Και ξαφνικά ο Γιάνης Βαρουφάκης έκανε -με τον γνωστό θεατρικό του τρόπο- αυτό που τόσες φορές προειδοποιούσε ότι θα κάνει και κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής για τα εργασιακά, κατέθεσε στα πρακτικά τις περιβόητες ηχογραφήσεις των συνεδριάσεων των Eurogroup του 2015.
Συγκεκριμένα κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή, ο επικεφαλής του ΜέΡΑ 25 κατέθεσε στα πρακτικά φάκελο, ο οποίος, όπως υποστήριξε, περιέχει τις απομαγνητοφωνήσεις από τις ηχογραφήσεις των τότε κρίσιμων Eurogroup.
Για την ενέργειά του του αυτή, επικαλέστηκε μάλιστα απόφαση του Αρείου Πάγου που -όπως είπε- έκρινε καθ’όλα νόμιμες τις επίμαχες ηχογραφήσεις, για να προσθέσει απεθυνόμενος στον Πρόεδρο της Βουλής, Κώστα Τασούλα, ότι πλέον είναι στη διακριτική του ευχέρεια πώς θα το χειριστεί το υλικό (δείτε το βίντεο κάτω).
Σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη, προχώρησε στην αιφνιδιαστική αυτή κίνηση, «επειδή τα ψεύδη του 2015 χρησιμοποιούνται σήμερα ως όπλα σε βάρος των εργαζομένων, της προστασίας της πρώτης κατοικίας» κτλ.
Ο Κώστας Τασούλας, ωστόσο, αρνήθηκε να παράλαβει τον φάκελο, επιστρέφοντας τον στον κ. Βαρουφάκη ως απαράδεκτο.
«Δεν αντιλαμβάνομαι τον ρόλο μου και τη Βουλή ως αχθοφόρο ή βαστάζο των ευθυνών του κ. Βαρουφάκη εν προκειμένω. Επιστρέφεται ως απαράδεκτο. Η Βουλή δεν πρόκειται να μετατραπεί σε αχφοφόρο της όποιας ευθύνης θέλει να αναλάβει κάποιος με την αποκάλυψη τέτοιων κρυφών μαγνητοφωνήσεων«, ήταν το σχόλιο με το οποίο συνόδευσε ο κ. Τασούλας την άρνηση του να παραλάβει τον φάκελο και να τον προωθήσει στους άλλους πολιτικούς αρχηγούς.
Βαρουφάκης: «Θα τις δημοσιοποιήσω ήταν νόμιμες»
Αργότερα, πάντως, με ανάρτησή του στο προσωπικό του ιστολόγιο, ο κ. Βαρουφάκης επιχείρησε να δώσει τη δική του εξήγηση για τον λόγο που θέλησε να καταθέσει τις ηχογραφήσεις από τα Eurogroup του 2015 στον Πρόεδρο της Βουλής.
Οπως είπε, «πέντε χρόνια τώρα τα Μνημονιακά κόμματα αναπαράγουν την προπαγάνδα της τρόικας ότι στα κρίσιμα Eurogroup του 2015 προσερχόμουν χωρίς επεξεργασμένες προτάσεις, κούραζα με θεωρητικές διαλέξεις τους συναδέλφους, καθυστερούσα τις διαπραγματεύσεις και, γενικά, κωλυσιεργούσα».
Κατόπιν, υποστήριξε πως θέλησε να σώσει τις ηχογραφήσεις στη Βουλή, παραδίδοντάς τες στον κ. Τασούλα και αναφέροντας πως με απόφαση του Αρείου Πάγου, «οι ηχογραφήσεις των Eurogroup στα οποία συμμετείχε ήταν καθόλα νόμιμες».
Εκανε εκτενή αναφορά στην αντιμετώπιση στο πρόσωπό του από την τρόικα τότε, υποστηρίζοντας πως «αντίθετα με την προπαγάνδα τους, στην πραγματικότητα μόνο ενώ η δική μας αντιπροσωπεία κατέθετε τεχνοκρατικά άρτιες προτάσεις».
Όπως είπε, άλλωστε ο πρώην υπουργός Οικονομικών της πρώτης διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, οι Σόιμπλε, Ντάισελμπλουμ, Ντράγκι και Λαγκάρντ αρνούνταν πεισματικά να διαβάσουν τις προτάσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και του απαγόρευαν να τις μοιράσει στους ομολόγους του.
«Λοιδορούσαν τον ελληνικό λαό συλλήβδην – χωρίς να διαχωρίζουν τους Έλληνες και τις Ελληνίδες μεταξύ Νεοδημοκρατών, Συριζαίων, κομμουνιστών ή σοσιαλδημοκρατών κλπ» γράφει χαρακτηριστικά.
Από το στόχαστρο του Βαρουφάκη δεν ξέφυγε ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, αφού στους λόγους που θέλει να δημοσιεύσει εκείνες τις ηχογραφήσεις, προσέθεσε και το Σχέδιο Απολογισμού για το 2015 της αξιωματικής αντιπολίτευσης που «πασχίζει να εξηγήσει την συνθηκολόγησή του με την τρόικα στη βάση διαστρεβλώσεων του τι συνέβαινε στα Eurogroup εκείνα».
Σε κάθε περίπτωση, προανήγγειλε, πως θα φροντίσει ως το τέλος Φεβρουαρίου να δώσει πρόσβαση σε όλους τους πολίτες στις ηχογραφήσεις αυτές από την περίοδο που ήταν υπουργός Οικονομικών και συμμετείχε στα Eurogroup.
«Η αλήθεια είναι όχι μόνο επαναστατική, όπως λέγαμε κάποτε, αλλά και χρήσιμη – ιδίως για ένα λαό που υποφέρει από τραγικές αποφάσεις που λαμβάνονται για αυτόν, ερήμην του, στο βαθύ σκοτάδι» σχολίασε στο κείμενό του.