Κανείς δεν ξέρει πώς ακριβώς να προφυλαχτεί, αλλά ούτε και πώς αντιμετωπίζεται ο νέος ιός | CreativeProtagon, Shutterstock
Επικαιρότητα

Ο «χάρτης» με τον κορονοϊό και η τρελή κούρσα του

Τρόμο προκαλεί ο «χάρτης» της ταχύτητας μετάδοσης του κορονοϊού της Γουχάν που δημιούργησαν ειδικοί, ο οποίος, όπως ξεκάθαρα φαίνεται, εξαπλώνεται στον πληθυσμό με ταχύτητα άνευ προηγουμένου
Protagon Team

Σε περίπου 30 χώρες βρίσκεται πλέον ο κορονοϊός, απειλώντας χιλιάδες ζωές. Και ενώ τα τελευταία 20 χρόνια η οικογένεια των ιών αυτών είχε μολύνει περίπου 10.000 ανθρώπους, ο νέος κορονοϊός της Γουχάν μέσα σε 40 ημέρες μεταδόθηκε ακριβώς στους διπλάσιους.

Ο αριθμός των ασθενών, που ξεφεύγει με ιλιγγιώδη ταχύτητα, ξεπερνά κατά πολύ τα «ξαδέρφια» του ιού που είχαν εμφανιστεί στο παρελθόν, δηλαδή του SARS και του MERS.

Ο SARS είχε σπάσει το ρεκόρ το 2003 και είχε καταφέρει μέσα σε 116 ημέρες, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Τζον Χόπκινς στη Βαλτιμόρη των ΗΠΑ, να μολύνει 8.437 άτομα. Και οι δύο μαζί είχαν μετρήσει 1.632 θύματα.

Ο νέος κορονοϊός από την Κίνα μέσα σε 40 ημέρες έχει μολύνει περισσότερα από 20.000 άτομα. Γι’ αυτό και υπάρχει τόσο έντονη παγκόσμια ανησυχία.

Οταν οι επιστήμονες κατανόησαν την ταχύτητα εξάπλωσής του, το πρώτο που έκαναν ήταν να υπολογίσουν σε πόσα άτομα θα μπορούσε να μεταδώσει τη λοίμωξη, αν δεν λαμβάνονταν περιοριστικά μέτρα.

Το αποτέλεσμα ήταν ότι ο καθένας θα μπορούσε να έχει μολύνει κατά μέσο όρο, στην καλύτερη περίπτωση, 1,5 άτομο και στη χειρότερη τρία.

Αυτό σημαίνει ότι εάν ο κάθε μολυσμένος κολλούσε 1,5 άνθρωπο, θα μπορούσε καθ’ όλη τη διάρκεια που περνάει τη νόσο (είναι μεταδοτικός και πριν εκδηλώσει τα συμπτώματα, αλλά και μετά, κάτι που χωρίζεται σε τέσσερις κύκλους) να μολύνει οκτώ άτομα μέσα στους τέσσερις κύκλους της μόλυνσης.

Αν εξετάσουμε όμως το απαισιόδοξο σενάριο, γράφουν οι Times του Λονδίνου, όπου κάθε άτομo μόλυνε τρία άτομα, τότε ο κάθε ασθενής θα κολλούσε άλλους 40.

 

Και αυτό έγινε γνωστό μόλις την περασμένη εβδομάδα, όταν ο υπουργός Υγείας της Κίνας Μα Ξιαοουί ανακοίνωσε ότι και άτομα που δεν έχουν εκδηλώσει ακόμη συμπτώματα, είναι μεταδοτικά.

Ωστόσο, ακόμη και στην υψηλότερη εκτίμηση, ο κορονοϊός παραμένει λιγότερο μολυσματικός από την ανεμοβλογιά, την ερυθρά και την ιλαρά, οι οποίες όμως μπορεί να μεταδίδονται εύκολα, αλλά δεν είναι και τόσο θανατηφόρες.

Ο καινούργιος κορονοϊός σκοτώνει το 2% των ατόμων που προσβάλλει και αυτό το ποσοστό σύντομα θα αλλάξει και θα αυξηθεί κατακόρυφα.

Διότι, όταν καταγράφηκε, υπήρχαν μόνο 9.900 ασθενείς, ενώ τώρα έχουν διαγνωστεί ακόμη 10.000 μέσα σε τρεις ημέρες. Αρα οι νεκροί θα αυξηθούν και θα μεταβληθεί άμεσα και η θνησιμότητά του.