Η συζήτηση έγινε όταν πρωθυπουργός της τότε ΠΓΔΜ ήταν ο Νίκολα Γκρουέφσκι, δηλαδή μέσα στο 2015 ή οριακά τις αρχές του επόμενου έτους (ο σκληροπυρηνικός Σκοπιανός αποχώρησε από την πρωθυπουργία της χώρας του στις 16 Ιανουαρίου 2016). Και εφόσον ισχύει –την αποκάλυψε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξή του στους Financial Times (εδώ)– δείχνει ότι ο Πρωθυπουργός είχε από πολύ νωρίς στόχο να λύσει το ονοματολογικό με τη γείτονα, αλλά και ότι χρησιμοποιούσε τη λύση ως εργαλείο πειθούς στις δύσκολες συζητήσεις που είχε με τους δανειστές, ιδίως με την Ανγκελα Μέρκελ.
Η συζήτηση του κ. Τσίπρα ήταν με την καγκελάριο και την περιέγραψε με λεπτομέρειες στους FT, αναφέροντας πόσο πολύ ήθελε να υπάρξει πρόοδος στο θέμα αυτό όταν εξελέγη αν και γνώριζε, όπως σημείωσε, ότι αυτό θα ήταν δύσκολο όσο ήταν πρωθυπουργός ο Νίκολα Γκρουέφσκι.
«Ο Γκρουέφσκι ήταν ένας άνθρωπος που δεν ήθελε ποτέ να διαπραγματευτεί. Θυμάμαι που είχα πάει στο Βερολίνο και συναντήθηκα με τη Μέρκελ. Συζητήσαμε για αρκετή ώρα για την οικονομική κρίση, το χρέος, τα ελλείμματα, τα μνημόνια αλλά και την εξωτερική πολιτική» θυμήθηκε ο κ. Τσίπρας και αφηγήθηκε τον ακριβή διάλογό του με τη Μέρκελ
Τσίπρας: «Θέλω να επιλύσω το πρόβλημα αυτό ακόμη και με τον Γκρουέφσκι. Θα τον προκαλέσω ζητώντας του να καθίσει στο τραπέζι. Εάν δεν θέλει θα τον κατηγορήσω ότι δεν θέλει μια λύση».
Μέρκελ: «Δεν σε πιστεύω».
Τσίπρας: «Γιατί;»
Μέρκελ: «Γιατί όλοι οι προκάτοχοί σου δεν ήθελαν καν να ανοίξουν την υπόθεση (ειδικά ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς)».
Τσίπρας: «Εχω διαφορετική άποψη. Η Ελλάδα μόνο όφελος θα έχει αν λύσουμε τις διαφορές με τους βόρειους γείτονές μας. Η Ελλάδα έχει αρκετές διαφορές με τους γείτονές της στα ανατολικά και δεν χρειαζόμαστε περισσότερα προβλήματα με τις γειτονικές χώρες στα βόρεια, ειδικά αν είναι χώρες που θεωρώ πως δεν απειλούν την Ελλάδα».
Μάλιστα στο πλαίσιο της συνέντευξης ο Πρωθυπουργός σημείωσε πως «δεν νομίζει ότι η Αγκελα Μέρκελ τον πίστεψε» και πως ο ίδιος «απέδειξε ότι το εννοούσε όταν οι εξελίξεις στα Σκόπια έδειξαν ότι υπήρχε μια ευκαιρία».
Η Συμφωνία των Πρεσπών υπογράφηκε το καλοκαίρι του 2018 υπό τις ευλογίες της ΕΕ και της ίδιας της Μέρκελ που ταξίδεψε έπειτα, τόσο στα Σκόπια όσο και στην Αθήνα, προκειμένου να δείξει το ειδικό ενδιαφέρον της. Στις 25 Ιανουαρίου 2019 η Συμφωνία, που προβλέπει μεταξύ άλλων μετονομασία της ΠΓΔΜ σε Βόρεια Μακεδονία, επικυρώθηκε από το ελληνικό Κοινοβούλιο (εδώ).