«Δεν έχω μάθει να λειτουργώ ως χωροφύλακας ή παιδονόμος. Τα στελέχη μας, είναι δημόσια πρόσωπα. Κρίνονται διαρκώς».
Με τη φράση αυτή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αρκέστηκε να σχολιάσει το μπαράζ αποκαλύψεων για την «πολυσχιδή» δράση του Νο2 της κυβέρνησής του -και δεξί του χέρι- Νίκου Παππά, σε μια προσπάθεια να αποποιηθεί των όποιων ευθυνών του για τη μετατροπή του Μαξίμου σε «μαγαζί» διεκπεραίωσης εξυπηρετήσων, όπως τουλάχιστον προκύπτει από τα ηχητικά Μιωνή και την αποκάλυψη Καλογρίτσα εντός μάλιστα της δικαστικής αίθουσας (περισσότερα εδώ).
Στη σκιά και της υπόθεσης Παπαδημούλη (τη γνωστή και ως Papadimoupoly), αλλά και όσων έχει πει ο πρώην πρόεδρος του Συνασπισμού Νικος Κωνσταντόπουλος (εδώ και εδώ), o πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να επιμένει μεν ότι η ηθική της Αριστεράς και των ανθρώπων της είναι το μεγάλο μας πλεονέκτημα απέναντι σε ένα παλιό πολιτικό σύστημα που χρεοκόπησε τη χώρα…», «ωστόσο -λέει- αυτή η ηθική στάση κρίνεται καθημερινά, δεν είναι ένα εισιτήριο διαρκείας».
«Και τα δικά μας στελέχη κρίνονται – και ορθά- πολύ πιο αυστηρά από τα στελέχη της Δεξιάς», τονίζει σε εφ’ ολης της ύλης συνέντευξή του στο «Εθνος της Κυριακής» και ωραιοποιώντας την όλη εικόνα που εκπέμπει τον τελευταίο καιρό το κόμμα του, υποστηρίζει ότι «με τον τρόπο που αντιμετωπίσαμε τις επιθέσεις των αντιπάλων μας, αποδείξαμε αυτό το πλεονέκτημα», «λειτουργήσαμε ως συλλογικότητα που στηρίζεται στην αξία της κριτικής και της αυτοκριτικής, που εντοπίζει με θάρρος και ειλικρίνεια τα λάθη όχι για να τα κουκουλώσει αλλά για να μη τα επαναλάβει».
«Αν νομίζει ο κ. Μητσοτάκης ότι ανοίγοντας το καπάκι του υπονόμου θα πλήξει τους αντιπάλους του, μάλλον κάνει λάθος. Ο πρώτος υποψήφιος να πέσει μέσα, είναι ο ίδιος».
«Για τέσσερα χρόνια κρατούσαν μια παράνομη ηχογράφηση, μετά άλλαξαν το νόμο το Νοέμβρη του ‘19, ώστε να μπορούν να την αξιοποιήσουν. Μετά έστησαν ερωτήσεις στην Προανακριτική, από το Μάρτη του 20, γνωρίζοντας προφανώς το περιεχόμενο. Για να επιλέξουν τελικά να το δημοσιοποιήσουν ως άσφαιρο αντιπερισπασμό, τη στιγμή που έβλεπαν να έρχεται ο συμβιβασμός-κόλαφος (οπως επιμένουν ακόμα να τον χαρακτηρίζουν στην Κουμουνδούρου) της Αμερικανικής Δικαιοσύνης με τη Novartis, που επιβεβαιώνει ότι χρηματίστηκαν αξιωματούχοι της κυβέρνησης Σαμαρά», καταγγέλλει ο κ. Τσίπρας καλύπτοντας εμμέσως πλην σαφώς τον Νίκο Παππά.
Αυτό, ισχυρίζεται, ακυρώνει τα περί σκευωρίας, ενώ κατά την άποψή του όλα αυτά γίνονται ως αντιπερισπασμός για τις εξελίξεις στην οικονομία.
Θα τα βρει όμως μπροστά του ο Μητσοτάκης, διαμηνύει, «είτε είναι υποκινητής είτε τροχονόμος του παρακράτος».
Και αν πάλι δεν το υποκινεί, συμπληρώνει στην όλη θεωρία του, τότε αυτό σημαίνει ότι ο κ. Μητσοτάκης «δεν ελέγχει το μπλοκ των ακραίων στο κόμμα του που σπρώχνουν σε ακραίες επιλογές την πλειοψηφία της Προανακριτικής, για να καλύψουν το σκάνδαλο Νοβάρτις, και κυρίως ότι δεν ελέγχει συγκεκριμένα εκδοτικά συγκροτήματα που στο όνομά του κάνουν τη βρώμικη δουλειά».
«Eίμαστε εδώ (…) έτοιμοι να ξαναβγάλουμε – αν χρειαστεί- τα καστανά από τη φωτιά»
«Θέλουν να μετατρέψουν την Ελλάδα σε μια καχεκτική δημοκρατία, σε ένα καθεστώς απόλυτου ελέγχου της ενημέρωσης και φίμωσης κάθε διαφορετικής άποψης», διαμαρτύρεται μεταξύ άλλων κάνοντας λόγο για «διαχρονικό το φλερτ της Δεξιάς με τον αυταρχισμό».
Κατά τα άλλα ο κ. Τσίπρας είδε «Αρμαγεδδώνα» με το που εξελέγη η Νέα Δημοκρατία, με υφεσιακούς ρυθμούς από τον Οκτώβριο του ‘19, πριν τηνκρίση του κορονοϊού και ακραίες πολιτικές στα εργασιακά που όπως προβλέπει, «θα βαθύνουν ακόμα περισσότερο τις κοινωνικές ανισότητες».
«Η κυβέρνηση ποντάρει τα πάντα στην επικοινωνία, βομβαρδίζει καθημερινά τους πολίτες με μια εικόνα επίπλαστης κανονικότητας», αλλα στο τελος «θα κριθεί όχι στις εύκολες αλλά στις σύνθετες αποφάσεις», όπως είναι η επανεκκίνηση της οικονομίας και του τουρισμού, όπου «μέχρι στιγμής βλέπουμε ερασιτεχνισμό, ανευθυνότητα και μπάχαλο με υπογραφή Μητσοτάκη», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.
Ειδική αναφορά τέλος, κάνει στο νομοσχέδιο Χρυσοχοΐδη για τις διαδηλώσεις, σχολιάζοντας δηκτικά πως «η Δεξιά δεν μπορεί να ξεφύγει από τα φοβικά σύνδρομα και την εκδικητικότητα προς όποιον θεωρεί ότι μπορεί να την αμφισβητήσει, μπροστά σε αυτό που έρχεται». Ωστόσο όπως εκτιμά, «η ωμή παρέμβαση στον πυρήνα των δημοκρατικών δικαιωμάτων θα εξελιχθεί σε ένα μεγαλοπρεπέστατο φιάσκο».
Πέτσας: Περιμένουμε ακόμα τις απαντήσεις Τσίπρα
«Πριν βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά, ο κ. Τσίπρας, ας εξηγήσει στον ελληνικό λαό τα όσα γίνονταν στο “μαγαζί”, όπως έλεγε ο κ. Νίκος Παππάς, στενότερος συνεργάτης του και πρωταγωνιστής όσων ανατριχιαστικών για τη Δημοκρατία μας πληροφορούνται οι Έλληνες», σχολίασε ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.
«Δεν ήξερε τίποτα ο κ. Τσίπρας για εικονικές συμβάσεις, εκατομμύρια που άλλαζαν χέρια και για το σύστημα που επιχειρήθηκε να στηθεί στα ΜΜΕ ή όλα γίνονταν με την έγκρισή του για να δημιουργήσει καθεστώς;
Αντί να λέει λόγια του αέρα, περιμένουμε σήμερα τις απαντήσεις του», καταλήγει στο σχόλιό του ο εκπροσωπος της κυβέρνησης.