Το περίφημο Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης (MIT) επιβεβαιώνει πως για να είσαι, αν όχι ο καλύτερος, σίγουρα ένας από τους καλύτερους εκπαιδευτικούς οργανισμούς στον κόσμο, πρέπει ενίοτε να γίνεσαι τολμηρός: Να εφευρίσκεις νέες παιδαγωγικές μεθόδους. Να σπας τις παραδόσεις και τους κανόνες. Να ενθαρρύνεις τους φοιτητές ακόμα και να αμφισβητήσουν όσα θεωρούνται θέσφατα. Αν και η αμφισβήτηση δεν είναι σε καμία περίπτωση νέα παιδαγωγική μέθοδος, παραμένει ανέκαθεν, όπως πολύ καλά γνωρίζουν και οι διδάσκοντες στο MIT, κινητήρια δύναμη της επιστήμης.
Οπως και αν έχει, το Ινστιτούτο, με κίνητρο ένα βραβείο που θα συνοδεύεται από το σημαντικό χρηματικό ποσό των 250.000 δολαρίων, παρακινεί τους φοιτητές του να γίνουν… ανυπάκουοι. Να σταματήσουν να κινούνται με απόλυτο σεβασμό προς τους κανόνες αν θεωρήσουν πως οι κανόνες αυτοί δεν είναι σωστοί ή δημιουργούν δυσλειτουργίες στην κοινωνία. Να αντιδράσουν σε ό,τι τους ενοχλεί, κάνοντας την ίδια στιγμή τις δικές τους προτάσεις. Η ιδέα «γεννήθηκε» από τους ακτιβιστές που επί Μπαράκ Ομπάμα διαμαρτύρονταν για την αστυνομική βία κατά των Αφροαμερικανών αλλά και από τις αντιδράσεις κατά των απολυταρχικών απόψεων και των ανελεύθερων μέτρων του Ντόναλντ Τραμπ.
«Δεν πρόκειται ποτέ να κερδίσετε Βραβείο Νομπέλ αν κάνετε ό,τι σας λένε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τζόι Ιτο, διευθυντής του Media Lab του MIT, δίνοντας το σήμα για την έναρξη της δράσης. Η υποβολή υποψηφιοτήτων ξεκίνησε ήδη και θα ολοκληρωθεί την Πρωτομαγιά. Στη συνέχεια μια επιτροπή, πάντα υπό τον Ιτο, θα επιλέξει τον πιο ανυπάκουο, εκείνον που κατάφερε πηγαίνοντας κόντρα στους κανόνες να ωφελήσει το κοινωνικό σύνολο, να συμβάλει στην πρόοδο και την ανάπτυξη. Απομένει να δούμε και στην πράξη πόσο δημιουργική μπορεί να είναι η ανυπακοή ως «προϊόν» της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Ή πόσο επικίνδυνη.