Το «αιώνιο» ερώτημα στις διαδικασίες σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού – «ποιος θα είναι ο πρωθυπουργός» – απειλεί να οδηγήσει σε κατάρρευση και τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Λέγκας του Βορρά και του Κινήματος των Πέντε Αστέρων για την επόμενη κυβέρνηση της Ιταλίας.
Το οξύμωρο είναι ότι ήδη οι νικητές των εκλογών της 4ης Μαρτίου -η Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι και τα Πέντε Αστέρια του Λουίτζι Ντι Μάιο- εξέρχονται μέσα από τις διεργασίες σχηματισμού κυβέρνησης ακόμα πιο ενισχυμένοι.
Ενδεικτικά ήταν τα ευρήματα δημοσκόπησης που παρουσίασε το τηλεοπτικό κανάλι «La 7», σύμφωνα με τα οποία το κόμμα του Λουίτζι Ντι Μάιο έφθασε στο 35% της πρόθεσης ψήφου, ενώ τρεις εβδομάδες πριν από τις βουλευτικές εκλογές ήταν στο 32,7%. Αντίστοιχα η ξενοφοβική Λέγκα του Βορρά «σκαρφάλωσε» στο 23,5% από το 17,4% της 4ης Μαρτίου, ενώ αντίθετα η Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι υποχώρησε από το 14% στο 11%, την ώρα που πολλοί νεοεκλεγέντες βουλευτές και γερουσιαστές του πρώην Καβαλιέρε φέρονται έτοιμοι να «μεταναστεύσουν» στην κοινοβουλευτική ομάδα της Λέγκας.
Παρ’ όλα αυτά ο Σαλβίνι δεν δίστασε να κατηγορήσει τον πιθανό κυβερνητικό του εταίρο ότι «γκρινιάζει» σαν μικρό παιδί διεκδικώντας επίμονα για τον εαυτό του τον πρωθυπουργικό θώκο. Αντίστοιχα ο ηγέτης της ξενοφοβικής Λέγκας προεξόφλησε ότι αν κάποιος πρέπει να υποδείξει το πρόσωπο που θα ηγηθεί της Ιταλίας την επόμενη περίοδο, δεν είναι άλλος από την κεντροδεξιά συμμαχία της οποίας είναι ο ίδιος επικεφαλής.
Ο… καβγάς για το ποιος θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός απειλεί να οδηγήσει σε κατάρρευση τις συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης, καταδικάζοντας ουσιαστικά την Ιταλία σε μία μακρά περίοδο ακυβερνησίας και έναν νέο κύκλο πολιτικής αβεβαιότητας που θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμα και σε νέα προσφυγή στις κάλπες.
Από την άλλη, μία τέτοια εξέλιξη θα αποτελούσε βαθιά ανακούφιση για τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που δεν βλέπουν με καλό μάτι την άνοδο στην εξουσία μίας κυβέρνησης-εκφραστή του ευρωσκεπτικισμού και του λαϊκισμού.