Επικαιρότητα

Ο πληθωρισμός τρόμαξε την ΕΚΤ – Απόφαση για μείωση του ρυθμού αγοράς ομολόγων μέσω PEPP

Αισιόδοξη εμφανίζεται, πάντως, η Κριστίν Λαγκάρντ η οποία τόνισε πως «η απόφαση για επιβράδυνση του Προγράμματος Αγορών εκτακτης Ανάγκης για την Πανδημία δεν θα επηρεάσει τις ευνοϊκές οικονομικές συνθήκες που έχουν διαγραφεί»
Protagon Team

Στην απόφαση να επιβραδύνει τον ρυθμό με τον οποίο αγοράζει ομόλογα από την αγορά μέσω του προγράμματος PEPP (πανδημίας) –στο οποίο μετέχουν και τα Ελληνικά ομόλογα– προχώρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στη σκιά των ανησυχιών για αύξηση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη. Αυτή η απόφαση θεωρείται νίκη των λεγόμενων «σκληρών» της Ευρωζώνης, δηλαδή της Αυστρίας, της Γερμανίας και της Ολλανδίας που ανησυχούν ότι η ρευστότητα πρέπει να περιοριστεί.

Οπως ανακοίνωσε το μεσημέρι της Πέμπτης το ΔΣ της ΕΚΤ αποφάσισε να περιορίσει τις αγορές ομολόγων σε σύγκριση με τους προηγούμενους μήνες, κατεβάζοντας ελαφρώς τον πήχη από τα 80 δισ. ευρώ περίπου το μήνα που απορροφούσε μέχρι σήμερα, συνεχίζοντας με ένα «πιο μετριοπαθή ρυθμό» όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Το ΔΣ της ΕΚΤ επαναβεβαίωσε την πρόθεση της Τράπεζας να συνεχίσει τις αγορές ομολόγων μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος, ύψους 1,85 τρισ. ευρώ, μέχρι τον Μάρτιο του 2022 ή μέχρι να διαπιστώσει ότι έχει ξεπεραστεί η κρίση του κορονοϊού. Παράλληλα, η ΕΚΤ θα συνεχίσει τις αγορές ομολόγων μέσω του προγράμματος ΑΡΡ απορροφώντας 20 δισ. ευρώ το μήνα.

«Η απόφαση για επιβράδυνση του Προγράμματος Αγορών Έκτακτης Ανάγκης για την Πανδημία (ΡΕΡΡ) από την ΕΚΤ δεν θα επηρεάσει τις ευνοϊκές οικονομικές συνθήκες που έχουν διαγραφεί για την οικονομία της Ευρωζώνης», είπε η Κριστίν Λαγκάρντ, επικεφαλής της Τράπεζας. Η ίδια τόνισε πως το «ριμπάουντ» της οικονομίας συνεχώς επεκτείνεται. Προειδοποίησε ωστόσο ότι η υφιστάμενη εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα μπορεί να καθυστερήσει την ανάκαμψη και να παρεμποδίσει το πλήρες άνοιγμα της οικονομίας.

Η επικεφαλής της ΕΚΤ υπογράμμισε ότι η τρέχουσα άνοδος του πληθωρισμού είναι ως επί το πλείστον παροδική. Όπως τόνισε, η ΕΚΤ αναβάθμισε ελαφρώς προς τα πάνω τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό, αλλά σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο ο πληθωρισμός προβλέπεται να παραμείνει αρκετά κάτω από τον στόχο του 2%.

Ειδικότερα, η Κριστίν Λαγκάρντ ανακοίνωσε πως η ΕΚΤ αναθεώρησε τις προβλέψεις της για την πορεία του ΑΕΠ της Ευρωζώνης:

Για το 2021, στο 5% (από 4,6% στην εκτίμηση του Ιουνίου)

Για το 2022 στο 4,6% (από 4,7% στην εκτίμηση του Ιουνίου).

Για το 2023, στο 2,1% (αμετάβλητο σε σχέση με την εκτίμηση του Ιουνίου)

Για τον πληθωρισμό, η ΕΚΤ προβλέψει ανάπτυξη για φέτος και για τα επόμενα χρόνια:

Στο 2,2% για το 2021 (από 1,9% στην εκτίμηση του Ιουνίου)

Στο 1,7% για το 2022 (από 1,5% στην εκτίμηση του Ιουνίου)

Στο 1,5% για το 2023 (από 1,4% στην εκτίμηση του Ιουνίου)

Η οικονομική παραγωγή αναμένεται να υπερβεί τα προ πανδημίας επίπεδα στο τέλος του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με την Κριστίν Λαγκάρντ. Με περισσότερο από το 70% των ενηλίκων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης να έχει εμβολιασθεί πλήρως, η οικονομία έχει επαν-εκκινήσει ευρέως, με τους καταναλωτές να ξοδεύουν περισσότερο και τις επιχειρήσεις να παράγουν περισσότερο.