O κύριος Γκόρντον Μάθιου Τόμας Σάμερ -γνωστότερος με το καλλιτεχνικό του όνομα Στινγκ- είναι εδώ και λίγο καιρό σοβαρά προβληματισμένος. Δεν ανησυχεί ούτε για τις πωλήσεις των δίσκων του, ούτε για τις συναυλίες του, ούτε για την αγάπη των θαυμαστών του. Αυτό που τον απασχολεί είναι η υγεία των μελισσών του. Διότι ο κύριος Σάμερ εδώ και χρόνια έχει αγοράσει μία υπέροχη αναγεννησιακή βίλα -και ένα αγρόκτημα 3.000 στρεμμάτων- στο Βαλντάρνο της Τοσκάνης, λίγα χιλιόμετρα από τη Φλωρεντία, που θα τη ζήλευαν και οι Μέδικοι, στην οποία παράγει κρασί, λάδι και μέλι, όλα βιολογικά.
Στο αγρόκτημα της βίλας Παλάτζιο υπάρχουν 60 κυψέλες με μέλισσες. «Οι μέλισσες κινδυνεύουν να πεθάνουν, δεν έχουν ούτε τροφή, ούτε νερό και πρέπει να μετακινηθούν το συντομότερο» λέει ο διάσημος καλλιτέχνης σύμφωνα με την Corriere della Sera. Tο πρόβλημα προέκυψε από την πρωτοφανή ανομβρία που έπληξε φέτος την Τοσκάνη, σε σημείο που ο έπαρχος κήρυξε την περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Οι 50.000 μέλισσες του Στινγκ μεταφέρθηκαν σε ένα αγρόκτημα 50 στρεμμάτων με κερασιές, αλλά το πρόβλημα δεν λύθηκε πλήρως και η παραγωγή μελιού μειώθηκε στο μισό. Τι να κάνει και ο καημένος ο Στινγκ, κάλεσε τις «πρώτες βοήθειες», τουτέστιν ειδικούς στη διατροφή των εντόμων που τα ταΐζουν με ένα ειδικό σκεύασμα από νερό και ζάχαρη. Και όταν πριν από λίγες ημέρες έφτασε επιτέλους η πρώτη, πολυπόθητη, εδώ και μήνες βροχή ίσως ο Στινγκ να θυμήθηκε τους στίχους που έγραψε για το Fragile: «η βροχή θα συνεχίζει να μας λέει πόσο είμαστε εύθραυστοι»…
Δεν είναι βέβαια μόνο ο Στινγκ που υπέφερε. Για τους ιταλούς μελισσουργούς ήταν το πιο δύσκολο καλοκαίρι που θυμούνται. Η παραγωγή παρουσίασε πτώση κατά 70% σε ολόκληρη τη χώρα ενώ στην Τοσκάνη έφτασε το 80%, αναφέρει η Corriere della Sera.
Δεν είναι ένα πρόβλημα ιταλικό. Σε όλη την Ευρώπη -και στην Ελλάδα- οι μέλισσες αποδεκατίζονται από τα εντομοκτόνα, ενώ οι κλιματικές αλλαγές επιδεινώνουν την κατάσταση καθώς «τρελαίνουν» τα έντομα, που δεν βοηθούν όπως παλαιότερα στη γονιμοποίηση των λουλουδιών. Παράλληλα η ξηρασία μειώνει τη γονιμότητα των φυτών με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος ενός θανατηφόρου κύκλου, που αργά αλλά σταθερά οδηγεί τις μεσογειακές χώρες στην ερημοποίηση.
Οι αρχές της Τοσκάνης με τη βοήθεια ερευνητών του Πανεπιστημίου της Φλωρεντίας θα δοκιμάσουν από αυτή τη χρονιά ένα νέο σύστημα παρακολούθησης των μελισσών. Αισθητήρες νέας τεχνολογίας θα μεταδίδουν σε πραγματικό χρόνο πληροφορίες για την παραγωγή, την υγεία των εντόμων αλλά και για την κατάσταση του εδάφους και των φυτών, αν δηλαδή υπάρχει ανθοφορία και άρα νέκταρ.
«Από καιρό έχει γίνει κατανοητό μέσω της μελέτης των μελισσών ότι βρισκόμαστε ενώπιον μίας δραματικής περιβαλλοντικής κρίσης», λέει η Κιάρα Γκράσι από το Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας και υπεύθυνη του προγράμματος. «Το σύστημα που θα θέσουμε σε λειτουργία στην Τοσκάνη ίσως βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε αυτή την κρίση» συμπληρώνει. Αλλά θα είναι αρκετό για να αποτρέψει την επερχόμενη οικολογική καταστροφή; Γιατί όπως τραγουδά ο Στινγκ «η βροχή (που δεν θα έρθει) θα συνεχίσει να μας λέει πόσο είμαστε εύθραυστοι».