Ο Ερντογάν με τον Τζάρεντ Κούσνερ (αριστερά) και τον γαμπρό του, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, τον Φεβρουάριο του 2019, στην Αγκυρα | EPA
Επικαιρότητα

O Τραμπ, o Ερντογάν και η «διπλωματία των γαμπρών»

Στη θερμή σχέση μεταξύ των δύο αντρών, του Τζάρεντ Κούσνερ και του Μπεράτ Αλμπαϊράκ, οφείλεται η βελτίωση των σχέσεων ΗΠΑ - Τουρκίας, παρά τις θεμελιώδεις διαφορές των δύο χωρών στα θέματα της Συρίας και της Ρωσίας
Protagon Team

Ο Τραμπ και ο Ερντογάν έχουν πολλά κοινά: προσεγγίζουν ανορθόδοξα τη διπλωματία, διαχειρίζονται την πολιτική με στυλ θεατρίνου, ενώ βασίζονται πολύ στους γαμπρούς τους, οι οποίοι φαίνεται πως έχουν το πάνω χέρι στις σχέσεις των δύο χωρών.

Ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ, που είναι παντρεμένος με την κόρη του τούρκου προέδρου, Εσρα, έχει παίξει κεντρικό ρόλο στην προπαγάνδα του Ερντογάν και την επικοινωνιακή στρατηγική ως ο υπουργός Οικονομικών του. Πολλοί μάλιστα πιστεύουν ότι ο Ερντογάν τον προορίζει ως διάδοχό του, παρόλο που είναι εξαιρετικά αντιπαθής σε πολλά μέλη του κόμματός του.

Ο Τζάρεντ Κούσνερ, σύζυγος της Ιβάνκα Τραμπ, έχει γίνει ανώτατος σύμβουλος του Λευκού Οίκου σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, με ατζέντα απροσδιόριστη, που επισκέπτεται συχνά τις χώρες της Μέσης Ανατολής προσπαθώντας να καταφέρει αυτό που μοιάζει ακατόρθωτο: την «συμφωνία του αιώνα» για το Μεσανατολικό για λογαριασμό του πεθερού του.

Πάντως, στη θερμή σχέση μεταξύ των δύο αντρών, όπως γράφουν οι Times του Λονδίνου, οφείλεται η βελτίωση των σχέσεων ΗΠΑ – Τουρκίας, παρά τις θεμελιώδεις διαφορές τους στα θέματα της Συρίας και της Ρωσίας. Ετσι και ο Ερντογάν έλαβε πρόσκληση και επισκέφθηκε την Τετάρτη τον Λευκό Οίκο.

Ο Αλμπαϊράκ έχει σπουδάσει και εργαστεί στη Νέα Υόρκη και τα αγγλικά του είναι άπταιστα. Αυτό τον έχει βοηθήσει να επικοινωνεί ευθέως και σε προσωπικό επίπεδο με τον Κούσνερ. Και στις δύο συναντήσεις τους αυτό του 2019, φαίνονταν να είναι πολύ άνετοι και φιλικοί μεταξύ τους.

Ο Κούσνερ είχε επισκεφθεί την Αγκυρα τον Φεβρουάριο για να συζητήσει θέματα οκονομικής φύσης με τον Αλμπαϊράκ. Στη συνάντηση μετείχε και ο Ερντογάν.

Στο σκηνικό μπαίνει και ένας ακόμα… γαμπρός, ο Μεχμέτ Αλί Γιαλσιντάγκ, πεθερός του οποίου είναι ο τούρκος μεγιστάνας Αϊντίν Ντογκάν, επιχειρηματικός συνεργάτης του Τραμπ στην Τουρκία.

Ο Γιαλσιντάγκ έπεισε τον Ντογκάν να συνάψει συμφωνία με τον Τραμπ για να χρησιμοποιήσει το όνομά του στους ουρανοξύστες του στην Κωνσταντινούπολη, το 2012.

Τον Απρίλιο, ο Αλμπαϊράκ παρακολουθούσε ένα συνέδριο στο ξενοδοχείο Τραμπ στην Ουάσινγκτον, το οποίο είχε οργανώσει ο Γιαλσιντάγκ. Ο Κούσνερ τον προσκάλεσε σε μία άτυπη επίσκεψη στον Λευκό Οίκο.

Οι σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας αντιμετώπιζαν πρόβλημα μετά την επιμονή των Τούρκων να αγοράσουν τους πυραύλους S400 από την Ρωσία, παρότι μέλος του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με τους New York Times, σε εκείνη τη συνάντηση -όπου ήταν παρών και ο Στιβ Μνούτσιν, υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ- ο γαμπρός του Ερντογάν κατάφερε να πείσει τον αμερικανό πρόεδρο να μην επιβάλουν τις απειλούμενες κυρώσεις στην Αγκυρα.

Ο Αλμπαϊράκ, ναι μεν είναι πιστός στον πεθερό του, όμως έχει πολλά να χάσει και ο ίδιος αν οι σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας χαλάσουν, καθώς φέρεται να εμπλέκεται μαζί με τον Ερντογάν στο σκάνδαλο της κρατικής τουρκικής τράπεζας Halkbank, που κατηγορείται ότι βοήθησε το Ιράν να πουλήσει χρυσό και να αποφύγει οικονομικές κυρώσεις από τους Αμερικανούς.

Το σκάνδαλο αποκάλυψε η τουρκική αστυνομία το 2013. Για να το «θάψει», ο Ερντογάν απέλυσε έξι κεφαλές της αστυνομίας. Ομως η υπόθεση κάθε άλλο παρά θάφτηκε στην Αμερική, όπου βρίσκεται στα δικαστήρια, στη Νέα Υόρκη. Αν η Halkbank βρεθεί ένοχη, ο Τραμπ θα είναι αναγκασμένος να επιβάλει σημαντικές κυρώσεις στην τράπεζα, η οποία θα καταρρεύσει και η πίεση στην τουρκική οικονομία θα είναι πολύ μεγαλύτερη από οποιαδήποτε άλλου είδους οικονομική τιμωρία από την Ουάσινγκτον.