Ελληνικές και αμερικανικές σημαίες στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», κατά την άφιξη του Μπαράκ Ομπάμα. Μαζί του όμως δεν ήρθαν οι επενδυτές... | Menelaos Myrillas / SOOC
Επικαιρότητα

Ο θείος από το Σικάγο δεν ήρθε…

Πέραν της δήλωσης του Ομπάμα για το χρέος -που επιθυμούσε διακαώς το Μαξίμου- για την πραγματική οικονομία και τις επενδύσεις «ουδέν νεώτερον από το Δυτικό μέτωπο». Η κυβέρνηση δεν έδειξε καμία σπουδή στον τομέα αυτό. Αλλωστε οι μόνοι επιχειρηματίες που ήρθαν ήταν ελάχιστοι Ελληνοαμερικανοί...
Μιχάλης Μιχαήλ

Καλοδεχούμενες κι ευχάριστες ήταν ασφαλώς οι προτροπές και οι παραινέσεις του Μπαράκ Ομπάμα για ρύθμιση του ελληνικού δημοσίου χρέους ώστε να μετριαστεί η λιτότητα  όπως και οι διαβεβαιώσεις του ότι θα τις πει και στην Ανγκελα Μέρκελ, στο Βερολίνο. Ομως πρόκειται για αυτονόητες και αναμενόμενες ενέργειες από την αμερικανική πλευρά, γνωστές και επαναλαμβανόμενες από καιρό .

Βεβαίως έχουν τη σημασία τους καθώς πρόκειται για  σημαντική και θετική συνδρομή στις εν εξελίξει συνομιλίες με τους ευρωπαίους εταίρους. Ωστόσο στη  διήμερη επίσκεψη του κ. Ομπάμα, στο οικονομικό πεδίο όλα περιεστράφησαν στο ζήτημα του χρέους και την επιθυμητή διακαώς από τον Αλέξη Τσίπρα ελάφρυνσή του. Ομως από το ταξίδι του αμερικανού προέδρου στην Αθήνα εξέλειπε αισθητά το επιχειρηματικό-επενδυτικό κομμάτι. Ο θείος από το Σικάγο για άλλη μια φορά δεν ήρθε και πώς άλλωστε;

Στον τομέα των επενδυτικών επαφών δεν έγινε καμία προετοιμασία κατά την προετοιμασία της επίσκεψης Ομπάμα ούτε επιδείχθηκε, για να είμαστε ειλικρινείς, ιδιαίτερη σπουδή από την ελληνική κυβέρνηση. Το ενδιαφέρον είχε στραφεί αποκλειστικά στο επικοινωνιακό κομμάτι του χρέους. Ως απόρροια, λοιπόν, αυτού είναι το γεγονός  ότι δεν ακολούθησαν τον Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα σημαντικοί αμερικανοί επενδυτές, πλην ελαχίστων ελληνοαμερικανών επιχειρηματιών οι οποίοι ήρθαν περισσότερο για δημόσιες σχέσεις παρά για να συζητήσουν σοβαρές επενδυτικές προοπτικές. Δεν ακολούθησε τελικά στην Αθήνα τον κ. Ομπάμα ούτε ο Τζον Σαρμπάνης, επανεκλεγείς ομογενής βουλευτής του Μέριλαντ με τους Δημοκρατικούς, ο οποίος διατηρεί συντονιστικό ρόλο των επιχειρηματιών της Ομογένειας. Δεν διοργανώθηκε καν οικονομικό φόρουμ όπως συνηθίζεται στις επισκέψεις προέδρων σε άλλες χώρες.

Οι λόγοι είναι προφανείς. Δεν υφίσταται, λένε όσοι γνωρίζουν, το κατάλληλο περιβάλλον ώστε να προχωρήσουν επενδυτικά σχέδια. Παρά τις κατηγορηματικές διαβεβαιώσεις που είχε δώσει ο κ. Τσίπρας πριν από ένα χρόνο, στην περίφημη συνάντηση με τον Μπιλ Κλίντον στο φόρουμ που είχε διοργανώσει το ίδρυμα του πρώην αμερικανού προέδρου στη Νέα Υόρκη.

«Η Ελλάδα θα αποτελέσει έναν πολύ ελκυστικό επενδυτικό προορισμό στο μέλλον. Είναι ώρα να βάλουμε την ανάπτυξη στην ατζέντα. Είναι αναγκαίο να γίνουν αλλαγές, μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό. Είναι πολύ σημαντικό να επενδύσουμε στη νέα τεχνολογία, την καινοτομία» είχε τονίσει ο έλληνας πρωθυπουργός ενώ είχε μιλήσει για επενδύσεις στους τομείς της έρευνας και της τεχνολογίας. Απαντώντας μάλιστα τότε και στην  σχετική ερώτηση του κ. Κλίντον, αν οι ξένοι επιχειρηματίες πρέπει να αισθάνονται ότι μπορούν να επενδύσουν στην Ελλάδα, ο κ. Τσίπρας είχε παραδεχθεί ότι  πρέπει να αλλάξουν πολλά  στους τομείς της φορολογίας, και της δικαιοσύνης, στον περιορισμό της γραφειοκρατίας και γενικότερα είχε δεσμευτεί να προχωρήσει σε σημαντικές αλλαγές του ελληνικού κρατικού μηχανισμού ώστε να καταστεί πιο φιλικός προς την επιχειρηματικότητα. Εξάλλου ο Πρωθυπουργός είχε καλέσει τους ελληνοαμερικανούς επιχειρηματίες να υποστηρίξουν την προσπάθεια του.

Έκτοτε ελάχιστα έγιναν και κυρίως έμειναν οι διαβεβαιώσεις. Σύμφωνα με γνωρίζοντες τα δεδομένα, οι ελληνοαμερικανοί οικονομικοί παράγοντες είναι οι πιο δυσαρεστημένοι, καθώς αισθάνονται ότι ενώ θέλουν να επενδύσουν και για πατριωτικούς λόγους, δεν βρίσκουν ανταπόκριση και συναντούν εμπόδια και δικαστικές εμπλοκές, όπως για παράδειγμα η επένδυση του Μ. Αγγελιάδη στο γκολφ της Αφάντου, στη Ρόδο.

Επισημαίνεται επίσης πως ούτε επικρατεί σταθερό φορολογικό πλαίσιο για τις επιχειρήσεις ούτε ευελιξία για την υπέρβαση της γραφειοκρατίας, ούτε επιτάχυνση στην εκδίκαση δικαστικών εκκρεμοτήτων, ούτε άνοιγμα αγορών, στοιχεία απαραίτητα για να γίνουν και να αποδώσουν οι επενδύσεις.

Το μόνο ενδιαφέρον, από επενδυτικής πλευράς κατά την παρουσία Ομπάμα στην Αθήνα, ήταν μια κλειστή συνάντηση που οργάνωσε η αμερικανική πρεσβεία με εκπροσώπους νεοφυών επιχειρήσεων (start ups). Εκεί διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν αρκετές ιδέες προς αξιοποίηση και πρόκειται να συνεχιστούν οι λεπτομερείς συζητήσεις το επόμενο διάστημα.

Έτσι περιμένουμε ακόμη το δολάριο…