Ποιο τέταρτο κύμα; Βρισκόμαστε ήδη στο πέμπτο! Και γιατί μετά από έξι μήνες η τρίτη δόση του εμβολίου; Να γίνει νωρίτερα! Και γιατί βγαίνει από το τραπέζι το lockdown; Δεν έχουμε τελειώσει ακόμα!
Αυτά, τα άκρως ανησυχητικά, είπε το πρωί της Παρασκευής ο καθηγητής Μικροβιολογίας, αντιπρύτανης του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Αθανάσιος Τσακρής, εκφράζοντας παράλληλα τη βεβαιότητα ότι τα κρούσματα θα αυξηθούν περαιτέρω. Μάλιστα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο νέου lockdown σε περίπτωση που πιεστεί ασφυκτικά το σύστημα υγείας.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ και στην εκπομπή «Σήμερα», ο κ. Τσακρής είπε ότι «η στάση της κυβέρνησης, ότι δεν θα επιβληθεί ξανά lockdown, ψυχολογικά δίνει την εντύπωση ότι όλα έχουν τελειώσει».
Ο ίδιος παραδέχτηκε μεν ότι «όντως είναι πάρα πολλοί οι εμβολιασμένοι, όσο και να έχουμε πρόβλημα στο θέμα του εμβολιασμού» και ότι «δεδομένου ότι το 65% του πληθυσμού είναι εμβολιασμένο, απομακρύνει την πιθανότητα lockdown», όμως προσέθεσε ότι «όλα είναι πιθανά. Ολα είναι πιθανά, γιατί δεν ξέρουμε το σύστημα υγείας πόσο θα αντέξει στη συνέχεια σε ένα δύσκολο επιδημικό κύμα, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη», σημείωσε.
Ο κ. Τσακρής πρόσθεσε ότι δεν τον ανησυχεί τόσο ο αριθμός των κρουσμάτων, αν είναι 6.000 ή 7.000 ή και παραπάνω. «Σίγουρα θα δούμε αυξητικές τάσεις, αυτό δείχνουν όλα τα δεδομένα ξεκινώντας από τον ρυθμό αναπαραγωγής της επιδημίας που δείχνει ότι είναι σε εξέλιξη ένα νέο κύμα. Είχαμε μια κάμψη του τέταρτου κύματος και αμέσως μπήκαμε στο πέμπτο κύμα. Οπως και όλη η Ευρώπη αντιμετωπίζει ένα αντίστοιχο φαινόμενο, καθώς τις τελευταίες εβδομάδες καταγράφεται αύξηση περίπου 50% συνολικά σε όλη την Ευρώπη και ειδικά στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Χώρες όπως η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Ρωσία πλήττονται αμείλικτα από αυτό το κύμα», επισήμανε ο κ. Τσακρής.
Με την άποψή του περί ανάγκης να μην αποκλείεται lockdown συμφώνησε και ο Τάκης Παναγιωτόπουλος, καθηγητής Δημόσιας Υγείας και μέλος της Επιτροπής, ο οποίος μιλώντας επίσης στην ίδια εκπομπή, είπε ότι πάντα πρέπει να βρίσκεται στο τραπέζι το ενδεχόμενο lockdown για να μη δίδεται το μήνυμα ότι η πανδημία τελείωσε.
Οπως είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος, κανείς δεν θέλει lockdown, ούτε ο ίδιος το εισηγείται, αλλά πρέπει να μην τίθενται με απόλυτο τρόπο ορισμένα πράγματα, καθώς ο απόλυτος λόγος «δεν θα γίνει ποτέ» είναι σαν να λέει «τελειώσαμε».
Ζήτησε, δε, να εξεταστεί σοβαρά η μείωση της πληρότητας σε γήπεδα, θέατρα, μπαρ, κέντρα διασκέδασης και κάθε χώρο όπου συγκεντρώνονται πάρα πολλοί άνθρωποι. Ο καθηγητής είπε επίσης ότι δεν μπορεί να μένει εκτός το ζήτημα των μέσων μαζικής μεταφοράς, παρά τις δυσκολίες, καθώς ο κόσμος αντιλαμβάνεται τις αντιφάσεις που υπάρχουν.
Αυτή η ανησυχία των επιστημόνων έρχεται σε αντίθεση με την εκπεφρασμένη θέση της κυβέρνησης ότι βρισκόμαστε πλέον σε άλλη φάση διαχείρισης της πανδημίας, καθώς έχουμε το εμβόλιο και ως εκ τούτου δεν προβλέπονται νέα, οριζόντια περιοριστικά μέτρα που θα επηρεάζουν και τους εμβολιασμένους.
Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, εξάλλου, έχει ξεκαθαρίσει επανειλημμένα τις τελευταίες ημέρες ότι δεν υπάρχει περίπτωση να φτάσουμε σε lockdown, επιμένοντας ότι το σύστημα υγείας, παρά την πίεση, θα αντέξει και τονίζοντας την ανάγκη να επεκταθεί η εμβολιαστική κάλυψη.
Νωρίτερα η τρίτη δόση
Κατά τα άλλα, ο κ. Τσακρής ανέφερε πως σε ό,τι αφορά την τρίτη δόση θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο να γίνει νωρίτερα, ίσως στους 4-5 μήνες.
Οπως εξήγησε, τα δεδομένα από το Ισραήλ, όπου έχει προχωρήσει πολύ πιο γρήγορα το εμβολιαστικό πρόγραμμα, δείχνουν ότι αυτοί που έχουν κάνει την τρίτη δόση έχουν 5 με 10 φορές λιγότερες πιθανότητες νόσησης σε σχέση με αυτούς που έχουν κάνει τη δεύτερη και 20 με 25 φορές λιγότερες σε σχέση με τους ανεμβολίαστους.