Οι υποψήφιοι για την Κομισιόν, αριστερά ο Φρανς Τίμερμανς, δεξιά ο Μάνφρεντ Βέμπερ, «μονομάχησαν» στο ZDF | zdf.de
Επικαιρότητα

Ντιμπέιτ Τίμερμανς και Βέμπερ: Συμφώνησαν ότι διαφωνούν στα περισσότερα

Στη δεύτερη πρόσωπό με πρόσωπο αναμέτρησή τους μέσα σε μία εβδομάδα οι υποψήφιοι έδειξαν να διαφωνούν σε πολλά περισσότερα από όσα συμφωνούν για την Ευρώπη και το μέλλον της
Protagon Team

Ο Φρανς Τίμερμανς, υποψήφιος της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών για την προεδρία της Κομισιόν -αλλά και ευρωπαίος εταίρος του Κινήματος Αλλαγής- επιδιώκει μια προοδευτική συμμαχία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «από τον αριστερό έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα μέχρι τον φιλελεύθερο γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν».

Η δήλωση έγινε κατά τη διάρκεια της τηλεοπτικής αντιπαράθεσής του με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ στη γερμανική δημόσια τηλεόραση (ZDF). Ηταν το δεύτερο debate των υποψηφίων μέσα σε μια εβδομάδα – μόλις την Τετάρτη είχαν συμμετάσχει σε debate  με όλους τους ανθυποψηφίους τους.

Η απάντηση του Μάνφρεντ Βέμπερ έφερε ένα παράδειγμα από τη γερμανική πολιτική σκηνή.

«Είναι σαν να φέρνουμε στην Γερμανία μαζί την Ζάρα Βάγκενκνεχτ (την επικεφαλής της ΚΟ της Αριστεράς) με τον Κρίστιαν Λίντνερ (τον αρχηγό του FDP)» είπε και υποστήριξε ότι δεν μπορεί μεταξύ τους να υπάρξει καμιά ουσιαστική σύγκλιση σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο.

Σε αυτό αντέτεινε ο Φρανς Τίμερμανς: «Και εσείς ανήκετε στην ίδια Κοινοβουλευτική Ομάδα με τον Βίκτορ Ορμπαν», τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας.

Πάντως, οι δύο μονομάχοι εμφανίστηκαν να συμφωνούν -ή έστω να μην διαφωνούν ριζικά- σε πολλά θέματα, όπως στην απόρριψη του ενδεχομένου στρατιωτικής επίλυσης του προβλήματος με το Ιράν.

Για τη δημιουργία ευρωπαϊκού στρατού υποστήριξε ο Βέμπερ ότι «πρόκειται για εγχείρημα ειρήνης, καθώς όποιοι έχουν κοινό στρατό δεν μπορούν να στραφούν ο ένας εναντίον του άλλου», με τον αντίπαλό του να προειδοποιεί εναντίον του κινδύνου νέας κούρσας εξοπλισμών στην Ευρώπη.

Σημείο επαφής βρέθηκε και στο ζήτημα των πολύ σύντομων πτήσεων. Ο Φρανς Τίμερμανς ζήτησε την απαγόρευσή τους, ενώ ο Μάνφρεντ Βέμπερ τόνισε ότι, αν ο σιδηρόδρομος καταστεί αρκετά ελκυστικός, δεν θα υπάρχει λόγος να προτιμά κανείς το αεροπλάνο για κοντινές αποστάσεις.

Διαφορές καταγράφηκαν ανάμεσα στους δύο υποψήφιους στο θέμα της μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Ο κ. Τίμερμανς τάχθηκε ευθέως υπέρ της επιβολής φόρου CO2 βάσει της αρχής «ο ρυπαίνων πληρώνει» ενώ ο Βέμπερ προέταξε την τεχνολογική εξέλιξη ως βασικό εργαλείο για την επίτευξη των στόχων για το κλίμα.

Οι μεγαλύτερες διαφορές μεταξύ των δύο αντιπάλων εντοπίστηκαν όταν η συζήτηση έφθασε στα θέματα κοινωνικής πολιτικής.

Ο Φρανς Τίμερμανς τάχθηκε υπέρ της εισαγωγής κατώτατου μισθού ίσου με το 60% του μέσου εισοδήματος σε όλα τα κράτη – μέλη της ΕΕ, φέρνοντας μάλιστα το επιχείρημα, «ήταν άραγε τόσο κακό πράγμα η εισαγωγή του κατώτατου μισθού στην Γερμανία; Όχι».

Από την πλευρά του ο Μάνφρεντ Βέμπερ εξήγησε ότι δεν έχει κάτι εναντίον του κατώτατου μισθού, αποφεύγοντας ωστόσο να ταχθεί ξεκάθαρα υπέρ του μέτρου. Απέρριψε για μία ακόμη φορά την ιδέα περί πανευρωπαϊκής ασφάλισης των ανέργων, την οποία έχει προτείνει το γερμανικό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD).

Και οι δύο υποψήφιοι τάχθηκαν εξάλλου εναντίον του σχεδίου του αυστριακού Καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς για περικοπή του επιδόματος παιδιού όταν πρόκειται για ασφαλισμένους μη αυστριακούς πολίτες της ΕΕ των οποίων τα παιδιά δεν ζουν στην Αυστρία. «Οποιος πληρώνει, έχει επίσης το δικαίωμα στο πλήρες ποσό», δήλωσε ο κ. Βέμπερ.

Παρόμοια τοποθετήθηκαν οι μονομάχοι και σε ό,τι αφορά την ανάγκη φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. Ο κ. Βέμπερ υπερασπίστηκε μάλιστα την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ για τις αποφάσεις που έλαβε όταν ξέσπασε η προσφυγική κρίση το 2015, αλλά και την συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία, την οποία, όπως επισήμανε, «οι σοσιαλδημοκράτες πάντα αμφισβητούσαν».

«Την διαπραγματεύτηκα εγώ ο ίδιος», αντέταξε ο κ. Τίμερμανς, αντιπρόεδρος της απερχόμενης Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σε ό,τι αφορά την απαγόρευση της μαντίλας στα σχολεία από την αυστριακή κυβέρνηση, ο ολλανδός υποψήφιος εμφανίστηκε ξεκάθαρα αρνητικός. «Υπάρχει πρόβλημα με τους Εβραίους που φορούν κιπά;», διερωτήθηκε ο κ. Τίμερμανς και πρόσθεσε ότι το Ισλάμ αποτελεί κομμάτι της Ευρώπης εδώ και εκατοντάδες χρόνια. «Το Ισλάμ ανήκει στην Ευρώπη, αλλά δεν αποτελεί συστατικό στοιχείο της», έκρινε από την πλευρά του ο κ. Βέμπερ.

Νικητής της «μονομαχίας» για το γερμανικό κοινό αναδείχθηκε ο κ. Τίμερμανς, σύμφωνα με διαδικτυακή έρευνα που διεξάγει το Πανεπιστήμιο του Φράιμπουργκ, κατά την διάρκεια της προβολής της τηλεοπτικής αντιπαράθεσης. Από τους 450 τηλεθεατές, το 42% απάντησε ότι θεωρεί «νικητή» τον κ. Τίμερμανς, ενώ το 29% δήλωσε ότι ξεχώρισε ο κ. Βέμπερ.