Με τις διαδηλώσεις να μαίνονται από το Σάββατο στα Τίρανα, καθώς ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Εντι Ράμα αμφισβητείται από τον κύριο σχηματισμό της αντιπολίτευσης και κατηγορείται ευθέως για διαφθορά και συνεργασία με το οργανωμένο έγκλημα, η ιταλική εφημερίδα Corriere φιλοξενεί την άποψη ενός δημοσιογράφου ειδικού σε θέματα Βαλκανίων και ειδικά της Αλβανίας.
Την δική του άποψη για τις βίαιες ταραχές που μαίνονται στα Τίρανα δίνει ο ιταλός δημοσιογράφος και τέως ανταποκριτής του CNN στα Βαλκάνια, Αλέσιο Βίντσι, θεωρώντας πως «είναι καταδικασμένες να είναι βραχύβιες, καθώς δεν αποτελούν μια αυθόρμητη λαϊκή αντίδραση εναντίον της κυβέρνησης, αλλά περισσότερο μια οργανωμένη από την αντιπολίτευση διαδήλωση που σιγά σιγά θα δείξει σημάδια κόπωσης».
«Η κατάσταση θυμίζει λίγο την αντίστοιχη των τελών της δεκαετίας του 1990, ανάμεσα στον Σαλί Μπερίσα και τον σοσιαλιστή Φάτος Νάνο. Ακόμη και η ίδια η κατηγορία της αντιπολίτευσης περί διεφθαρμένου Ράμα είναι λίγο “ντέζα βι” με ό,τι συνέβαινε στη χώρα τότε», σημειωνει ο Βίντσι, προσθέτοντας «ας μην ξεχνάμε ότι στη χώρα αυτή, είναι συνηθισμένο να εκφράζει κάποιος την διαφωνία του καταφεύγοντας σε πράξεις βίας».
Όσον αφορά στο τι είναι αυτό που δημιούργησε την κατάσταση της έντασης και τις συγκρούσεις, ο ιταλός δημοσιογράφος θεωρεί πως «το πρόβλημα είναι ότι η Αλβανία είναι πολύ αργή στη μεταρρυθμίσεις της και πως όλα περνούν από μεγάλες συμβάσεις και συμβόλαια», χαρακτηρίζοντας στην συνέχεια τον Λουλζίμ Μπάσα, επικεφαλής του κεντροδεξιού Δημοκρατικού Κόμματος, του μεγαλύτερου της αντιπολίτευσης, ως «μαριονέτα του Μπερίσα».
Και όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που η Αλβανία περιμένει την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της στην ΕΕ, μια διαδικασία που κατά τον Βίντσι, «ενδέχεται να αποδειχθεί πολύ δυσκολότερη του αναμενόμενου. Κι αυτό γιατί ενώ η χώρα έχει πολλούς περιβαλλοντικούς πόρους και όμορφες ακτές, εντούτοις λείπουν τελείως οι υλικοτεχνικές υποδομές και κανένα κόμμα δεν θέλει να εκχωρήσει στο άλλο το “προνόμιο” , πως η ένταξη στην ΕΕ έγινε με τις δικές του κινήσεις. Επίσης υπάρχει το πρόβλημα της διαφθοράς, για το οποίο κάποιος αναρωτιέται πώς είναι δυνατόν να μην έχει εξαλειφθεί ακόμη σε μια τόσο μικρή χώρα».
«Ο Ράμα θέλει η Αλβανία να μπει στην ΕΕ, αλλά χωρίς να θεωρηθεί πως θα “ξεπουλήσει” την χώρα στη Δύση. Αργά ή γρήγορα, ωστόσο, η ένταξη στην ΕΕ θα είναι αναπόφευκτη», καταλήγει με νόημα ο ιταλός δημοσιογράφος.