Ο Νίκος Βούτσης μπορεί να μην ένιωθε απολογούμενος για τις τακτοποιήσεις συγγενών και φίλων που έπεσαν βροχή την Πέμπτη στη Βουλή, λίγες ώρες αργότερα όμως ήρθε να τον διαψεύσει το τηλεφώνημα Τσίπρα στην Τασία Χριστοδουλοπούλου, για τη «φιγούρα» που έκανε -και μάλιστα τηλεοπτικά- με τη μετάταξη της κόρης της.
Εκείνος ωστόσο επέμεινε, και μετά τη συγγνώμη στο κόμμα (μόνο) από την πρώην υφυπουργό και τη δήλωσή της ότι δεν θα κατέβει υποψήφια στις επικείμενες εκλογές, βγήκε να επαναλάβει στην τελευταία συνεδρίαση της Ολομέλειας πριν τη διάλυση της Βουλής, ότι ο ίδιος δεν αισθάνεται ίχνος ενοχής ή ευθύνης.
«Ευλόγως η κοινή γνώμη επιδεικνύει ευαισθησία και πρέπει να είμαι σαφής και ειλικρινής», ανέφερε αρχικά στην παρέμβασή του ο Πρόεδρος της Βουλής. «Δεν κάνω συμψηφισμούς ούτε θα μπω σε ονόματα και σόγια. Δεν είναι ο στόχος να πούμε ότι και οι άλλοι έκαναν αυτά και εμείς εκείνα… Δεν αισθάνομαι ούτε ίχνος ενοχής και ευθύνης ότι θα πρέπει να είμαστε απολογούμενοι για ότι γίναμε ίδιοι και κρατήσαμε το ίδιο καθεστώς με τους προηγούμενους. Ο λαός δεν ζήτησε αυτό από εμάς. Ζήτησε τομές και έγιναν», ισχυρίστηκε.
Είχε προηγηθεί η επισήμανσή του, σε συνέντευξή του στο Kontra TV, ότι επί των ημερών του στη Βουλή «δεν έγινε ούτε μία μονιμοποίηση» και «δεν προσελήφθη ούτε ένας μόνιμος υπάλληλος».
«Οι 17 θέσεις που υπήρχαν λόγω του 1 προς 4 θα έρθουν όλες μέσω ΑΣΕΠ για συγκεκριμένους χώρους της Βουλής. Ήδη 1000 νέοι άνθρωποι με πολλά προσόντα βρίσκονται σε αυτές τις ακροάσεις.
- Διαβάστε επίσης: Διορίζοντας το σόι
»Επίσης τακτοποιήσαμε μεγάλες εκκρεμότητες οι οποίες είχανε μείνει όπως π.χ. ανανεώσαμε μία και δύο φορές όλες τις συμβάσεις όσων τα προηγούμενα χρόνια εργάζονταν και κυρίως πετύχαμε να μην υπάρχουν αργομισθίες, να δουλεύουν όλοι σε μια Βουλή η οποία απέκτησε καινούργια τμήματα και ταυτόχρονα τακτοποιήσαμε με ίσως και ομόφωνη απόφαση της Βουλής και της Επιτροπής Κανονισμού, 68 ειδικούς φρουρούς των οποίων έληγαν οι 5ετείς ανανεούμενες θητείες», τόνισε ο κ. Βούτσης και ακολούθως, σαν άλλος Μπαλάφας, έκανε και τις υποδείξεις του προς τους εκπροσώπους του Τύπου που τόλμησαν να καταγγείλουν την πρακτική της κυβέρνώσας παράταξης με το βόλεμα ημετέρων στο παρά πέντε του κλεισίματος της Βουλής:
«Και σας τα λέω αυτά διότι αντιλαμβάνεστε ότι δεν έχουν καμία σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ αυτά τα οποία ειπώθηκαν σήμερα και αναγράφηκαν σήμερα. Δυστυχώς θα πρέπει οι συνάδελφοί σας να αντιληφθούν ότι θα πρέπει να επανορθώσουν» (η σχετική προτροπή από τον Πρόεδρο της Βουλής στο 4.30 του βίντεο).
Ειδικά για το ζήτημα των αποσπάσεων, ο Πρόεδρος της Βουλής σημείωσε πως υπάρχει ο νόμος περί κινητικότητας, ο 4440/16. «Η Βουλή ήταν εκτός αυτού του νόμου, δεν είχε κάνει χρήση μέχρι το 2018», διευκρίνισε, για να προσθέσει:
«Μας έφεραν την πρόταση η Βουλή να ενταχθεί στο σύστημα κινητικότητας του δημοσίου έτσι ώστε όσοι επιθυμούν από όσους εργάζονταν από το 2003, 2005, 2007, 2015 στη Βουλή και είναι από υπουργεία ή από τον δημόσιο τομέα να μπορούν πλέον να μεταταχθούν και να εργάζονται στη Βουλή. Όταν μιλάμε για αποσπασμένους και αυτό πρέπει να το καταλάβει ο κόσμος δεν έχουν καμία σχέση με βουλευτές και βουλευτικά γραφεία. Δεν είναι οι αποσπασμένοι των βουλευτών, είναι αποσπασμένοι στις υπηρεσίες της Βουλής εδώ και χρόνια και εργάζονται σε αυτές».