Πολιτεύτηκε υποσχόμενος σκληρή γραμμή απέναντι στον οικονομικό επεκτατισμό των Κινέζων. Τουιτάρει αρειμανίως αλλά βρίσκεται μια χώρα που όπου η χρήση των social media υπόκειται σε περιορισμούς και λογοκρισία. Και ποτέ δεν ήταν εύκολο για έναν πρόεδρο των ΗΠΑ να βαδίζει εκεί όπου ο Μάο εγκαθίδρυε ένα από τα πιο σκληρά κομμουνιστικά καθεστώτα. Κι όμως! Ο Ντόναλντ Τραμπ βρίσκεται μεταξύ φίλων και γίνεται δεκτός ως σταρ.
Ακριβώς έναν χρόνο από την εκλογή του στην προεδρία των ΗΠΑ ο Τραμπ, έφτασε μαζί με τη Μελάνια στο Πεκίνο.
Σύμφωνα με τον κινέζο πρεσβευτή στις ΗΠΑ, Τσούι Τιανκάι, ο Τραμπ απολαμβάνει μιας «επίσημης επίσκεψης και με το παραπάνω». Και μάλλον λέει την αλήθεια ο διπλωμάτης:
Στο πρόγραμμα της επίσκεψης του ζεύγους Τραμπ περιλαμβάνεται η επίσκεψη στην Απαγορευμένη Πόλη στο Πεκίνο με ξεναγό μάλιστα τον αναβαπτισμένο πολιτικά –μετά το 19ο συνέδριο του ΚΚΚ Σι Τζινπίνγκ– καθώς και επιθεώρηση στρατευμάτων. Δεν είναι σύνηθες ο πρόεδρος της Κίνας να συνοδεύει τους ξένους ηγέτες· αλλά αυτή τη φορά δεν είχε πρόβλημα να ξεναγήσει τον 45ο πρόεδρο των ΗΠΑ και τη σύζυγό του στις πρώτες τους επισκέψεις στο Πεκίνο.
Οι δύο ηγέτες είχαν συναντηθεί για πρώτη φορά τον περασμένο Απρίλιο στο Μαρ-α-Λάγκο, το ιδιόκτητο θέρετρο του Τραμπ στην Φλόριντα, και φαίνεται ότι τα πήγαν αρκετά καλά.
Στο αεροδρόμιο του Πεκίνου τον Ντόναλντ και τη Μελάνια Τραμπ περίμεναν στρατιωτική μπάντα και μαθητές με αμερικανικά και κινεζικά σημαιάκια.
Πέρα από όμως από τις καλές σχέσεις και την φιλική ατμόσφαιρα, υπάρχουν κάποιες σημαντικές εκκρεμότητες.
Το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο είναι ένα από τα σημαντικότερα. Προεκλογικά ο Τραμπ είχε υποσχεθεί μέτρα για τον περιορισμό του, έπειτα όμως η γνωριμία του με τον κινέζο ηγέτη έβαλε το θέμα σε δεύτερη μοίρα.
Η Βόρεια Κορέα είναι και αυτή μόνιμη εστία τριβής. Το Πεκίνο είναι από τους λίγους σταθερούς συμμάχους της χώρας, αν και το τελευταίο διάστημα παίρνει κάποιες αποστάσεις. Δεν φτάνει πάντως στο σημείο να διακόψει τις οικονομικές σχέσεις με τη χώρα, πράγμα που σχεδόν θα στραγγάλιζε τη Πιονγιάνγκ.
Αλλά αυτά ανήκουν στη σφαίρα της πολιτικής, γιατί στον κόσμο των κινεζικών κοινωνικών δικτύων ο Τραμπ είναι –περίπου- βασιλιάς και έχει παντού φίλους, όπως επισημαίνει το Reuters.
Πολλοί Κινέζοι θαυμάζουν στον πρόεδρο των ΗΠΑ την επιτυχία του ως επιχειρηματίας και το χαλαρό στιλ του που πάει κόντρα στην πολιτική ορθότητα. Εντυπωσιάζονται από τον τεράστιο πλούτο του (και ας έχουν στη χώρα δισεκατομμυριούχους με σημαντικά μεγαλύτερη περιουσία από αυτόν) και από την τάση του για επίδειξη.
Επιπλέον βαθμούς δίνουν στον Τραμπ τα παιδιά του – στην Κίνα εξάλλου παραδοσιακά οι γονείς κρίνονται και για την επιτυχία των παιδιών. Βλέπουν, μεταξύ άλλων, πολύ θετικά το ότι τα παιδιά της Ιβάνκα Τραμπ μιλούν μανδαρίνικα, ενώ η κόρη του προέδρου –που πάντως δεν θα ταξιδέψει στο Πεκίνο- συχνά αποκαλείται «θεά».
Βέβαια και ο Τραμπ φτάνει σε ένα ασφαλές περιβάλλον. Η Κίνα είναι από τα λίγα μέρη όπου δεν πρόκειται να υπάρξουν αντιαμερικανικές διαδηλώσεις, γιατί η αστυνομία ελέγχει πολύ στενά τις δημόσιες συναθροίσεις και ασκεί λογοκρισία στο Διαδίκτυο.