Από τις αποφάσεις του αμερικανού προέδρου θα κριθεί αν οι Ρώσοι θα καταλάβουν την Ουκρανία ή αν θα υποστούν νέα ήττα και θα συρθούν σε διαπραγματεύσεις | CreativeProtagon / Reuters
Επικαιρότητα

Ο πόλεμος σε κρίσιμη καμπή, ρυθμιστής ο Μπάιντεν

Η Ρωσία θα αντεπιτεθεί στην περιοχή του Ντνίπρο με μεγάλο σχηματισμό αρμάτων μάχης, πυραύλους και πυκνή αεροπορική κάλυψη οπότε η Ουκρανία θα ηττηθεί λίαν συντόμως αν δεν ενισχυθεί με αμερικανικά και ΝΑΤΟϊκά όπλα. Αρα από τις επιλογές του Λευκού Οίκου θα κριθεί η διάρκεια και η έκβαση της σύγκρουσης
Protagon Team

Ο πόλεμος στην Ουκρανία εισήλθε σε νέα φάση – σε αυτό το συμπέρασμα συγκλίνουν όλες οι πληροφορίες που μεταδίδουν τα διεθνή Μέσα από την Ουάσινγκτον. Υπάρχει αβεβαιότητα όσον αφορά τη διάρκεια του, όμως με δεδομένο ότι ο ρωσικός στρατός παραιτήθηκε από τη διεκδίκηση του Κιέβου, όπως εικάζουν οι Αμερικανοί και μαζί τους συμφωνούν οι Βρετανοί και η ηγεσία του ΝΑΤΟ, το Πεντάγωνο υπολογίζει ότι θα συνεχιστεί στα νοτιοανατολικά τμήματα της Ουκρανίας. Εκεί θα επιτεθεί ο Πούτιν, λένε.

Οι Αμερικανοί πιστεύουν ότι οι ρώσοι επιτελείς ετοιμάζουν περικύκλωση των ουκρανικών δυνάμεων στην πόλη Ντνίπρο με μονάδες που θα κινηθούν από το Χάρκοβο και από το Ντονμπάς. Εκεί θα γίνει η μεγάλη μάχη, και ο στόχος των Ρώσων δεν θα είναι άλλος από την πλήρη καταστροφή του ουκρανικού στρατού. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η ρωσική δύναμη κρούσης θα είναι μεγάλη: τουλάχιστον 600 τανκς, μαζί με άλλα 3.000 τεθωρακισμένα οχήματα ποικίλων χρήσεων. Την υποστήριξη των επιθετικών δυνάμεων θα αναλάβουν εξ αποστάσεως το βαρύ Πυροβολικό και η Πολεμική Αεροπορία, με βλήματα, βόμβες και πυραύλους.

Τις παραπάνω προβλέψεις των Αμερικανών ο Τζουζέπε Σαρκίνα της Corriere della Sera τις χαρακτήρισε «ανησυχητικές» – για τον Ζελένσκι, βέβαια, αλλά και για τη Δύση.  Διότι η κυβέρνηση Μπάιντεν εκτίμησε ότι η Ουκρανία δεν δύναται να αντεπεξέλθει σε σύγκρουση ανοικτού πεδίου απλώς με αντιαρματικά βλήματα «Javelin» και με αντιαεροπορικές ρουκέτες «Stinger». Το γνωρίζει και ο ουκρανός πρόεδρος το μειονέκτημά του, για αυτό και ικετεύει ακατάπαυστα το ΝΑΤΟ και ξεχωριστά σχεδόν κάθε μέλος του: «Δώστε μου τζετ, τανκς, όλμους, αντιαεροπορικά συστήματα, drones»…

Την περασμένη Δευτέρα 5 Απριλίου, αμέσως μόλις έγινε γνωστό «το έγκλημα πολέμου στην Μπούτσα», ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «οι ΗΠΑ θα στείλουν περισσότερα όπλα στην Ουκρανία». Και λίγες ώρες αργότερα, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι υπαινίχθηκε στο CNN ότι επίκειται άμεση αναβάθμιση της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας. Μάλιστα ο ίδιος ο Μπάιντεν είπε ότι είναι πρόθυμος «να μεσολαβήσει» ώστε να παραδοθούν σοβιετικής κατασκευής τανκς στην Ουκρανία.

Ουκρανικό τανκ στο «χωριό της σφαγής», στην Μπούτσα, στις 6 Απριλίου | REUTERS/Alkis Konstantinidis

Αν και δεν είναι, φυσικά, καινούργιο το συγκεκριμένο πολεμικό υλικό, έχει φυλαχτεί όλα αυτά τα χρόνια στις πρώην σοσιαλιστικές και νυν ΝΑΤΟϊκές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, μάλλον έχει συντηρηθεί, και τέλος πάντων θεωρείται αξιόπιστο. Μόνο η Πολωνία υπολογίζεται ότι διαθέτει μερικές εκατοντάδες από αυτά τα κατά τα λοιπά μουσειακά σοβιετικά άρματα.

Το πρόβλημα του αμερικανού προέδρου συνίσταται στο ότι ναι μεν δεν εμπιστεύεται τον Πούτιν, άρα δεν πιστεύει και σε σχετικά γρήγορη διπλωματική επίλυση της πολεμικής κρίσης, ωστόσο θέλει να αποφύγει και την πολεμική παρόξυνση, επειδή θεωρεί ότι «ένας στριμωγμένος Πούτιν θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει χημικά όπλα, ακόμη και πυρηνικές βόμβες μικρής ισχύος». Ομως έχει έρθει η ώρα για αποφάσεις. Από τις επιλογές των ΗΠΑ θα κριθεί τόσο η διάρκεια όσο και η έκβαση του πολέμου.

Τα πράγματα είναι, λοιπόν, απλά: δίχως ισχυρότερα όπλα, ο στρατός του Ζελένσκι θα συντριβεί, και μάλιστα γρήγορα – το αργότερο μέσα σε μερικές εβδομάδες. Και αυτή η ήττα δεν θα κοστίσει μόνο στην Ουκρανία, θα κοστίσει και σε όλη τη Δύση. Συνεπώς, έγραψε ο συντάκτης της Corriere, όλα δείχνουν ότι ο Ζελένσκι θα πάρει τα όπλα που επιμόνως ζητάει. Και τότε θα αντιστραφεί η δυναμική του πολέμου. «Θα ακολουθήσει η δεύτερη ήττα των Ρώσων στο πεδίο [σ.σ.: ο Σαρκίνα εννοεί ότι η πρώτη ήταν η αποχώρησή τους από τα εδάφη που είχαν καταλάβει πέριξ του Κιέβου], και αυτή θα αναγκάσει τον Πούτιν να ξεκινήσει σοβαρές διαπραγματεύσεις για την ειρήνη».

Σοβιετικά τανκς από το… μουσείο στη μάχη

Από το βράδυ της 5ης Απριλίου, πάντως, τα διεθνή Μέσα έχουν αρχίσει να μεταδίδουν ότι νέες παρτίδες πολεμικού υλικού έχουν ήδη μεταφερθεί στην Ουκρανία σιδηροδρομικώς. Αυτές συνίστανται σε τσέχικα άρματα μάχης, σε αυστραλιανά τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και μάχης και σε αμερικανικά drones, όχι όμως και σε βαρύ Πυροβολικό που είναι ιδανικό για πρόκληση πληγμάτων εξ αποστάσεως, άρα απαραίτητο για την προφύλαξη των υπολοίπων χερσαίων δυνάμεων των Ουκρανών.

Φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στο Twitter δείχνουν ένα τρένο στην Τσεχία να μεταφέρει τεθωρακισμένα. Μάλλον πρόκειται για αδήλωτη παρτίδα που θα καταλήξει στην Ουκρανία έγραψε ο Γκουίντο Ολίμπιο, και αυτός συντάκτης της Corriere della Sera, και συμπλήρωσε ότι «πολλές κυβερνήσεις είναι έτοιμες να πράξουν το καθήκον τους, ωστόσο προτιμούν να το κάνουν χωρίς θόρυβο».

Ο Ιταλός έδωσε την πληροφορία ότι και το αυστραλιανό δίκτυο ABC δημοσίευσε τη φωτογραφία ενός τεθωρακισμένου οχήματος Bushmaster, του στρατού της Αυστραλίας, φέροντος πλέον ουκρανικά διακριτικά. Πρόκειται για όχημα που έχει χρησιμοποιηθεί και δοκιμαστεί σε σκληρές πολεμικές συνθήκες στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν. Ο Ολίμπιο έγραψε ότι ναι μεν «εκεί έσωσε ζωές στρατιωτών» από παγιδευμένους με εκρηκτικά και νάρκες δρόμους, όμως «είναι άγνωστο πώς τα Bushmaster μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην Ουκρανία και να προσφέρουν έργο».