Ο Γκίκας Χαρδούβελης, τελευταίος υπουργός Οικονομικών πριν την εθνική περιπέτεια Βαρουφάκη, είναι απαισιόδοξος. Φοβάται ότι η διεθνής συγκυρία μαζί με την κατάσταση της οικονομίας θα οδηγήσουν σε μια νέα κρίση σαν αυτή του 2010. «Ολα να φρακάρουν, όλα να σταματήσουν και να μπούμε σε ένα νέο, τέταρτο μνημόνιο. Σε μνημόνιο με χρήματα. Η πιθανότητα δεν είναι μηδενική», λέει χαρακτηριστικά ο καθηγητής και πρώην υπουργός στη συνέντευξη που παραχώρησε στον Μανόλη Καψή για το Capital.gr.
O κ. Χαρδούβελης εξηγεί ότι παρά λίγο και η Κύπρος να χρειαστεί νέο μνημόνιο, και σώθηκε την τελευταία στιγμή, χάρη στους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης που έχει. «Ενώ η Ελλάδα σέρνεται ακόμα»….
«Θεωρώ την πιθανότητα πολύ μικρή», λέει, πάντως. «Πιο πιθανό είναι να συνεχίσουμε να σερνόμαστε με χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης του 2%», προσθέτει χωρίς το θεωρεί μια αισιόδοξη προοπτική.
Αυτό που πιθανώς μπορεί να αλλάξει την δραματική εξέλιξη μιας νέας οικονομικής κρίσης, ενός νέου πισωγυρίσματος, είναι μια αλλαγή κυβέρνησης. «Η χώρα χρειάζεται αλλαγή σελίδας», λέει κ. Χαρδούβελης. Η χώρα χρειάζεται μια νέα κυβέρνηση που θα εμπνεύσει εμπιστοσύνη στις αγορές και στους επενδυτές και θα επιτρέψει, με τις ανάλογες πολιτικές, μια ανάπτυξη της τάξης του 4%. «Μόνο έτσι θα ξεφύγουμε από τον λαβύρινθο» λέει… Και πάλι όμως «αυτή είναι μια αναγκαία συνθήκη, όχι απαραίτητα ικανή. Δεν είναι εύκολος ο δρόμος για την Ελλάδα και σίγουρα δεν είναι συνάρτηση μόνο, του τι κάνουμε εμείς».
Ο κ. Χαρδούβελης αποφεύγει να αναφερθεί στον ΣΥΡΙΖΑ ή τον διάδοχό του στο υπουργείο Οικονομικών. Ομως κάνοντας τον απολογισμό λέει: «Τρία χρόνια τώρα διώξαμε επενδύσεις, άφησαν την ΔΕΗ να καταρρεύσει, ενώ οι επικεφαλής παρακολουθούσαν την οικονομία σαν να είναι παρατηρητές, σαν δημοσιογράφοι».
Σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις, ο κ. Χαρδούβελης λέει ακόμα ότι με την αναστολή του μέτρου για την περικοπή των συντάξεων, η κυβέρνηση στέλνει το λάθος μήνυμα στις αγορές, ότι μπορεί να κάνει πίσω στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Ενώ φυσικά, περιορίζει και τον χώρο για τα αντίμετρα. Και εκείνα που είχαν σχεδιαστεί για να τονώσουν την ανάπτυξη, και εκείνα για την ενίσχυση των πιο ευάλωτων. «Ναι φυσικά το θέμα των συντάξεων είναι ένα ευαίσθητο θέμα, δεν είναι ωραίο να μειώνεις τις συντάξεις, αλλά πρέπει να αντιληφθούμε ότι και οι συντάξεις πρέπει να προσαρμοστούν στο μέγεθος της αύξησης της οικονομικής δραστηριότητας. Είναι ο μόνος τρόπος για μην περικοπούν στο τέλος».
Θα βγούμε στις αγορές; «Δύσκολο το εγχείρημα» απαντά ο κ. Χαρδουβελης. Δεν βλέπει αποκλιμάκωση των επιτοκίων. Και τι θα γίνει όταν θα αρχίσει να μειώνεται το μαξιλάρι; «Θα βγούμε στις αγορές και θα δανειζόμαστε ακριβά». Το επιτόκιο ίσως φθάσει και στο 5% προβλέπει.