Ποτέ δεν είναι αργά για ένα έγκλημα που αποτελεί μια μαύρη τρύπα της Ελληνικής Δημοκρατίας. Δέκα χρόνια μετά τον εμπρησμό από «αγνώστους» του υποκαταστήματος της τράπεζας Marfin στην οδό Σταδίου, κατά τη διάρκεια αντικυβερνητικού συλλαλητηρίου, όπου βρήκαν φρικτό θάνατο τρεις συμπολίτες μας, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ανοίγει ξανά τον φάκελο της υπόθεσης.
Ο κ. Χρυσοχοΐδης ανέθεσε σε αξιωματούχους της Ασφάλειας την αναψηλάφηση του εγκλήματος για το οποίο δεν έχουν βρεθεί οι θύτες.
Η πολιτική ειρωνεία είναι ότι ο κ. Χρυσοχοΐδης ήταν αρμόδιος υπουργός Προστασίας του Πολίτη και την περίοδο που διαπράχθηκε ο εμπρησμός της Marfin, επί κυβερνήσεως Γιώργου Παπανδρέου, αλλά τότε οι Αρχές δεν είχαν καταφέρει να εντοπίσουν τους εγκληματίες. Προφανώς ο κ. Χρυσοχοΐδης δεν ξέχασε, ούτε το δικό του χρέος, ούτε και το χρέος της Πολιτείας να εξιχνιαστεί το έγκλημα —σήμερα η Αγγελική Παπαθανασοπούλου θα ήταν 42 χρονών, το παιδάκι της 10, ο Επαμεινώνδας Τσάκαλης 46 και η Παρασκευή Ζούλια 45.
Σε μήνυμά του εξάλλου για τη μαύρη επέτειο των δέκα χρόνων από τον εμπρησμό της Marfin, ο κ. Χρυσοχΐδης ανέφερε:
«Πριν 10 χρόνια Ελληνες έκαψαν Έλληνες, πολίτες έκαψαν συμπολίτες. Η δολοφονία στη Μαρφίν δεν ξεχνιέται. Ήταν ένα έγκλημα μίσους που δεν παραγράφεται, αυτό το στίγμα φανατισμού δεν ξεπλένεται. Οι φυσικοί αυτουργοί παραμένουν ατιμώρητοι. Είναι ζήτημα δημοκρατίας, είναι ευθύνη της πολιτείας να τους οδηγήσει στη δικαιοσύνη.
Η φρίκη της Marfin μας θυμίζει ότι ιδέες που σκοτώνουν δεν είναι ανθρώπινες, παγώνουν τον πολιτισμό μας, μας στέλνουν πολύ πίσω στους εμφύλιους και στους διχασμούς που γεμίζουν με σκοτάδι την νεώτερη ιστορία μας.
Τα 10 χρόνια είναι διπλό μνημόσυνο για τα θύματα. Είναι ευθύνη, πως οι ένοχοι, που δεν τολμούν να εμφανιστούν, θα αποκαλυφθούν. Είναι υπόσχεση πως οι οικογένειές τους θα βρουν επιτέλους στην πολιτεία, μετά από ταλαιπωρίες, ολιγωρίες και αδιαφορία, τον συνομιλητή, την αρωγή και αναγνώριση που αξίζουν.
Ας τους μνημονεύσουμε, 10 χρόνια μετά, στον καιρό της πανδημίας που μας ένωσε στη συνείδηση της κοινής μοίρας, κρατώντας αυτή τη σκέψη: Πόσο οι άνθρωποι σφάλλουν όταν διχάζονται αλλά και πόσα μπορούν να πετύχουν όταν συνεργάζονται».
Τώρα, δέκα χρόνια μετά και στο πλαίσιο αυτής της νέας πρωτοβουλίας του υπουργού, βίντεο, φωτογραφίες, πιθανά κενά στην υπόθεση, καταθέσεις μαρτύρων θα βρεθούν στο επίκεντρο της έρευνας των αξιωματικών προκειμένου να εντοπιστεί και το παραμικρό που θα βοηθήσει στην ανακάλυψη των υπαιτίων.
Ο εμπρησμός του υποκαταστήματος της Marfin έγινε στις 5 Μαΐου 2010 κατά τη διάρκεια αντικυβερνητικού συλλαλητηρίου, όταν ομάδα ατόμων έριξε βόμβες μολότοφ στην τράπεζα την ώρα που βρίσκονταν μέσα σε αυτήν περίπου 25-30 εργαζόμενοι.
Οι περισσότεροι κατόρθωσαν να διαφύγουν, εκτός από τρεις που πέθαναν από ασφυξία λόγω των τοξικών αναθυμιάσεων και του πυκνού καπνού.