Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στην εκπομπή «Μεγάλη εικόνα» της Νίκης Λυμπεράκη | MegaTV
Επικαιρότητα

Ο Τσακαλώτος επανέρχεται: Οι έξυπνοι άνθρωποι διαφωνούν – τι εννοούσα για την ανασφάλεια του Τσίπρα

Κουρασμένος, αλλά χωρίς διάθεση να αναιρέσει αυτά που είπε για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ –παρά μόνο για κάποια διατύπωση– ο πρώην υπουργός Οικονομικών έδωσε μια συνέντευξη στην οποία κυριάρχησαν αυτά που είχε υποστηρίξει σε μια άλλη
Protagon Team

Ηταν η συνέντευξη της ημέρας, έστω και αν προβλήθηκε μεσάνυχτα. Ενα 24ωρο μετά τη δημοσιοποίηση μιας άλλης, ήδη πολυσυζητημένης συνέντευξης, αυτής στην «Καθημερινή της Κυριακής», όπου είπε όσα είπε για την «αστική αυτοπεποίθηση», για τα ελαττώματα του Αλέξη Τσίπρα και τα πλεονεκτήματα του Κυριάκου Μητσοτάκη, προκαλώντας αναταράξεις και αντιδράσεις στον ΣΥΡΙΖΑ, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος βρέθηκε στο στούντιο του Mega για να καθίσει απέναντι στη Νίκη Λυμπεράκη, στο πλαίσιο της εκπομπής «Μεγάλη Εικόνα».

Είχε προηγηθεί, το απόγευμα της Δευτέρας, μια διευκρινιστική δήλωσή του, στην οποία επιχείρησε να αμβλύνει τις εντυπώσεις περί ευθείας αμφισβήτησης του κ. Τσίπρα –δεν είναι και λίγο να περιγράφεις έναν πολιτικό αρχηγό ως άνθρωπο ανασφαλή, που δεν ξέρει να διαλέγει συμβούλους–, όμως η ανάρτησή του στο Facebook συνοδεύτηκε από έναν διαδικτυακό οχετό και ψηφιακό bullying από τη μεγάλη δεξαμενή των φανατικών του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Τσακαλώτος εμφανίστηκε κουρασμένος, ίσως από τον σάλο που προκλήθηκε αλλά και από τις αντιδράσεις. Παραδέχτηκε ότι δεν άντεξε καν να διαβάσει τα σχόλια που υπήρξαν εναντίον του στα social media: «Τα παρακολουθώ έως ένα σημείο που αντέχω» απάντησε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι στενοχωρήθηκε, τόσο για τις αντιδράσεις συντρόφων του στον ΣΥΡΙΖΑ όσο και για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκαν το θέμα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, επειδή έτσι δεν αφήνουν να γίνεται ένας πλούσιος πολιτικός διάλογος.

Ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι δεν ανοίγει αυτός εσωκομματικά μέτωπα. Ως προς το επίδικο περί ελιτισμού –καθότι επικαλέστηκε τις σπουδές του στην Οξφόρδη– ξεκαθάρισε ότι δεν έγινε ξαφνικά ελιτιστής.

Διευκρινίζοντας την παρατήρησή του περί ανασφάλειας του κ. Τσίπρα, ο κ. Τσακαλώτος εξήγησε πως το νόημα της φράσης ήταν ότι ο πρόεδρος του κόμματος δεν αμφισβητείται από κανέναν ως εκ τούτου η ανασφάλειά του είναι αδικαιολόγητη.

Ερωτηθείς για μια άλλη αιχμή, ότι ο κ. Τσίπρας δεν ξέρει να διαλέγει συμβούλους (σε αντιδιαστολή μάλιστα με τον κ. Μητσοτάκη), ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Οικονομικών παραδέχτηκε ότι ίσως θα έπρεπε να χρησιμοποιήσει άλλη φράση και ότι αυτό που εννοεί δεν διαφέρει από εκείνο που είχε πει ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, ότι δεν διαλέγει πάντα τα σωστά πρόσωπα.

Πάντως, δεν απέφυγε να αφήσει και μία νέα αιχμή για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκε, λέγοντας ότι είναι καλό για κάθε ηγεσία να έχει ανθρώπους που να λένε αυτά που πιστεύουν – και να μην προσπαθούν μόνο να γίνουν αρεστοί, εννοούσε.

«Οι έξυπνοι άνθρωποι διαφωνούν»

Σε άλλο σημείο ξεκαθάρισε ότι χρησιμοποίησε με θετική έννοια τον χαρακτηρισμό «τακτικιστής» για τον κ. Τσίπρα, παραδεχόμενος ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει καλύτερο πολιτικό κριτήριο από τον ίδιο και βλέπει πλευρές και γωνίες στα πράγματα, που εκείνος δεν διακρίνει.

Ωστόσο, επέμεινε ότι «οι έξυπνοι άνθρωποι διαφωνούν», αναγνωρίζοντας τον εαυτό του ως έξυπνο.