Nord Stream 2: ένα ενεργειακό έργο που δεν αρέσει στους Αμερικανούς, και εσχάτως ούτε στον Εμανουέλ Μακρόν | CreativeProtagon
Επικαιρότητα

Οι Δυτικοί ερίζουν για το ρωσικό φυσικό αέριο της Μέρκελ

O Nord Stream 2 θα φέρνει το ρωσικό φυσικό αέριο στη Γερμανία και ο Αλεξέι Ναβάλνι θα είναι ακόμη στο κελί; Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θέλει να σταματήσει αμέσως το έργο, όπως και οι Αμερικανοί που επιθυμούν να πουλήσουν στην Ενωση το δικό τους σχιστολιθικό αέριο…
Protagon Team

Ενδοευρωπαϊκές τριβές και ενδεχομένως εμπλοκή στις οικονομικές δοσοληψίες Ρωσίας – Γερμανίας προκαλούν οι αθρόες συλλήψεις οπαδών του Αλεξέι Ναβάλνι στη Μόσχα και αλλού. Το πογκρόμ που έχει εξαπολύσει το ρωσικό κράτος ενώ ο ίδιος ο ρώσος αντικαθεστωτικός περιμένει τη δίκη του, ακούγοντας κιόλας και τους κυβερνητικούς να τον βρίζουν σαν «απατεώνα», δημιουργούν πρόβλημα στη γερμανική κυβέρνηση, η οποία δέχεται τα πυρά άλλων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, μεγάλης βαρύτητας στο οικοδόμημα της ΕΕ, όπως είναι η γαλλική. Οσο για τον Ναβάλνι, μάλλον συνειδητοποιεί ότι οι περιποιήσεις των Γερμανών μετά τη δηλητηρίασή του είναι μεν πολιτικό γεγονός τετελεσμένο, ωστόσο το οικονομικό πλαίσιο, οι μπίζνες τους με τον εχθρό του, με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, είναι παγιωμένη κατάσταση, διαρκείας, πιθανώς μη αναστρέψιμη στο άμεσο μέλλον.

Δεν είναι καινούργιο θέμα για την Ευρώπη η θυελλώδης συζήτηση για τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2 που θα γεμίσει τη Γερμανία με ρωσικό γκάζι. Ωστόσο, με την παρόξυνση της καταστολής στη Ρωσία, η Γαλλία έχει υψώσει τους τόνους και διακηρύττει ότι πρέπει να ληφθούν σοβαρά μέτρα εις βάρος της Μόσχας, όπως λόγου χάρη είναι η διακοπή του πρότζεκτ του Nord Stream 2. Την έκκληση για εγκατάλειψη του έργου η Γαλλία την απευθύνει στη Γερμανία, αναγνωρίζοντας ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση έχει τον πρώτο λόγο. Η Repubblica πάντως γράφει ότι οι Γάλλοι θέλουν να μην προχωρήσει το έργο.

Οι εργασίες για την αποπεράτωση του Nord Stream 2 άρχισαν και πάλι τον περασμένο Δεκέμβριο, ώστε να ολοκληρωθεί όσον αφορά την υποδομή το έργο. Πρόκειται για την απόληξη του δικτύου, μόνο για 76 χιλιόμετρα που πρέπει και αυτά να καλυφθούν. Θα ήταν έτοιμο πολύ καιρόν πριν, έναν χρόνο τουλάχιστον, αλλά οι καθυστερήσεις ακολούθησαν τις σχετικές αμερικανικές κυρώσεις. Το Βερολίνο δεν επιθυμεί άλλη καθυστέρηση, ενώ έχει απορρίψει τις αμερικανικές αιτιάσεις περί «υπερβολικής εξάρτησης της Ευρώπης από τη Ρωσία».

Η αναζωπύρωση της διαμάχης στο εσωτερικό της Ενωσης συμπίπτει χρονικώς με την επίσκεψη του Ζοσέπ Μπορέλ στη Μόσχα. Ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ επί θεμάτων εξωτερικής πολιτικής θα βρίσκεται στη ρωσική πρωτεύουσα το τριήμερο 4 με 6 Φεβρουαρίου για συνομιλίες με τον ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. Θα καταγγείλει την καταστολή και θα επιχειρήσει να συναντήσει και τον Ναβάλνι στη φυλακή.

Οι ΗΠΑ από πλευράς τους ετοιμάζουν και αυτές κάποια «απάντηση στην καταστολή», όπως είπε ο νέος υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν. Ομως κατά νου τους δεν έχουν παρά τις μπίζνες που θα πετάξουν έξω από το παιχνίδι τους Ρώσους: οι Αμερικανοί θέλουν να πουλήσουν στην Ευρώπη τα δικά τους ενεργειακά αέρια, που βγάζουν από τον σχιστόλιθο.

Η Corriere della Sera λαμβάνει θέση στην όλη συζήτηση τιτλοφορώντας το ρεπορτάζ της «Ο ρωσικός αγωγός φυσικού αερίου ντροπιάζει τη Μέρκελ». Το κάνει επειδή οι Γερμανοί δεν θέλουν να διακινδυνεύσουν την επένδυση και τα κέρδη της και δηλώνουν «αμετακίνητοι». Γράφει επιπλέον ότι ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν «έχει προσωπικώς μεγάλες αμφιβολίες» για τη χρησιμότητα συνέχισης του έργου.

Το ιταλικό Μέσο κρίνει ότι πρώτη φορά το Παρίσι είναι τόσο «κάθετο» για τον Nord Stream 2, και ερμηνεύει τη στάση του Μακρόν ως «χτύπημα στην καγκελάριο». Η Ανγκελα Μέρκελ, όπως εκτιμούν οι Ιταλοί, μέχρι τώρα βασιζόταν στη φαινομενική ουδετερότητα του Μακρόν, αλλά αυτό το δεδομένο πλέον δεν υπάρχει. Η γερμανίδα καγκελάριος, ωστόσο, δεν είναι πρόθυμη να παραιτηθεί από ένα έργο που υποστηρίζεται από τη γερμανική βιομηχανία και θεωρείται «υπαρξιακό» για τους σοσιαλδημοκράτες εταίρους της στην κυβέρνηση, απτή απόδειξη της «Οστπολιτίκ» και των καλών οικονομικών σχέσεων με τη Ρωσία. Ετσι η καγκελάριος πολύ πρόσφτατα επανέλαβε, λέει η Corriere, ότι άλλο πράγμα είναι ο Nord Stream 2 και άλλο πράγμα τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Τη συμφωνία για τον αγωγό που δυναμιτίζει τις σχέσεις μέσα στο στρατόπεδο των Δυτικών, ενώ δεν δημιουργεί το παραμικρό πρόβλημα στη Ρωσία, είχαν συνυπογράψει ο Βλαντίνιρ Πούτιν, φυσικά, και ο σοσιαλδημοκράτης γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ. Ο δεύτερος σήμερα προεδρεύει στην κοινοπραξία που κατασκευάζει τον αγωγό και δηλώνει με τον πιο αφοπλιστικό τρόπο ότι προέχουν οι μπίζνες, και η συγκεκριμένη και όλες οι επόμενες: «Αν εγκαταλείψουμε τον αγωγό, κόβουμε το ενεργειακό κλαδί πάνω στο οποίο καθόμαστε».