Πούτιν και Μεντβέντεφ ξεναγούνται σε εκκλησία της Αγίας Πετρούπολης. Πώς θα αντιμετωπίσουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια; Ο Θεός και η ψυχή τους… | Sputnik/Mikhail Klimentyev/Kremlin via REUTERS
Επικαιρότητα

Ο Πούτιν έκοψε τον μισθό του για να μην «αποκεφαλίσει» τον Μεντβέντεφ!

Κινήσεις του Κρεμλίνου προς εξευμενισμό του λαού, αν και το καθεστώς δεν κινδυνεύει καθώς στη Ρωσία η δυσαρέσκεια και η απάθεια πάνε χέρι με χέρι. Στο συρτάρι, πρόχειρη πάντα, και η επιλογή του αποδιοπομπαίου τράγου
Protagon Team

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν μείωσε στο μισό (και ακόμη παρακάτω) τον μισθό του το 2018 εν συγκρίσει με το 2017: πέρυσι εισέπραξε 134.000 δολάρια (σε ρούβλια φυσικά), ενώ το 2017 είχε εισπράξει 291.000 δολάρια. Αντιθέτως η ετήσια αμοιβή του ρώσου πρωθυπουργού Ντμίτρι Μεντβέντεφ αυξήθηκε, και πέρσι έφθασε στα 154.000 δολάρια.

Τα στοιχεία αυτά κοινοποίησε το πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti και αναμετέδωσαν όλοι, βάσει σχετικής ανακοίνωσης του Κρεμλίνου.

Πρόκειται για προσπάθεια του καθεστώτος να βελτιώσει την εικόνα του Πούτιν ύστερα από τις πρόσφατες διαμαρτυρίες των πολιτών και καθώς εξασθενίζει όλο και περισσότερο η οφειλόμενη στην προσάρτηση της Κριμαίας δημοφιλία του. Ομως σοφό θα ήταν να μην περιμένει η Δύση συγκλονιστικές αλλαγές ή λαϊκή … επανάσταση, λέει ο αναλυτής Ααρον Σβάρτσμπομ των Μoscow Τimes.

Οπως είναι γνωστό, το περασμένο καλοκαίρι υπήρξαν κάποιες αναταράξεις στην πολιτική ζωή της Ρωσίας λόγω του κοινωνικού αναβρασμού που προκάλεσε η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, αλλά το καθεστώς του Πούτιν δεν κλονίστηκε. Σήμερα οι δημοσκοπήσεις δεν είναι καλές για τον ρώσο πρόεδρο, θυμίζουν την εποχή πριν από την προσάρτηση της Κριμαίας, αλλά αυτό τελικά δεν είναι και μεγάλο πρόβλημα.

Το κράτος αν και δεν έχει χάσει την όρεξή του για καταστολή, δεν χρειάζεται να επιδείξει τον αυταρχισμό του με χοντροκομμένο τρόπο: για την πολιτική εξουδετέρωση της λαϊκής οργής μαστορεύτηκαν διάφορα «μαξιλαράκια» (ακόμα και σαν «φιλικά κόμματα της αντιπολίτευσης»), έτσι ώστε η υπάρχουσα τάξη πραγμάτων να μην αποσταθεροποιείται εύκολα. Ο «αποκεφαλισμός» του Μεντβέντεφ είναι ένα επιπλέον χαρτί του Πούτιν το οποίο δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει την κατάλληλη στιγμή, αν προκύψει ανάγκη «να πληρωθούν τα σπασμένα» από κάποιον.

Εξαιτίας των γεωγραφικών και αναπτυξιακών ιδιαιτεροτήτων της Ρωσίας (τεράστια έκταση, αστικά κέντρα, περιφερειακά κέντρα, αγροτικές περιοχές) οι οικονομικές κρίσεις δεν παράγουν τα ίδια αποτελέσματα παντού. Ούτε οι λαϊκές διαμαρτυρίες είναι εύκολο να συντονιστούν σε εθνικό επίπεδο. Ισως ο μοναδικός λόγος που θα έκανε τον Πούτιν να ανησυχήσει πραγματικά είναι κάποια κρίση στον τραπεζικό τομέα. Οι ενδείξεις όμως ότι τέτοιο σενάριο μπορεί να γίνει πραγματικότητα στο εγγύς μέλλον είναι ισχνές, σημειώνει ο αναλυτής.

Πολλοί ισχυρίζονται ότι η σημερινή περίοδος της Ρωσίας θυμίζει την εποχή Μπρέζνιεφ: χαμηλός ρυθμός ανάπτυξης, αδιαφανείς πολιτικές, καμία προοπτική για ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις. Πρόκειται για στασιμότητα που εμπεριέχει όμως και σταθερότητα παρατηρεί έξυπνα ο αναλυτής Σβάρτσμπομ. Η δυσαρέσκεια και η απάθεια πάνε χέρι με χέρι στη Ρωσία. Αν το πολιτικό βάρος του Πούτιν κάποτε εξατμιστεί, αυτό θα είναι αποτέλεσμα μίας παρατεταμένης και αργής διαδικασίας.

Συνεπώς μην περιμένετε εξέγερση του λαού στη Ρωσία σε σύντομο χρονικό διάστημα από σήμερα, καταλήγει η ανάλυσή του.