Ευχετήριο τηλεγράφημα έστειλε ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν στον πρώτο πρόεδρο της Σοβιετικής Ενωσης, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, ο οποίος εορτάζει την 87η επέτειο των γενεθλίων του.
Στο ευχητήριο τηλεγράφημά του επισημαίνει το διεθνές κύρος του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ και τη συμβολή του στην υλοποίηση των κοινωφελών προγραμμάτων.
Το ευχητήριο τηλεγράφημα του ρώσου προέδρου, το οποίο δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του «Ιδρύματος Γκορμπατσόφ», αναφέρει τα εξής: «Στη χώρα μας και στο εξωτερικό σας γνωρίζουν ως έναν έμπειρο πολιτικό και έναν παράγοντα του κράτους και της κοινωνίας με κύρος, εκτιμούν το ενδιαφέρον που επιδεικνύετε να συμμετέχετε στην υλοποίηση διαφόρων μορφωτικών και φιλανθρωπικών προγραμμάτων και τη σημαντική σας συμβολή στην ανάπτυξη της διεθνούς ανθρωπιστικής συνεργασίας. Σας εύχομαι καλή υγεία και ότι καλύτερο.
Πούτιν».
Ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, σε μια εκτενή συνέντευξη με τίτλο «Αν δεν υπήρχε η γκλάσνοστ ο Σολζενίτσιν θα συνέχιζε να κόβει ξύλα για το τζάκι του στο Βέρμοντ», την οποία δημοσίευσε την Παρασκευή ο ρωσικός ιστότοπος Meduza, μιλάει για τον Γιέλτσιν, τον Σολζενίτσιν, αλλά και για τον Πούτιν, εκτιμώντας ότι «είναι στη θέση του».
Απαντώντας στο ερώτημα αν του αρέσει ο Πούτιν, ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, ο οποίος ζει μόνος του στο σπίτι που του είχε παραχωρηθεί, αλλά εξακολουθεί να πηγαίνει καθημερινά στο «Ίδρυμα Γκορμπατσόφ», απαντάει με τρόπο λακωνικό λέγοντας: «Νομίζω ότι είναι στη θέση του. Η θέση αυτή με τις προσπάθειες όλων έχει μιανθεί μέχρις εσχάτων, αλλά (η χώρα) έπρεπε να διατηρηθεί, για να μη διαλυθεί» και «είμαστε αναγκασμένοι να το λάβουμε αυτό υπόψιν, παρά τα λάθη και τις ελλείψεις».
Ωστόσο, ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ δεν κρύβει την πικρία του για διάφορα περιστατικά, που είχαν σημειωθεί κατά το παρελθόν με τον νυν πρόεδρο, μεταξύ των οποίων και το ακόλουθο, το οποίο περιγράφει ως εξής: «Φυσικά θυμάμαι, πως είχε πει τάχα ότι δεν με είδε στη γιορτή της Νίκης (στις 9 Μαΐου του 2016). Όταν ο Όλιβερ Στόουν τον ρώτησε γιατί δεν με χαιρέτησε, εκείνος απάντησε ότι δεν με είδε».
Ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, ο οποίος λέει ότι ο Πούτιν ποτέ δεν του ζήτησε συμβουλή και ότι όλες οι συναντήσεις που είχε με τον Πούτιν κατέληγαν απλώς σε μια χειραψία, αναφέρεται και στην ιδέα της περεστρόικα, λέγοντας ότι «η περεστρόικα είναι ζωντανή» παρότι και τώρα θέλουν να τη θάψουν.
«Δεν μπορούν όμως να θάψουν τον Γκορμπατσόφ και την περεστρόικα. Δεν γίνεται. Και την ίδια στιγμή μου προτείνουν να με εκτελέσουν. Μου στέλνουν επιστολές στις οποίες με ρωτάνε γιατί δεν αυτοκτόνησα. Ότι τάχα εγώ ευθύνομαι για τα πάντα. Μου στέλνουν τέτοιες επιστολές που γράφουν: “Πρέπει να αυτοκτονήσετε, Μιχαήλ Σεργκέγιεβιτς. Και αν σας είναι δύσκολο, προσκαλέστε με θα το κάνω εγώ”. Φυσικά, υπάρχουν και διαφορετικές επιστολές».
Ο Μιχαήλ Γκορμπτασόφ απαντώντας στο ερώτημα για τα χρήματα που έβγαλε από τις διαλέξεις, για τα οποία τον έχουν επικρίνει λέγοντας ότι όλα τα διέθεσε για το έργο του ιδρύματος είπε: «Λοιπόν, το 1990 που πήρα το Νόμπελ Ειρήνης ήταν ένα εκατομμύριο εκατό χιλιάδες δολάρια. Χτίστηκαν έξι κλινικές με αυτά τα χρήματα, για την αποκατάσταση των ανθρώπων που είχαν υποστεί τις συνέπειες του πυρηνικού δυστυχήματος κοντά στη λίμνη Αράλη στην Ασία και στη Ρωσία».
Ο ίδιος λέει ακόμη ότι χρήματα που έβγαλε από διαλέξεις τα διέθεσε για την ανέγερση του Αντικαρκινικού Κέντρου Παίδων (για παιδιά που πάσχουν από λευχαιμία) στην Αγία Πετρούπολη, και για διάφορους άλλους κοινωφελείς σκοπούς, ενώ εξαίρει και τη συνεισφορά στο έργο αυτό του εκδότη της εφημερίδας Novaya Gazeta και ιδιοκτήτη της βρετανικής Independent, Αλεξάντρ Λέμπεντεφ.