Για έναν πρώην πολεμιστή, η επιστροφή στο πεδίο των μαχών είναι μια συναισθηματικά φορτισμένη εμπειρία, πόσω μάλλον όταν εκεί συναντά ανθρώπους της άλλης πλευράς, που θα μπορούσε να είχε σκοτώσει ο ίδιος ή να τον είχαν σκοτώσει αυτοί.
Αυτή την ευκαιρία είχε ο απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, ο οποίος επισκέφτηκε το Βιετνάμ, όπου ως κατώτερος αξιωματικός του αμερικανικού στρατού είχε πολεμήσει στα τέλη της δεκαετίας του 1960.
Επιστρέφοντας στο Δέλτα του Μεκόνγκ συνάντησε τον Βο Μπαν Ταμ, μέλος μιας ομάδας ανταρτών Βιετκόνγκ οι οποίοι είχαν στήσει ενέδρα στο ταχύπλοο με το οποίο περιπολούσε η ομάδα του Κέρι το 1969.
Πριν από σχεδόν μισό αιώνα είχαν βρεθεί ο ένας απέναντι στον άλλο. Σήμερα όμως αντάλλαξαν μια θερμή χειραψία, με τον Κέρι να σχολιάζει ότι χαίρεται που και οι δύο είναι ζωντανοί.
Δεν τα κατάφεραν όμως όλοι. Ο Ταμ είπε στον αμερικανό υπουργό ότι γνώριζε έναν άνδρα που σκοτώθηκε από τον Κέρι.
Εξήγησε ότι οι αντάρτες πυροβολούσαν κατά του ταχύπλοοου με σκοπό να το παρασύρουν να τους πλησιάσει σε τέτοιο σημείο ώστε να το χτυπήσουν με μπαζούκα. Ωστόσο ο Kέρι πήρε την τολμηρή απόφαση να πηδήξει στη στεριά και να σκοτώσει τον χειριστή του μπαζούκα πριν οι Βιετκόνγκ προλάβουν να αντιδράσουν .
Λεγόταν Μπαν Θανχ και ήταν 24 ετών, είπε ο Ταμ ενημερώνοντας τον Κέρι για πρώτη φορά για το όνομα του νεκρού αντάρτη.
Η Washington Post ανέφερε ότι η ενέδρα και τα γεγονότα εκείνης της εποχής απασχολούσε έντονα τις τελευταίες ημέρες τον Κέρι που αναζητούσε το σημείο στους χάρτες της Google ενώ ρωτούσε και βετεράνους που ήταν μαζί του να θυμηθούν κάτι παραπάνω για τα γεγονότα του 1969.
Για τις πράξεις του ο 26χρονος τότε Κέρι τιμήθηκε με παράσημο, τον Αργυρό Αστέρα, αλλά μετά την επιστροφή του από το μέτωπο αγωνίστηκε στο πλευρό του αντιπολεμικού κινήματος που είχε φουντώσει στις ΗΠΑ.
Το 2004, όταν ήταν υποψήφιος για την προεδρία απέναντι στον Τζορτζ Ο. Μπους, η δράση του Κέρι στο Βιετνάμ έγινε αντικείμενο κριτικής, καταρχάς γιατί υπήρχε η υποψία ότι σκότωσε έναν έφηβο στρατιώτη.
Αφετέρου κάποιοι βετεράνοι αμφισβήτησαν την δράση του Κέρι στα ταχύπλοα και πραγματοποίησαν μεγάλη εκστρατεία στα μέσα ενημέρωσης για να αποδομήσουν, όπως έλεγαν, τον μύθο του ηρωϊκού στρατιώτη.
Ως υπουργός Εξωτερικών ο Κέρι επιδίωξε να βελτιώσει ακόμη περισσότερο τις σχέσεις της χώρας του με το Βιετνάμ επισκεπτόμενος τη χώρα τέσσερις φορές.