Ο Τζο Μπάιντεν συμβούλεψε τον Μπαράκ Ομπάμα να περιμένει πριν στείλει τις ειδικές δυνάμεις να σκοτώσουν τον Οσάμα μπιν Λάντεν, γράφει ο πρώην πρόεδρος στην αυτοβιογραφία του που κυκλοφορεί την επόμενη Τρίτη.
Σύμφωνα με τον Guardian, ο τότε αντιπρόεδρος ήταν υπέρ της επιδρομής στο Πακιστάν, όμως ήταν της άποψης ότι η CIA έπρεπε να βεβαιωθεί πρώτα ότι ο μπιν Λάντεν βρισκόταν όντως στο κτίριο στο οποίο τους είχαν υποδείξει οι πακιστανικές μυστικές υπηρεσίες.
Στο βιβλίο του «A promised land» (Η Γη της Επαγγελίας), ο Ομπάμα αναφέρει ότι την επιδρομή των ειδικών δυνάμεων του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού στο Αμποταμπάντ του Πακιστάν, τη νύχτα της 1ης Μαίου του 2011, στήριζε εξ’αρχής ο Μπάιντεν. Ο αντιπρόεδρος όμως, του έθεσε δύσκολα ερωτήματα, για τα οποία ο Ομπάμα λέει ότι τον βοήθησαν στο να ζυγίσει τα συν και τα πλην και να πάρει την απόφασή του.
Στη διάρκεια της συζήτησης των αμερικανών αξιωματούχων για την επιδρομή, ο Μπάιντεν είπε αρχικά στον Ομπάμα να μην προχωρήσει άμεσα, όμως λίγο αργότερα του είπε, να ακολουθήσει το ένστικτό του.
Η τότε στάση του Μπάιντεν ήταν θέμα αρνητικών διαφημίσεων των Ρεπουμπλικάνων στην προεκλογική εκστρατεία, οι οποίες τόνιζαν ότι ο πολιτικός ήταν αντίθετος στην επιδρομή των ειδικών δυνάμεων.
Ο Ομπάμα εξηγεί ότι ο Μπάιντεν, όπως και ο τότε υπουργός Αμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς, ήταν ανήσυχος για τις τεράστιες αρνητικές επιπτώσεις που θα είχε τυχόν αποτυχία της αποστολής, ειδικά στην εμπλοκή των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν.
«Οπως σε κάθε σημαντική απόφαση που έλαβα ως πρόεδρος, εκτίμησα το ότι ο Τζο δεν δίστασε να πάει κόντρα στη γενικότερη διάθεση (που επικρατούσε στην ομάδα των συμβούλων και των στρατιωτικών του) και να θέσει τις δύσκολες ερωτήσεις, θέλοντας να μου δώσει τον χώρο που χρειαζόμουν για να τις δικές μου εσωτερικές διαβουλεύσεις», γράφει ο Ομπάμα.
Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ επισημαίνει ότι μέρος της διστακτικότητας του Μπάιντεν, όπως και του Γκέιτς, ήταν ότι και οι δυο τους ήταν στην Ουάσινγκτον, το 1980, όταν απέτυχε παταγωδώς η επιδρομή των ειδικών δυνάμεων για την απελευθέρωση των ομήρων στην αμερικανική πρεσβεία στην Τεχεράνη, η οποία κόστισε την επανεκλογή του Τζίμι Κάρτερ και τη ζωή σε οκτώ αμερικανούς στρατιωτικούς.
Ο Γκέιτς, υπενθύμισε στον Ομπάμα ότι όσο καλά σχεδιασμένη να είναι η επιχείρηση, μπορεί να αποτύχει. Και το κόστος δεν θα ήταν μόνο οι ζωές των στρατιωτών, αλλά πιθανώς και η έκβαση του πολέμου στο Αφγανιστάν.
«Ηταν μία λογική εκτίμηση», γράφει ο Ομπάμα.
Στην ίδια σύσκεψη στην ειδική αίθουσα του Λευκού Οίκου γνωστή ως «Situation Room», στη διάρκεια έντονων διαβουλεύσεων ανάμεσα στα μέλη της ομάδας του αμερικανού προέδρου, ο ίδιος είπε ότι οι πιθανότητες να δώσει το πράσινο φως στις ειδικές δυνάμεις που ανέμεναν στο Τζαλαλαμπάντ του Αφγανιστάν, ήταν 50-50.
Ο διευθυντής της CIA, Λίον Πανέτα, ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας, Τζον Μπρέναν και ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων, ναύαρος Μάικ Μάλεν, ήταν υπέρ της επιδρομής. Η Χίλαρι Κλίντον, τότε υπουργός Εξωτερικών, στην αρχή είχε ενδοιασμούς, όμως σύντομα έγειρε υπέρ της αποστολής.
Ο Μπρέναν έχει πει ότι η απόφαση του Ομπάμα να προχωρήσει η αποστολή, ήταν από τις πιο θαρραλέες αποφάσεις που έχει πάρει ποτέ αμερικανός πρόεδρος.
Ο Ομπάμα περιγράφει στο βιβλίου του, μία σκηνή μετά την επιτυχία της επιδρομής: «Οταν απογειώθηκαν τα ελικόπτερα, (από τον Λευκό Οίκο), ο Τζο έβαλε το χέρι του στον ώμο μου, τον έσφιξε και μου είπε: “Συγχαρητήρια, αφεντικό”».