Σε μια πρώτη ανάγνωση θα μπορούσε κανείς να σταθεί στο γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός της χώρας δεν το έχει και πολύ με τα ελληνικά. Μετά την… τυμβωθηρία (sic) στην οποία αναφέρθηκε την περασμένη Παρασκευή προκειμένου να στηρίξει τη Ρένα Δούρου στις αυτοδιοικητικές εκλογές, ο Αλέξης Τσίπρας υπέπεσε σε μερικά άλλα λεκτικά ατοπήματα στη συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 και στον Νίκο Χατζηνικολάου (φωτογραφία επάνω).
Κληθείς να απαντήσει σε ερώτηση για την υπόθεση Πετσίτη, είπε: «Εμείς είμαστε ανοιχτοί, διάτρητοι, να δούνε τους λογαριασμούς μας» –προφανώς η χρήση της λέξης «διάτρητοι» είναι λάθος.
Επειτα επανέλαβε ένα σύνηθες λάθος του, όταν είπε πως «πολλοί θεωρούν ότι είναι η κατάλληλη στιγμή η κυβέρνηση να θρέψει (sic) τους καρπούς μιας πολύ θετικής πορείας» –στην επίσημη απομαγνητοφώνηση που έδωσε το Μαξίμου γράφτηκε βέβαια σωστά, «δρέψει», αλλά αυτό είναι ένα lapsus linguae στο οποίο είναι επιρρεπής ο Πρωθυπουργός μας.
Και μετά χρησιμοποίησε μάλλον λάθος τη φράση «δαμόκλειος σπάθη», όταν είπε: «Δεν γεννήθηκα εγώ με τη μεγάλη δαμόκλειο σπάθη πάνω από το κεφάλι μου ότι πρέπει, γιατί είναι οικογενειακή παράδοση, να γίνω Πρωθυπουργός, στα χνάρια του πατέρα μου».
Αλλά, αυτά είναι για τα social media που αρέσκονται στο να χλευάζουν τον κ. Τσίπρα για τις αμφισβητούμενες γνώσεις του στα ελληνικά ή, αν θέλετε, είναι για τους πιο προσεκτικούς επικριτές του, που κρίνουν ότι ο Πρωθυπουργός της χώρας βρίσκεται, δυστυχώς, εκτός της τάξης του λόγου.
Αυτό όμως που πολιτικά είχε ίσως περισσότερο ενδιαφέρον είναι η δεύτερη ανάγνωση, τα όσα είπε και όσα δεν είπε ο κ. Τσίπρας στον κ. Χατζηνικολάου, εφόσον ξεπεράσουμε τις λεκτικές και εννοιολογικές ακροβασίες.
Στους τίτλους της συνέντευξης ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε ως ο Πρωθυπουργός που ξεκαθαρίζει ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, δηλαδή τον προσεχή Οκτώβριο. Ωστόσο η φράση του «είχα δεχθεί και δέχομαι εισηγήσεις για εκλογές, πολλοί θεωρούν ότι είναι καιρός να θρέψει (δρέψει) τους καρπούς της καλής πορείας η κυβέρνηση», επιδέχεται μιας διπλής ερμηνείας.
Η παραδοχή του ότι συνεχίζει να δέχεται εισηγήσεις για εκλογές τώρα σημαίνει ότι για την ομάδα του Μαξίμου η προκήρυξη εκλογών πριν από το φθινόπωρο, πιθανότατα μέσα στον Ιούνιο, παραμένει ένα θέμα σε εκκρεμότητα, μολονότι ο ίδιος έχει ξεκαθαρίσει ότι σκοπεύει να εξαντλήσει την τετραετία. Παραδέχτηκε δηλαδή ο κ. Τσίπρας ότι στο Μαξίμου υπάρχουν φωνές για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες ενώ εκείνος έχει ξεκαθαρίσει το αντίθετο, άρα πολλοί διαφωνούν μαζί του.
Ο ίδιος έκαψε το σενάριο για παράλληλες εκλογές στις 26 Μαΐου, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι θα στηθούν τέσσερις κάλπες.
Σε ένα άλλο ενδιαφέρον σημείο της συνέντευξής του στον ΑΝΤ1, ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε απρόθυμος να δηλώσει ότι έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Νίκο Παππά, κεντρικό πρόσωπο στην υπόθεση Πετσίτη. Ο κ. Χατζηνικολάου τον ρώτησε συγκεκριμένα:
«Σήμερα, η Νέα Δημοκρατία, με ανακοίνωσή της, καλεί το Μέγαρο Μαξίμου, καλεί εσάς δηλαδή, να πείτε πού πήγαιναν τα χρήματα που ο Πετσίτης απέκτησε από ιδιωτικές εταιρείες και αν εξακολουθείτε να διατηρείτε εμπιστοσύνη απέναντι στον υπουργό, τον κ. Νίκο Παππά»
Η απάντηση του κ. Τσίπρα ήταν η εξής:
«Κάθε μέρα βγάζει και μια ανακοίνωση, αλλά θέλω να σας θυμίσω ότι η υπόθεση αυτή έχει προκύψει από κάποια δημοσιεύματα του φιλικού Τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης πριν από οκτώ μήνες και ανασύρεται κάθε φορά που προκύπτει όχι από δημοσιεύματα αλλά από πράξεις της Δικαιοσύνης μία υπόθεση η οποία είναι ενοχλητική για την αξιωματική αντιπολίτευση…»
Αυτή η μη κάλυψη του κ. Παππά από τον κ. Τσίπρα επέτρεψε στην Πειραιώς να μιλήσει για εμφανή αμηχανία του Πρωθυπουργού.
Σύμφωνα με στελέχη της ΝΔ, «ο κ. Τσίπρας βρέθηκε χθες σε μεγάλη αμηχανία όταν του ζητήθηκε να εξηγήσει πώς βρέθηκαν αυτά τα ποσά στους λογαριασμούς του κ. Πετσίτη και κυρίως αν εμπιστεύεται ακόμη τον κ. Παππά».
Στην Πειραιώς έκαναν μάλιστα λόγο για προσπάθεια αποστασιοποίησης του Πρωθυπουργού από τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, ακριβώς όπως επιχείρησε να κάνει και ο κ. Τζανακόπουλος.
«Για την ταμπακιέρα ωστόσο ούτε λέξη», αναφέρουν πηγές της Πειραιώς σχολιάζοντας πως όταν ρωτήθηκε ο κ. Τσίπρας αν εμπιστεύεται τον Νίκο Παππά εκείνος «έκανε πως δεν άκουσε».
«Τόσο δύσκολο ήταν να πει ο κ. Τσίπρας ότι εμπιστεύεται τον κ. Παππά; Γιατί τον άφησε ακάλυπτο σε ζωντανή μετάδοση;» αναρωτήθηκαν από τη ΝΔ.