Το έλεγε και ο Γούντι Αλεν: «Πρέπει να βρω έναν καλό ψυχίατρο για τον ψυχίατρό μου». Και όταν έρχεσαι αντιμέτωπος με τις απόψεις του καναδού καθηγητή ψυχολογίας Τζόρνταν Πίτερσον, έρχεσαι και να συμφωνήσεις με τον δαιμόνιο Γούντι. Συγγραφέας του μπεστ-σέλερ «12 rules for life – an antidote to chaos» (12 κανόνες ζωής – ένα αντίδοτο στο χάος) και με βιντεάκια στο You Tube που συγκεντρώνουν εκατοντάδες χιλιάδες προβολές, ο αιρετικός ψυχολόγος, όταν δεν είναι αφελής, μπορεί να γίνει ακόμα και επικίνδυνος. Οι 12 κανόνες ζωής που προτείνει είναι υπεραπλουστευτικοί.
Οπως το «να κάνεις παρέα με εκείνους που θέλουν το καλό σου», ή το «να λες την αλήθεια, ή τουλάχιστον να μη λες ψέματα». Παρ’ όλ’ αυτά, φαίνεται πως έχει βρει το πολυάριθμο κοινό του. Οι επικριτές του τον έχουν χαρακτηρίσει «ο έξυπνος των ηλιθίων». Τον αντιμετωπίζουν σαν έναν λαοπλάνο μάγο που κάνει φτηνά κόλπα για να εντυπωσιάσει τους χαζεμένους θεατές του.
Υπάρχουν όμως και πιο επικίνδυνες πτυχές της δράσης του Πίτερσον, όπως πολύ εύστοχα τις επισημαίνει ο διακεκριμένος καθηγητής Φιλοσοφίας Ντέιβιντ Λίβινγκστοοουν Σμιθ. Ο ίδιος έγραψε ένα άρθρο με τίτλο «Τάδε έφη Πίτερσον» και εξηγεί γιατί ο καναδός σούπερ σταρ της «ψυχολογίας διά αρχαρίους», είναι στην πραγματικότητα ένας πολύ χαρισματικός απολυταρχικός ηγέτης.
Αρκεί κανείς να ρίξει μια ματιά στην απαξίωση με την οποία ο Πίτερσον αναφέρεται στο ζήτημα των προσφύγων, των τρανσέξουαλ, αλλά και στις απόψεις του για την ισότητα των δύο φύλων: «Η αξία των γυναικών προσδιορίζεται πάντα από την αξία των ανδρών. Αν είναι δυνατές, θέλουν να βρουν έναν δυνατότερο. Αν είναι έξυπνες, χρειάζονται έναν εξυπνότερο. Επομένως, οι γυναίκες θέλουν πάντα έναν άνδρα να τις υποτάσσει».
Η δημοσιογράφος Κάθι Νιούμαν που τον φιλοξένησε για συνέντευξη στο Channel 4 τον Ιανουάριο του 2018, έδωσε τη δική της μάχη απέναντι σε έναν κυνικό κλινικό ψυχολόγο. Το συγκεκριμένο βίντεο κοντεύει τις 9 εκατομμύρια προβολές στο You Tube και είχε ξεσηκώσει πλήθος αντιδράσεων για έναν «επιστήμονα» που, μεταξύ άλλων, θεωρεί απολύτως δικαιολογημένη τη μεγάλη ψαλίδα ανάμεσα στους μισθούς των ανδρών και σε εκείνους των γυναικών.
Τα δεκάδες πανό με οργισμένες γυναίκες έξω από τα μέρη όπου πραγματοποιεί τις ομιλίες του, δεν φαίνεται να τον πτοούν, καθώς επιμένει: «Οι άνδρες βάζουν τάξη, οι γυναίκες φέρνουν χάος». Και όπως προειδοποιεί ο Λίβινγκστόουν Σμιθ στο κείμενό του, «η ρητορική της προπαγάνδας είναι αυτή που έφερε κάποτε στην εξουσία ηγέτες σαν τον Χίτλερ».
Το ζήτημα είναι λοιπόν, να μπορούμε να διακρίνουμε πότε κάποιος προσπαθεί να παίξει με το μυαλό και τον ψυχισμό μας. Ζούμε σε μια φρενήρη εποχή και τα ψυχολογικά τσιτσάτα σε μορφή «πέντε βήματα για να βρεις την πραγματική ευτυχία», έχουν μεγάλη απήχηση, ακριβώς επειδή υπόσχονται γρήγορα αποτελέσματα σε λίγο χρόνο. Τέτοιου είδους ψυχολόγοι θεοποιούνται καθημερινά. Δεν είναι σε θέση όμως να γιατρέψουν καμία ψυχή. Ούτε καν τη δική τους. Ο Γούντι Αλεν είχε δίκιο.