Το ότι θα ήταν ένα συνέδριο των Δημοκρατικών χωρίς άλλο στην ιστορία της αμερικανικής πολιτικής, ήταν προεξοφλημένο. Τα κομματικά συνέδρια πριν τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ ήταν παραδοσιακά ένα πολυήμερο σόου, μια μπίζνα εκατομμυρίων δολαρίων και μια καταιγιστική τηλεοπτική εμπειρία σε κατάμεστα συνεδριακά κέντρα. Ομως εφέτος, με τον κορονοϊό να θερίζει στις ΗΠΑ και να έχει σκοτώσει πάνω από 170.000 ανθρώπους, ο Τζο Μπάιντεν λαμβάνει το χρίσμα σε ένα e-συνέδριο.
Πέρα όμως από το ότι οι ομιλίες έγιναν διαδικτυακά, με παρουσιάστρια την ηθοποιό Εύα Λονγκόρια, και το κοινό τις παρακολούθησε από μια μικρή ή μεγάλη οθόνη (το αν αδιαφόρησε ή όχι θα φανεί στις πρώτες δημοσκοπήσεις και τελικά στις κάλπες της 3ης Νοεμβρίου) υπήρξαν στοιχεία με ιδιαίτερο πολιτικό αποτύπωμα.
Ηταν η πρώτη φορά που τόσο σημαίνοντες ρεπουμπλικανοί πολιτικοί τάχθηκαν υπέρ ενός υποψηφίου των Δημοκρατικών. Ηταν η η πρώτη φορά που μια πρώην Πρώτη Κυρία χλεύασε τόσο τον άνθρωπο που μπήκε στον Λευκό Οίκο μετά από τον άνδρα της. Ηταν η πρώτη φορά που τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή μέσω Διαδικτύου, καθώς η Αμερική προσπαθεί ακόμα να γιατρέψει τις πληγές της από τον φόνο του Τζορτζ Φλόιντ.
Καθώς το Δημοκρατικό Κόμμα προσπαθεί να οικειοποιηθεί το Black Lives Matter και τον αγώνα κατά του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας, στο διαδικτυακό βήμα του συνεδρίου ανέβηκαν μέλη της οικογένειας Φλόιντ και συμμετείχαν στην τήρηση σιγής. Ο Φιλονίζ Φλόιντ, αδελφός του Τζορτζ Φλόιντ, προτίμησε στη σύντομη παρέμβασή του να κάνει προσκλητήριο νεκρών εξαιτίας ενεργειών αστυνομικής βαρβαρότητας.
Η υποψηφιότητα του Τζο Μπάιντεν προβάλλεται ως αυτή που θα ενώσει τις ΗΠΑ και θα γιατρέψει την αμερικανική ψυχή μετά τα τοξικά τέσσερα χρόνια της διακυβέρνησης Τραμπ. Ο ίδιος έχει πει ότι στα 77 του και ύστερα από μια οκταετία (2009-2017) στην αντιπροεδρία, θέλει να είναι η «γέφυρα» που θα οδηγήσει τις ΗΠΑ στην επόμενη εποχή, μακριά από τον διχασμό που έφερε ο σημερινός ένοικος του Λευκού Οίκου. Ολοι θεωρούν τον Τραμπ, όχι απλά ακατάλληλο, αλλά και επικίνδυνο.
Σε μια από τις πιο σημαντικές παρεμβάσεις στην πρώτη ημέρα του συνεδρίου των Δημοκρατικών, η Μισέλ Ομπάμα τόνισε ότι η χώρα πρέπει να ενστερνιστεί την ενσυναίσθηση, την συναισθηματική ταύτιση, εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού και της οικονομικής κρίσης που έχει προκαλέσει, καταγγέλλοντας τη συμπεριφορά του Ντόναλντ Τραμπ.
«Οποτε στρέφουμε το βλέμμα μας σε αυτόν τον Λευκό Οίκο περιμένοντας να αναλάβει ηγετικό ρόλο, να μας καταπραΰνει, να μας δώσει μια αίσθηση σταθερότητας, αυτό που παίρνουμε αντ’ αυτών είναι χάος, διχασμός, πλήρης και απόλυτη έλλειψη συναισθηματικής ταύτισης», επεσήμανε η Μισέλ Ομπάμα στο μήνυμά της, το οποίο διάνθισε με μια χαρακτηριστική φράση του γλωσσικά φτωχού Τραμπ: «It is what it is», «είναι αυτό που είναι», συνηθίζει να επαναλαμβάνει ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ, όταν προσπαθεί να δείξει ότι είναι σοφός χωρίς ουσιαστικά να λέει κάτι.
«It is what it is» είπε σε ένα κομβικό σημείο της ομιλίας της η Μισέλ Ομπάμα.
«Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ο λάθος πρόεδρος για τη χώρα μας (…) Δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα. Δεν μπορεί να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων. Δεν μπορεί απλά να είναι αυτός που χρειαζόμαστε να είναι. Είναι αυτό που είναι», τόνισε. «It is what it is».
Και συνέχισε: «Αν νομίζετε ότι τα πράγματα δεν μπορούν να γίνουν χειρότερα, μπορούν —και θα γίνουν, αν δεν επιλέξουμε την αλλαγή σε αυτές τις εκλογές», προειδοποίησε η Μισέλ Ομπάμα. «Αν θέλουμε να έχουμε την ελπίδα πως θα τελειώσει αυτό το χάος, πρέπει να ψηφίσουμε τον Τζο Μπάιντεν σαν να εξαρτάται η ζωή μας από αυτό», πρόσθεσε η σύζυγος του Μπαράκ Ομπάμα, στην παθιασμένη ομιλία της με την οποία έκλεισε το πρώτο βράδυ του συνεδρίου.
Νωρίτερα είχαν πάρει τον λόγο σημαντικοί πολιτικοί παράγοντες, τόσο των Δημοκρατικών αλλά και των Ρεπουμπλικανών.
Θα ήταν αδιανόητο ως το πολύ πρόσφατο παρελθόν ένας Ρεπουμπλικανός ή ένας Δημοκρατικός να εμφανιστεί στο στο συνέδριο της αντίπαλης παράταξης για να υποστηρίξει τον δικό της υποψήφιο.
Ομως, ο Τζον Κέισιτς έκανε ακριβώς αυτό τη Δευτέρα.
Η ομιλία του πρώην κυβερνήτη της πολιτείας Οχάιο υπέρ της υποψηφιότητας του Τζο Μπάιντεν υπογράμμισε το πόσο πολύ ο τρόπος που χειρίστηκε ο Ντόναλντ Τραμπ την πανδημία του κορονοϊού, η ρητορική καμένης γης που χρησιμοποιεί, η παντελής αδιαφορία του να δείξει διαλλακτικότητα έναντι των επικριτών του, έχουν στρέψει εναντίον του στελέχη του ίδιου του κόμματός του.
Ο Κέισιτς, που ηττήθηκε το 2016 στην κούρσα για το χρίσμα από τον Τραμπ, δεν ήταν το μόνο γνωστό στέλεχος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος που εμφανίστηκε στο συνέδριο των Δημοκρατικών, στο πλαίσιο της προσπάθειας να προσελκυστούν μετριοπαθείς υποστηρικτές της Δεξιάς. Το ίδιο αποφάσισαν να κάνουν ο Μάιλς Τέιλορ, στέλεχος του υπουργείου Εσωτερικής Ασφαλείας (2017-2019), που κατήγγειλε την «επικίνδυνα χαοτική» συμπεριφορά του Τραμπ· η Κριστίν Τοντ Ουίτμαν, Ρεπουμπλικανή πρώην κυβερνήτης του Νιου Τζέρζι· η Σούζαν Μολινάρι, πρώην μέλος του Κογκρέσου· και η Μεγκ Ουίτμαν, Ρεπουμπλικάνα με μακρά καριέρα στον κόσμο της διεύθυνσης μεγάλων επιχειρήσεων, άλλοτε πρόεδρος του ΔΣ και διευθύνουσα σύμβουλος της HP.
Ο Τζον Κέισιτς, που επικρίνει συχνά τον νυν πρόεδρο, περιέγραψε την αντίσταση που προβάλει στον Τραμπ ως πατριωτικό του καθήκον. «Είμαι μια ζωή Ρεπουμπλικάνος, αλλά η κομματική μου ταυτότητα έρχεται δεύτερη, μετά την ευθύνη προς τη χώρα μου», είπε και αποκάλεσε τον Μπάιντεν «κάποιον που μπορεί να μας κάνει να δούμε την ανθρώπινη υπόσταση του άλλου».
Αντιδρώντας, ο Τραμπ, απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους που τον συνόδευαν στο προεδρικό αεροσκάφος, χαρακτήρισε τον Κέισιτς «αποτυχημένο ως Ρεπουμπλικάνο» που «τώρα θα γίνει αποτυχημένος και ως Δημοκρατικός». Ο Κέισιτς ωστόσο μπορεί να χαρίσει στον Μπάιντεν μια κρίσιμη μάζα ψήφων που ίσως να του δώσει το Οχάιο, μια από τις καθοριστικές αμφίρροπες πολιτείες («swing states») στην κούρσα για τους 271 εκλέκτορες. Προς το παρόν πάντως ο Τραμπ προηγείται στις δημοσκοπήσεις για τη συγκεκριμένη πολιτεία, όπως και για τη Βόρεια Καρολίνα.
Το γεγονός ότι προγραμματίστηκε να μιλήσουν στο συνέδριο μέχρι πρότινος προβεβλημένα στελέχη των Ρεπουμπλικάνων ενόχλησε μερίδα των πιο προοδευτικών ψηφοφόρων των Δημοκρατικών, αφού οι παρεμβάσεις τους θα στερούσαν χρόνο από ομιλητές όπως ο Μπέρνι Σάντερς ή η βουλεύτρια Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτέζ.
Πάντως ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Αντριου Κουόμο είχε τον χρόνο του. Και είπε πως «μόνο ένας ισχυρός οργανισμός μπορεί να πολεμήσει τον ιό, και ο διχασμός της Αμερικής εξασθένισε το σώμα της. Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν προκάλεσε τον διχασμό. Ο διχασμός δημιούργησε τον Τραμπ. Κι αυτός τον έκανε χειρότερο».
Σάντερς: Ο Νέρωνας έπαιζε άρπα ενώ η Ρώμη καιγόταν, ο Τραμπ παίζει γκολφ
Ο δε Σάντερς, όταν πήρε τον λόγο, κατακρεούργησε τον Τραμπ, συγκρίνοντάς τον με τον Νέρωνα.
Ο γερουσιαστής του Βερμόντ –και σημαντικότερος αντίπαλος του Μπάιντεν στην κούρσα για το χρίσμα– τάχθηκε ανεπιφύλακτα υπέρ της υποψηφιότητας του πρώην αντιπροέδρου κατηγορώντας παράλληλα τον Τραμπ για αυταρχική παρέκκλιση: ο Ντόναλντ Τραμπ «μας οδηγεί στον δρόμο προς μια αυταρχική μορφή διακυβέρνησης», προειδοποίησε.
Ο Σάντερς, εκ των ηγετικών μορφών της αριστερής πτέρυγας των Δημοκρατικών, απευθύνθηκε ξεκάθαρα στους υποστηρικτές του, τονίζοντας ότι πολλά από τα ζητήματα της δικής τους ατζέντας πλέον μεταφέρθηκαν στο επίκεντρο του δημόσιου διαλόγου — όπως, για παράδειγμα, η μεταρρύθμιση του συστήματος ασφάλισης και υγείας των ΗΠΑ.
Αλλά το στοιχείο αυτό, που δημιουργεί την πιθανότητα να σημειωθεί πρόοδος, δεν θα έχει καμία σημασία εάν «επανεκλεγεί ο Ντόναλντ Τραμπ», πρόσθεσε.
Ο Σάντερς ήταν ο τελευταίος αντίπαλος του Μπάιντεν που απέμενε στην κούρσα για το χρίσμα των Δημοκρατικών, προτού αποφασίσει να αναστείλει την εκστρατεία του. Ορισμένοι από τους πιο προοδευτικούς υποστηρικτές του αντιμετωπίζουν πολύ επιφυλακτικά τον κεντρώο Μπάιντεν.
Στην προσπάθειά του να τους μεταπείσει, ο γερουσιαστής του Βερμόντ τόνισε ότι στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου διακυβεύεται η επιβίωση της αμερικανικής δημοκρατίας και της αμερικανικής οικονομίας.
«Ο πρόεδρος (Τραμπ) δεν αποτελεί απλά απειλή για τη δημοκρατία αυτή», είπε. «Απορρίπτοντας την επιστήμη, βάζει τις ζωές και την υγεία όλων μας σε κίνδυνο», στηλίτευσε ο Σάντερς, καταδικάζοντας τον τρόπο που ο Λευκός Οίκος αντιμετώπισε την πανδημία του κορονοϊού. Λέγεται πως «ο Νέρωνας έπαιζε άρπα ενώ καιγόταν η Ρώμη», πάντως σίγουρα «ο Τραμπ παίζει γκολφ», πρόσθεσε ο γερουσιαστής.