες περιοχές θα έχουν καθαριστεί πλήρως.
Για ένα «βαρύ περιστατικό μείζονος σημασίας» μίλησε από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ναυτιλίας, Διονύσης Καλαματιανός, επαναλαμβάνοντας τη θέση του υπουργού Παναγιώτη Κουρουμπλή ότι η κινητοποίηση του υπουργείου ήταν άμεση και έγινε η καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση που θα μπορούσε να γίνει (!).
Παρά την «τάχιστη αντίδραση» (sic) του υπουργείου ωστόσο, την Τετάρτη -τρεις ολόκληρες μέρες μετά το ναυάγιο του δεξαμενόπλοιου- ζητήθηκε διεθνής συνδρομή και για πρώτη φορά ενεργοποιείται ειδικό σκάφος, πλήρως εξοπλισμένο με τελευταίας τεχνολογίας μηχανήματα και ραντάρ. Πρόκειται για το ΑΚΤΑΙΑ Oil Spill Response Vessel που κάνει ανά τρίμηνο άσκηση στη χώρα μας και εστάλη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ασφαλείας και Περιβάλλοντος κατόπιν αιτήματος του υπουργείου.
Το απόγευμα εν τω μεταξύ ξεκινάει η απάντληση των περίπου 2,5 τόνων καυσίμων από τις δεξαμενές τού «Αγία Ζώνη II», το οποίο βρίσκεται σε βάθος 30 μ.
Τι λέει η πλοιοκτήτρια εταιρεία
Τη λύπη της για την «αδόκητη πρόκληση» του ναυαγίου του δεξαμενόπλοιου «Αγ. Ζώνη ΙΙ» και τη θαλάσσια ρύπανση που προκλήθηκε, εκφράζει σε ανακοίνωσή της η πλοιοκτήτρια εταιρεία «Αγία Ζώνη ναυτική εταιρεία», υπογραμμίζοντας ότι το πλοίο ήταν αξιόπλοο, τα πιστοποιητικά του ήταν εν ισχύ και είχε υποβληθεί σε όλους τους ελέγχους, όπως απατεί η κείμενη νομοθεσία.
«Δηλώνουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στους κατοίκους, τους επιχειρηματίες της περιοχής και τις τοπικές αρχές. Από την πλευρά μας, αμέσως μετά την βύθιση του πλοίου, που είναι τεράστιο πλήγμα για εμάς, το προσωπικό και τις οικογένειές μας, δόθηκαν εντολές στην ιδιωτική εταιρεία που ανέλαβε το έργο της απορρύπανσης, να πράξει ό,τι είναι ανθρωπίνως και τεχνικώς δυνατό, ώστε να καθαριστεί πλήρως η πληγείσα περιοχή. Έχουμε τις διαβεβαιώσεις ότι αυτό θα γίνει», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η εταιρεία και δηλώνει ότι η διαρροή καυσίμων από το πλοίο έχει σταματήσει ,
Σημειώνει επίσης πως είναι σε εξέλιξη οι προσπάθειες άντλησης του φορτίου του, που θα μεταφορτωθεί σε άλλο πλοίο το οποίο ναύλωσε ειδικά για το σκοπό αυτό, ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα μελλοντικής διαρροής.
«Σε κάθε περίπτωση είμαστε και θα παραμείνουμε σε διαρκή επαφή με όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες προκειμένου να αποκατασταθεί πλήρως το περιβάλλον», διαβεβαιώνει, ενώ για τα αίτια του ναυαγίου, ενημερώνει ότι «οι αυτοψίες των δυτών και οι πραγματογνωμοσύνες από τις αρμόδιες αρχές και οργανισμούς είναι σε εξέλιξη και όταν ολοκληρωθούν», θα είναι σε θέση να γνωρίζει.
«Η “υποψία” που εκφράζεται από οιονδήποτε σχετικά με υποτιθέμενη μη καταλληλότητα του πλοίου να εκτελεί το έργο για το οποίο προοριζόταν είναι ψευδής, συκοφαντική και η εταιρεία επιφυλάσσεται των δικαιωμάτων της», καταλήγει η πλοιοκτήτρια εταιρεία.
Μητσοτάκης: «Αδιαφορούν για την καταστροφή»
Την αντιφατική -τουλάχιστον- αντιμετώπιση από κυβερνητικής πλευράς στο ζήτημα των Σκουριών και στην οικολογική καταστροφή στον Σαρωνικό σχολίασε με ανάρτησή του στο Twitter ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης: «Μπλοκάρουν την επένδυση στο όνομα της δήθεν οικολογικής ευαισθησίας. Αλλά αδιαφορούν για την καταστροφή στη Σαλαμίνα», έγραψε στο λογαριασμό του ο πρόεδρος της ΝΔ.
ΝΔ: Κυβέρνηση-θεατής στο οικολογικό έγκλημα
Έντονη ήταν αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας για τα αντανακλαστικά της κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργείου στην αντιμετώπιση της κατάστασης. «Η κυβέρνηση παραμένει θεατής στο οικολογικό έγκλημα που συντελείται στον Σαρωνικό», κατήγγειλε σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Βασίλης Κικίλιας και ζήτησε την άμεση συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής. Το πλήρες κείμενο της δήλωσής του έχει ως εξής:
«Η Κυβέρνηση που παριστάνει ότι έχει περιβαλλοντικές ευαισθησίες, παραμένει θεατής στο οικολογικό έγκλημα που συντελείται στον Σαρωνικό.
Η έκταση της ρύπανσης είναι ήδη τεράστια.
Οι κάτοικοι της Σαλαμίνας καταγγέλλουν ότι τα συνεργεία απορρύπανσης καθυστέρησαν αδικαιολόγητα.
Την ίδια ώρα, ο κ. Κουρουμπλής αντί να συντονίζει τις ενέργειες του Λιμενικού Σώματος, βρίσκεται στα τηλεπαράθυρα, σχολιαστής επί παντός επιστητού…
Είναι προφανές ότι για τους ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ οι λαϊκές συνοικίες της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά είναι δεύτερης κατηγορίας, και οι κάτοικοί τους, που τόσα τους υποσχέθηκε ο κ. Τσίπρας, παιδιά ενός κατώτερου Θεού.
Ζητάμε την άμεση συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, για να υπάρξει πλήρης ενημέρωση, και το κυριότερο, αμέσως πρόσθετα μέτρα για την απορρύπανση της θαλάσσιας περιοχής».