Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος (δεξιά) προβληματισμένος, ακούει τον Γιάνη Βαρουφάκη στο έκτακτο Eurogroup της 27ης Ιουνίου 2015. Ο υπουργός Οικονομικών θα επαναλάβει την... ευρωπαϊκή περιοδεία του προκατόχου του, αντίστοιχες περυσινές ημέρες, η οποία δεν είχε καλά αποτελέσματα... | Aris Oikonomou / SOOC
Επικαιρότητα

Ο Τσακαλώτος στον δρόμο του Γιάνη (και η ΝΔ ως καταλύτης)

Τα επόμενα 24ωρα είναι εξαιρετικά κρίσιμες για τη χώρα. Τόσο γιατί η κυβέρνηση με αιχμή την ευρωπαϊκή περιοδεία Τσακαλώτου (στα περσινά βήματα Βαρουφάκη) αρχίζει την εκστρατεία της όσο και γιατί η ΝΔ την Κυριακή θα έχει πρόεδρο, κάτι που θα λειτουργήσει καταλυτικά στις πολιτικές εξελίξεις
Protagon Team

Από την Παρασκευή η κυβέρνηση ξεκινά μία εκστρατεία που σε πολλά ήδη θυμίζει τις πρώτες ημέρες της θητείας της, πριν από περίπου έναν χρόνο. Στο ίδιο διάστημα, και καθώς η κυβερνητική επικοινωνιακή καταιγίδα θα κλιμακώνεται, η ΝΔ θα έχει νέο πρόεδρο.

Αιχμή της κυβερνητικής εκστρατείας θα είναι η περιοδεία του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, με την εξής σειρά: στις 8 Ιανουαρίου (σήμερα) θα συναντηθεί με τον ιταλό υπουργό Οικονομικών, Πιερ Κάρλο Παντοάν, στις 9 συναντάται με τον πορτογάλο Μάριο Σεντένο και την επομένη με τον γάλλο ομόλογό του Μισέλ Σαπέν. Εν συνεχεία, στις 11 Ιανουαρίου με τον φινλανδό υπουργό Οικονομικών, Αλεξάντερ Στουμπ, στις 12 του μηνός με τον πρόεδρο του eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και, τέλος, την Τετάρτη 13 Ιανουαρίου θα συναντηθεί με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ενα αντίστοιχο, φιλόδοξο ταξίδι είχε κάνει πέρυσι ο Γιάνης Βαρουφάκης, με τα γνωστά αποτελέσματα.

Σήμερα, γενική είναι η αίσθηση πως η κυβέρνηση Τσίπρα προωθεί μέτρα και αποφάσεις που καμία από τις προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις δεν θα μπορούσε να έχει ψηφίσει σε ατμόσφαιρα κοινωνικής ειρήνης.

Παρά ταύτα, οι πρώτες εκτιμήσεις των θεσμών για το Ασφαλιστικό επιβεβαιώνουν όσους ήταν εξ αρχής επιφυλακτικοί.

Οι ρυθμίσεις για την αύξηση των εισφορών, η επιβολή τέλους στις τραπεζικές συναλλαγές, η ανισορροπία μεταξύ μισθών και συντάξεων υπέρ των χαμηλόμισθων και -κυρίως- οι εκτιμήσεις για τους ρυθμούς ανάπτυξης στις οποίες υποτίθεται ότι βασίζεται το σχέδιο βρίσκονται στον αέρα. Ετσι τουλάχιστον διαμηνύεται από κοινοτικές πηγές προς την Αθήνα.

Το γενικότερο κλίμα δε, περιγράφηκε στις πρώτες δηλώσεις του κ. Ντάισελμπλουμ μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων. «Η αξιολόγηση θα διαρκέσει μήνες και όχι εβδομάδες, θα ήθελα να επιταχύνω τις διαδικασίες αλλά δεν μπορώ, το ΔΝΤ δεν φεύγει, αντιθέτως θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα και με νέα χρηματοδότηση», είπε ο ολλανδός πρόεδρος του eurogroup από το Αμστερνταμ, μιλώντας σε εκδήλωση με αφορμή την ολλανδική προεδρία.

Υπό αυτές τις συνθήκες, πληθαίνουν οι φωνές στην Αθήνα που εκδηλώνουν την ανησυχία τους για την νέα διαπραγμάτευση.

Την ίδια στιγμή, τα διακινούμενα σενάρια περί άσκησης πιέσεων για ψήφιση του Ασφαλιστικού από την αντιπολίτευση δεν επιβεβαιώνονται από πουθενά. Συμπίπτουν όμως με την επικοινωνιακή τακτική του Μεγάρου Μαξίμου, το οποίο καθημερινώς πλέον απλώς επιτίθεται στην αντιπολίτευση για να επιρρίψει ευθύνες για τα προηγούμενα χρόνια.

Γενική είναι η αίσθηση πως η κυβέρνηση Τσίπρα προωθεί μέτρα και αποφάσεις που καμία από τις προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις δεν θα μπορούσε να έχει ψηφίσει σε ατμόσφαιρα κοινωνικής ειρήνης

Με δεδομένη την εξέλιξη στην ΝΔ την ερχόμενη Κυριακή, παράγοντες της αγοράς είναι αυτοί που θεωρούν το αποτέλεσμα της κομματικής κάλπης κομβικής σημασίας παράμετρο για τις πολιτικές διεργασίες.

Οσοι από αυτούς επιχειρούν να υπερβούν την σεναριολογία (στην οποία ξεπερνά τους πάντες ούτως ή άλλως ο Βασίλης Λεβέντης), βλέπουν την Κυριακή, 10η Ιανουαρίου ως ημερομηνία σταθμό για το πολιτικό σύστημα της χώρας.

Όπως εκτιμούν, από εκεί κι έπειτα θα φανεί αν έναν χρόνο μετά την πρώτη εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ ως το ανθεκτικότερο μέχρι στιγμής κόμμα της μεταπολίτευσης θα μπορέσει να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο ή αν θα συνεχίσει να περιδινείται στην κρίση – και αυτά ασχέτως του ποιος θα είναι ο νέος της Πρόεδρος.

Κατά την εκτίμηση των ίδιων παραγόντων, αν στον νέο κύκλο συζητήσεων/ διαπραγματεύσεων των δανειστών με την κυβέρνηση Τσίπρα προκύψουν οιεσδήποτε εμπλοκές, η εξέλιξη στην ΝΔ μοιραία θα αποκτήσει ιδιαίτερη βαρύτητα. Ειδικώς δε αν μέσα από την διαδικασία αυτή το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταστεί και πάλι αξιόπιστος συνομιλητής των ευρωπαϊκών κέντρων λήψης αποφάσεων.

Το καθοριστικό στοιχείο, σημειώνουν οι ίδιες πηγές, θα είναι το πώς η ΝΔ θα κατορθώσει να λειτουργήσει εποικοδομητικά. «Τρόποι υπάρχουν και η συζήτηση υπερβαίνει το αν θα στηριχθεί ο Τσίπρας ή όχι», προσθέτουν. Δίνουν δε ιδιαίτερη έμφαση στο αν θα αποσαφηνιστούν πολιτικές θέσεις, που απευθύνονται σε δημιουργικές ή πάντως «ανθεκτικές» και οικονομικά ευέλικτες κοινωνικές ομάδες – την σπαρασσόμενη μεσαία τάξη, αφενός, και όσους εντός και εκτός χώρας είναι σε θέση να αναπτύξουν επενδυτική δραστηριότητα, η οποία είναι και ο μόνος τρόπος υπέρβασης του σημερινού αδιεξόδου, επιμένουν οι ίδιες πηγές.