Ο βρετανός συγγραφέας στο στούντιο του εκδοτικού οίκου Penguin ηχογραφεί το νέο του βιβλίο... | Facebook/Penguin Books
Επικαιρότητα

Ο Στίβεν Φράι έγραψε βιβλίο με ελληνικούς μύθους και άρχισε τη ζωντανή αφήγηση!

Ο βρετανός συγγραφέας αποκάλυψε την εμμονή που έχει από τα παιδικά του χρόνια με την αρχαιοελληνική μυθολογία - Στο νέο του βιβλίο, «Mythos», αφηγείται ξανά -και με βίντεο- τις πιο «αστείες, συναρπαστικές, δυσοίωνες, σέξι» ιστορίες που έχει γράψει ποτέ άνθρωπος
Protagon Team

Είναι ο πιο όμορφος τρόπος να θυμηθούμε ξανά τους μύθους με τους οποίους μεγαλώσαμε. Με μία νέα, φρέσκια αφήγηση, που μεταδίδεται live στο Facebook, σε αγγλική μετάφραση, μάλιστα με πολύ british προφορά, από μία αξιαγάπητη για τους Βρετανούς προσωπικότητα, τον Στίβεν Φράι!

Ο συγγραφέας και ηθοποιός έχει από μικρό παιδί μία κρυφή εμμονή, την αρχαιοελληνική μυθολογία. Αγάπησε κάθε μία από τις ιστορίες της μυθολογίας και μεγαλώνοντας πάντα ευχόταν να αφοσιωθεί για ένα διάστημα στην ελληνική μυθολογία. Και το’ κανε. Εγραψε, μαζί με τον Μάικλ Τζόζεφ, ένα βιβλίο, το «Mythos», το οποίο θα κυκλοφορήσει τον Νοέμβριο του 2017 από τις εκδόσεις Penguin Books.

Εκεί οι συγγραφείς αφηγούνται ξανά την τιμωρία του Προμηθέα, την γέννηση της Αθηνάς, την εκδίκηση του Κρόνου και της Γαίας κατά του Ουρανού, την τραγική κατάληξη του βασιλιά Μίδα, την περιπέτεια της όμορφης Αρτέμιδας…

Και μη μπορώντας να συγκρατήσει τον ενθουσιασμό του -και βέβαια για λόγους διαφήμισης- ο Φράι άρχισε να προωθεί το βιβλίο του με τον πιο έξυπνο και συναρπαστικό τρόπο, ηχογραφώντας τις ιστορίες σε live μετάδοση στο Facebook. Οι αρχαιοελληνικοί μύθοι είναι «οι πιο αστείες, δυσοίωνες, εκθαμβωτικές, εντυπωσιακές, συναρπαστικές, σέξι ιστορίες που έχει πει ποτέ άνθρωπος», λέει ο ίδιος στην αρχή του βίντεο.

Ο Φράι κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Ελλάδα, στο θέατρο της αρχαίας Ολυμπίας, τον Απρίλιο του 2013 (Twitter)

Αρχίζει με την αφήγηση της απαρχής της ανθρωπότητας, δηλαδή με την ιστορία του Προμηθέα που έκλεψε τη φωτιά, του Επιμηθέα που ξεγελάστηκε από το δώρο τον θεών,  καθώς και με την Πανδώρα και το «δοχείο και όχι κουτί» της, όπως επισημαίνει. Περιγράφει στα Ελληνικά και στα Αγγλικά όλα αυτά που βρίσκονται μέσα σε αυτό: το γήρας, τον θάνατο, το μίσος, τον φθόνο κ.λπ. Μέχρι και το τελευταίο που έμεινε μέσα στο δοχείο, την Ελπίδα (ελπίς). Εκεί τελειώνει η αφήγηση και ο συγγραφέας απαντά σε ερωτήσεις που έστειλαν κατά τη διάρκεια της αφήγησης χρήστες του Διαδικτύου.

«Το να αφηγηθώ ξανά αυτές τις ιστορίες ήταν η πιο ικανοποιητική δουλειά που έχω αναλάβει. Οι ελληνικοί μύθοι μας λένε περισσότερα για τους εαυτούς μας σήμερα, από οποιονδήποτε άλλον έχω γνωρίσει», έχει πει ο βρετανός συγγραφέας για το βιβλίο του.

«Οι χαρακτήρες και οι περιπέτειές τους ζουν στη γλώσσα μας, την πολιτική, την ιστορία, την ψυχολογία την τέχνη. Ελπίζω να γοητευτείτε από την αντάμωση με θεούς, τέρατα, ήρωες, τιτάνες, νύμφες, δαίμονες και θνητούς που κατοικούν σε αυτόν τον κόσμο», τόνισε.

Ο Φράι αγαπά ό, τι είναι ελληνικό. Τους μύθους, τα αρχαία μνημεία, τη χωριάτικη σαλάτα, τους ανθρώπους.

Το έδειξε στο τελευταίο του ταξίδι στη χώρα μας, τον Απρίλιο του 2013, αναρτώντας σχόλια και φωτογραφίες από τις εκδρομές του.