Ο Ρούπερτ Μέρντοκ έχει να το λέει: η «εγγύτητα» της πρώην γυναίκας του, Γουέντι Ντενγκ, με τον Τόνι Μπλερ ήταν κάτι που τον πλήγωσε σημαντικά. Αυτό αποκαλύπτεται σε ένα νέο βιβλίο που βλέπει το φως της δημοσιότητας και έχει να κάνει με τη ζωή του ιδρυτή της γνωστής αυτοκρατορίας των ΜΜΕ.
Η στενή σχέση που ανέπτυξε η γυναίκα που του έκανε δύο παιδιά με τον πρώην πρωθυπουργό της Βρετανίας, έναν άνθρωπο που ο Μέρντοκ βοήθησε οικονομικά και πολιτικά, προκάλεσε ανεπανόρθωτα πλήγματα στον μεγιστάνα, σύμφωνα με όσα λέει ο αυστραλός πρώην διευθυντής εφημερίδων του, Κρις Μίτσελ, στο βιβλίο του με τίτλο: «Making Headlines».
«Ενιωθε μοναξιά και δεν μπορούσε να κοιμηθεί τις νύχτες τους πρώτους μήνες του χωρισμού. Μάλιστα, ήταν πολύ ειλικρινής για τις αϋπνίες του, για τους πόνους στην πλάτη του, αλλά κυρίως για τις σχέσεις της Ντενγκ με τον Μπλερ», σημείωσε ο Μίτσελ σύμφωνα με τον Guardian.
Κάτι αντίστοιχο είχε πει το 2014 ο Μέρντοκ σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο Fortune. O Μπλερ, πάντως, αρνήθηκε από την αρχή οποιαδήποτε στενή σχέση με την Ντενγκ, ενώ εκείνη από την μεριά της δεν μπήκε καν στη διαδικασία να απαντήσει. Οι κοντινοί φίλοι έλεγαν πως οι δυο τους ήταν στενοί φίλοι, αλλά ποτέ δεν έγιναν ζευγάρι.
Ο Μίτσελ εξήγησε ότι για έναν 80χρονο άνδρα, το να χάνει τη γυναίκα του και να βλέπει τον γάμο του να περιφέρεται από περιοδικό σε περιοδικό, του προκάλεσε μεγάλο πόνο. Συμπλήρωσε, όμως, ότι τώρα, έχοντας κάνει τέταρτο γάμο με τυχερή αυτή τη φορά την Τζέρι Χολ, είναι πολύ ευτυχισμένος.
Κατά τον Μίτσελ, ο Μέρντοκ είναι το κλασικό δείγμα τρυφερού πατριάρχη και συζύγου και δεν έχει καμία σχέση με την καρικατούρα που έχουν φιλοτεχνήσει τα μίντια γι’ αυτόν. Η πρόθεση του Μίτσελ με το συγκεκριμένο βιβλίο ήταν να δώσει στο κοινό μια άλλη, πιο ισορροπημένη, εικόνα του Μέρντοκ. Μακριά από την υστερία που έχει πιάσει τους πάντες με τα έργα και τις ημέρες του σε επαγγελματικό και προσωπικό επίπεδο. Εξηγεί, δε, ότι δεν υπήρξε ποτέ στενός φίλος του αφεντικού του, ωστόσο μοιράζονταν τις ίδιες αντιλήψεις γύρω από τα πράγματα. Ηταν τόσο πολύ κοντά οι ιδέες του που όποια απόφαση λάμβανε ο Μίτσελ δεν την κοινοποιούσε απαραίτητα στον Μέρντοκ, θεωρώντας πως έτσι και αλλιώς θα συμφωνούσε.
Ο 59χρονος Μίτσελ, έχοντας την πολύχρονη εμπειρία συγχρωτισμού με τον Μέρντοκ, γράφει ένα «ζεστό» βιβλίο για τον άνθρωπο που έχει πάθος με τη δημοσιογραφία και κουβαλάει μια 60χρονη εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ.
Το βιβλίο θα εκδοθεί από τις εκδόσεις Μelbourne University Press την Πέμπτη και παρέχει μια εικόνα για τις πολιτικές πεποιθήσεις των γιων του, Λάχλαν και Τζέιμς. Με τον πρώτο να είναι συντηρητικός και σκεπτικιστής και τον δεύτερο να φλέγεται με τα θέματα για το περιβάλλον.
Επίσης, υπάρχουν αποκαλύψεις για τη στενή σχέση που διατηρούσαν και διατηρούν οι πολιτικοί με τους δημοσιογράφους, με τις ελίτ να αναλώνονται σε πριβέ γεύματα και να ανταλλάσσουν σκέψεις και ιδέες για προφανείς λόγους.
Σημειώνει στο βιβλίο ότι το 2007, ο Μέρντοκ ήθελε να μάθει τα πάντα για τον τότε ηγέτη των Εργατικών, Κέβιν Ρουντ, αν και υποστήριζε αναφανδόν τον Τζον Χάουαρντ. Ο Μέρντοκ συνήθιζε να λέει ότι έχει βοηθήσει περισσότερο από όσο ήθελε τους Εργατικούς να γίνουν κυβέρνηση και πάντα το μετάνιωνε που το είχε κάνει.
Ο Μίτσελ παίρνει θέση και για το αν ο Μέρντοκ έκανε… απόβαση στην Αυστραλία μόνο και μόνο για να καταστρέψει την κυβέρνηση της Τζούλια Γκίλαρντ το 2010. Αποψη που υποστηρίζει με σθένος ο ιστορικός Ρόμπερτ Μαν. Ο Μίτσελ αντικρούει αυτές τις αιτιάσεις λέγοντας πως το τελευταίο που ήθελε ο Μέρντοκ ήταν να διαλύσει την κυβέρνηση της Γκίλαρντ. Ωστόσο, η τελευταία είχε επηρεαστεί από κάποιους παρανοϊκούς υπουργούς της που είχαν δαιμονοποιήσει τον Μέρντοκ και άλλους παράγοντες των μίντια.