Τη... δοτικότητα του Ντόναλντ Τραμπ στη συνάντησή του με τον Βλαντίμιρ Πούτιν φοβάται η Ευρώπη | REUTERS /Carlos Barria/ Φωτογραφία αρχείου (7 Ιουλίου 2017)
Επικαιρότητα

Οι δυο τους μόνο – ο Ντόναλντ, ο Βλαντίμιρ και το δωμάτιο

Ανησυχία στην Ευρώπη για το αντικείμενο των επαφών Τραμπ -Πούτιν στο Ελσίνκι: στις 16 Ιουλίου αναμένουν δυσάρεστες εκπλήξεις τεραστίου εύρους (από την Κριμαία έως τη Γερμανία και από τη Συρία έως το Ιράν)
Protagon Team

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ θα συναντηθεί μόνος του με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν στο Ελσίνκι στις 16 Ιουλίου – «μόνο οι δυο τους» ήταν η ακριβής έκφραση του Τζον Μπόλτον, προεδρικού συμβούλου επί θεμάτων ασφαλείας.

Κατόπιν τούτου θα ανησυχήσει η Ευρώπη καθώς, όπως γράφουν οι λονδρέζικοι Times, δεν μπορεί να φανταστεί τι παραχωρήσεις είναι ικανός να κάνει (ο Αμερικανός στον Ρώσο).

Ο κ. Τραμπ πάντως θα αναζητήσει τη ρωσική βοήθεια ώστε να βγει η ιρανική παράμετρος από το συριακό πρόβλημα, είπε ο Μπόλτον.

Ισως ακούγεται (και διαβάζεται) ελαφρώς πρόστυχο, αλλά όντως κάποιος αμερικανός αξιωματούχος -τον οποίο το CBS εγκατέλειψε ανώνυμο στην κρίση μας- δήλωσε επί λέξει πως «κανείς δεν ξέρει τι θα κάνει ο Τραμπ από τη στιγμή που θα βρεθεί μόνος του με τον Πούτιν στο δωμάτιο».

Και προς άρση τυχόν παρεξηγήσεων, ο φουντωμένος από αναστάτωση αξιωματούχος διευκρίνισε: «Θα είναι ανοιχτά όλα τα ζητήματα»…

Οσον αφορά τους Ευρωπαίους, αυτοί είχαν ανησυχήσει προτού καν συνομολογηθεί, από Ουάσιγκτον και Μόσχα, το ραντεβού στις φινλανδικές λίμνες. Φοβούνται ότι μπορεί η διπλωματική… ελευθεριότητα της αμερικανικής πλευράς να φθάσει πολύ μακριά: από την αναγνώριση της Κριμαίας μέχρι και την αποχώρηση του αμερικανικού στρατού από τη Γερμανία. Διότι θυμούνται -οι Ευρωπαίοι- το σοκ που υπέστησαν οι Νοτιοκορεάτες όταν για τα σχιστά μάτια του Κιμ ο Τραμπ ακύρωσε τα στρατιωτικά γυμνάσιά τους – αυτά γράφουν, πάντα, οι λονδρέζικοι Times.

Τα κεφάλαια για το ΝΑΤΟ

O Nτόναλντ Τραμπ θα συναντήσει τον Βλαντίμιρ Πούτιν λίγες ημέρες έπειτα από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ. Ετσι οι Ευρωπαίοι ανησυχούν και για τη χρονική συγκυρία, επειδή ο αμερικανός πρόεδρος στις Βρυξέλλες θα τους ζητήσει και λεφτά –  κεφάλαια για τη Συμμαχία. Ενώ στο φόντο βουλιάζουν πάντα οι ναυαγισμένες εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ – Ευρώπης, θύματα του σκληρού πολέμου των δασμολογήσεων. (Στο θέμα αυτό, του διεθνούς εμπορίου, ο αμερικανός πρόεδρος έκανε μία δήλωση σιβυλλική, που υποδαυλίζει τις ευρωπαϊκές φοβίες: «Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου αντιμετώπισε τις ΗΠΑ πάρα πολύ άσχημα, και ελπίζω αυτό να αλλάξει. Οι ΗΠΑ έχουν μεγάλο μειονέκτημα έναντι του ΠΟΕ. Δεν σχεδιάζουμε τίποτα τώρα, αλλά αν δεν μας αντιμετωπίσουν σωστά, θα κάνουμε κάτι».)

Και δεν έχουν δα περάσει και πολλές ώρες από τη στιγμή που αποκαλύφθηκε μια άλλη… πρόστυχη πρόταση του προέδρου Τράμπ – αυτή τη φορά προς τον «φρέσκο και άμαθο» γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, κατά τη συνάντησή τους, τον περασμένο Απρίλιο, στον Λευκό Οίκο: «Γιατί δεν φεύγεις από την ΕΕ;» του είχε πει στα ίσια.

Ο Νετανιάχου στη Μόσχα

Στο πλαίσιο του διεθνούς ενδιαφέροντος σχετικά με τη συνάντηση Τραμπ και Πούτιν στη Φινλανδία, στις 16 Ιουλίου, αξιοσημείωτη –διότι σχετίζεται με το Συριακό- είναι η επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει στη Μόσχα λίγες ημέρες νωρίτερα, στις 11 Ιουλίου, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Στην επιγραμματική ανακοίνωση του γραφείου του ισραηλινού πρωθυπουργού αναφέρεται ότι ο κ. Νετανιάχου θα συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Οι δύο άνδρες βρίσκονται τακτικά και συζητούν περιφερειακά θέματα, κυρίως όσα αφορούν τα κοινά συμφέροντά τους, τον πόλεμο στη Συρία και το πώς θα αποφευχθούν τυχαίες συγκρούσεις μεταξύ των ρωσικών και των ισραηλινών δυνάμεων στην περιοχή. Υπενθυμίζεται ότι είχαν συναντηθεί πρόσφατα στη Μόσχα, μάλιστα ο κ. Νετανιάχου είχε λάβει μέρος στις εορταστικές εκδηλώσεις της εθνικής επετείου της Ρωσίας, στις 9 Μαΐου («Ημέρα Νίκης» – τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου) απ’ όπου και το παραπάνω φωτογραφικό στιγμιότυπο (EPA/ALEXEI DRUZHININ / SPUTNIK / KREMLIN POOL / POOL MANDATORY CREDIT).

Κερδισμένοι οι Κινέζοι

Στο καθαρά οικονομικό επίπεδο πάντως, η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας, όπως μετέδωσε το RT, ανακοίνωσε ότι αύξησε το ποσοστό του κινεζικού νομίσματος, του γουάν, στα συναλλαγματικά αποθέματά της, αν και το μεγαλύτερο μέρος τους παραμένει πάντα σε αμερικανικά δολάρια. Η Ρωσία αγοράζει περισσότερο γουάν από οποιαδήποτε άλλη χώρα της Γης, ιδίως μετά τη λήψη των εις βάρος της μέτρων από πλευράς Δυτικών (ΗΠΑ και ΕΕ) μετά την κρίση στην Ουκρανία και την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία.