Τις πόρτες του Προεδρικού Μεγάρου πέρασε το πρωί του Σαββάτου ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς οι εξελίξεις στο θέμα των διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ είναι ραγδαίες. Ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο για εθνική συνεννόηση μιλώντας στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.
Η επίσκεψη του κ. Τσίπρα στο Προεδρικό έγινε αφού διέρρευσε από τα Σκόπια η πρόταση για σύνθετη ονομασία «Μακεδονία του Ιλιντεν», πρόταση που κατά τη ΝΔ ο Πρωθυπουργός ομολόγησε ότι συζητά στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Μπροστά στις κάμερες στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως είναι απαραίτητο να υπάρξει εθνική συνεννόηση προκειμένου να υπάρξει μία λύση βιώσιμη στο ζήτημα των Σκοπίων η οποία θα αντέξει στον χρόνο.
Η συνάντηση διήρκεσε λιγότερο από μία ώρα, ενώ αποχωρώντας ο πρωθυπουργός δεν θέλησε να κάνει δηλώσεις.
Αναλυτικά ο κ. Τσίπρας σημείωσε: «Όπως γνωρίζετε βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο στάδιο με την ΠΓΔΜ για την εξεύρεση μιας λύσης αμοιβαία αποδεκτής, ένα πρόβλημα που ταλανίζει την εξωτερική πολιτική εδώ και δεκαετίες. Υπερασπιζόμαστε μία γραμμή κτήμα της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτικών δυνάμεων και ιδίως όσων έχουν διαχειριστεί κρίσιμα εθνικά θέμα.»
»Μας βαραίνει η ευθύνη της συνεννόησης. Θέλουμε μία λύση βιώσιμη που θα αντέξει στον χρόνο. Υπερασπιζόμαστε σε κάθε της λεπτομέρειά της, τις βασικές γραμμές της εθνικής γραμμής για την εξεύρεση λύσης για όλες τις χρήσεις το οποίο προϋποθέτει την συνταγματική αναθεώρηση από την πλευρά των Σκοπίων που θα οδηγήσουν στην εξάλειψη κάθε μορφής αλυτρωτισμού. Είναι μία δύσκολη υπόθεση και για αυτό το λόγο θέλω να σας ενημερώσω τόσο εσάς όσο και όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου».
Από την πλευρά του ο κ. Παυλόπουλος τόνισε πως η εθνική συνεννόηση σε ζητήματα τόσο σημαντικά για τη χώρα είναι το μέσο που κάνει την Ελλάδα πιο ισχυρή διαπραγματευτικά. Αναλυτικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε: «Είναι γνωστό πως μπορεί οι πολιτικές δυνάμεις να έχουν θεμιτές και φυσικές διαφορές στα πλαίσια της Δημοκρατίας, όμως στα εθνικά μας θέματα απαιτείται η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση και συνεννόηση προκειμένου οι αποφάσεις να αντέχουν στον χρόνο. Μέσα από αυτή τη συνεννόηση γινόμαστε δυνατότεροι σαν χώρα σε διαπραγματευτικό επίπεδο».