Λουί και Ογκίστ, οι αδελφοί Λιμιέρ | Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών
Επικαιρότητα

Ο Τιερί Φρεμό τιμά στην Αθήνα τους αδελφούς Λιμιέρ

Ενας από τους πιο δραστήριους ανθρώπους της παγκόσμιας κινηματογραφικής κοινότητας, ο διευθυντής του Φεστιβάλ Καννών έρχεται στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, με αφορμή τον εορτασμό των 120 χρόνων από τη γέννηση του σινεμά και τις πρώτες ταινίες των αδελφών Λιμιέρ
Protagon Team

Προσκεκλημένος της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου και της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, ο Τιερί Φρεμό, την Τρίτη 2 Φεβρουαρίου, στις 8:30 το βράδυ, παρουσιάζει στη Στέγη το «Lumière!», μια συρραφή 98 συντηρημένων και αποκατεστημένων ταινιών του Λουί Λιμιέρ και των οπερατέρ του, από το 1895 έως το 1905.

Μια συρραφή που αποτελείται από σχεδόν 100 ταινίες μικρού μήκους, κάποιες εκ των οποίων είναι παγκοσμίου φήμης αριστουργήματα και κάποιες άλλες είναι άγνωστα διαμάντια, προς τιμήν της κληρονομιάς των αδελφών Λιμιέρ, των εφευρετών της τέχνης του σινεμά που μας δίνουν αξέχαστες εικόνες και μια ματιά στη Γαλλία, αλλά και σε όλο τον κόσμο, των αρχών του 20ού αιώνα.

Γιοι φωτογράφου, οι αδελφοί Λιμιέρ ανακαλύπτουν τον Cinématographe (μια μηχανή λήψης, εκτύπωσης και προβολής φιλμ) και γυρίζουν μερικές από τις πρώτες ταινίες στην ιστορία του κινηματογράφου: «Η έξοδος από το εργοστάσιο Λιμιέρ», «Ο ποτιστής που ποτίζεται» κ.ά. Η μηχανή μοιάζει με… ραπτομηχανή στο σχήμα αλλά και στη λειτουργία: όταν γίνεται η βελονιά το πανί μένει ακίνητο και προχωράει από βελονιά σε βελονιά.

Oι περίφημοι αδελφοί Λιμιέρ με την κάμερά τους

Το στήσιμο μιας σκηνής, τα τράβελινγκ, τα ειδικά εφέ αποκαλύπτουν την τέχνη του κινηματογράφου. Κι όπως λέει ο Τιερί Φρεμό «εκεί που σταματάει η αποκάλυψη, αρχίζει η δημιουργία κι έτσι ο Λουί Λιμιέρ ήταν ο πρώτος δημιουργός-σκηνοθέτης». Στη φιλμογραφία των αδελφών Λιμιέρ έχουν καταγραφεί 1.500 (!) ταινίες μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ από τις οποίες έχουν αποκατασταθεί 130 από το Ινστιτούτο Λιμιέρ, του οποίου επικεφαλής είναι ο Τιερί Φρεμό.

Από την εποχή που προβλήθηκε η πρώτη ταινία των Λιμιέρ, στο υπόγειο του Γκραν Καφέ στο Παρίσι –όπου ένα τρένο κατευθύνεται προς το φακό και οι θεατές μετακινούνται πανικόβλητοι- μέχρι σήμερα που είναι η εποχή του Instagram και του Διαδικτύου, πόσο μας αφορούν οι πρωτοπόροι της έβδομης τέχνης;

Τιερί Φρεμό ( Brigitte Lacombe)

Ο Τιερί Φρεμό μας δίνει την απάντηση μόνο και μόνο γιατί είναι ο διευθυντής του Φεστιβάλ των Καννών, και παράλληλα παραμένει στο Ινστιτούτο Λιμιέρ, θεωρώντας ότι η παράδοση και οι εξελίξεις, το παρελθόν και το μέλλον είναι εξίσου σημαντικά.

Ο 55χρονος Τιερί είναι ένας λάτρης του σινεμά που βλέπει τουλάχιστον 600 ταινίες τον χρόνο, ξεκινώντας την πρώτη ταινία της κάθε μέρας με το πρωινό του! «Ξυπνάω με σινεμά, ζω με σινεμά και κοιμάμαι ονειρευόμενος σινεμά», λέει σε μια συνέντευξή του στο Αθηνόραμα.

Γεννημένος το 1960 στην γαλλική επαρχία, ξεκίνησε την καριέρα του ως εθελοντής του Ινστιτούτου Λιμιέρ στην Λιόν, για να βρεθεί μετά από δύο δεκαετίες στη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ των Καννών. Το 2007, μάλιστα, αναβαθμίστηκε στη θέση του γενικού διευθυντή, αφήνοντας στον μεγάλο Ζιλ Ζακόμπ τη θέση του προέδρου και τραβώντας πάνω του όλα τα φώτα της δημοσιότητας. Θεωρείται ένας εξαιρετικός ομιλητής, σχεδόν ένας σόουμαν, που ξέρει να κρατάει το ενδιαφέρον του κοινού σε οποιαδήποτε εμφάνισή του.

Ως ένας ανήσυχος άνθρωπος που ζει στην εποχή της έκρηξης της τεχνολογίας, ο Τιερί Φρεμό δεν αρνείται τις νέες δυνατότητες που δίνει. «Βρίσκω εξαιρετικό» λέει «ότι μπορεί κανείς σήμερα να δει ταινίες από το iPhone, όμως η κινηματογραφική οθόνη είναι ασύγκριτη και αναντικατάστατη».

Απενοχοποιεί μάλιστα την έννοια «σινεφίλ» λέγοντας ότι πολλοί φίλοι της μεγάλης οθόνης δεν λένε ότι είναι σινεφίλ «γιατί φοβούνται ότι θα τους ρωτήσουν  για τον “Πολίτη Κέιν”. Αλλά σινεφίλ, πάνω απ’ όλα, σημαίνει αγάπη για το σινεμά».

Εκτός από την αγάπη του για τον κινηματογράφο, ο Τιερί Φρεμό έχει αποδειχθεί και πολύ καλός ισορροπιστής, συνδυάζοντας τον κοσμικό χαρακτήρα του Φεστιβάλ Καννών με την τόλμη να αναδειχθούν νέες τάσεις και ρεύματα. Είναι εκείνος που έχει στηρίξει επίσης τις ελληνικές ταινίες του λεγόμενου weird wave ελληνικού σινεμά, των νέων και βραβευμένων ελλήνων σκηνοθετών (Γιώργος Λάνθιμος, Πάνος Κούτρας, κ.α.). Ο Πάνος Κούτρας θα συμμετέχει μάλιστα και στην παρουσίαση των ταινιών των αδελφών Λιμιέρ, από τον Τιερί Φρεμό στη Στέγη Γραμμάτων και  Τεχνών.

Μια κινηματογραφική γεύση, στο τρέιλερ του «Lumière!»