Παύλος Γερουλάνος, Φώφη Γεννηματά και Νίκος Ανδρουλάκης. Τα όσα ειπώθηκαν μεταξύ τους στη συνεδρίαση του Ενιαίου Πολιτικό Κέντρου του ΠΑΣΟΚ χαρακτηριστικά του προβλήματος στον «χώρο» | CreativeProtagon/SOOC
Επικαιρότητα

Ο Παύλος, η Φώφη, ο Νίκος και ο «ελέφαντας» στη Χαριλάου Τρικούπη

Τα όσα έγιναν στην εξάωρη συνεδρίαση του ΠΑΣΟΚ είναι αποκαλυπτικά του προβλήματος του «χώρου». Η πρόεδρος θέλει να καταργήσει το κόμμα για να ελέγξει απολύτως το παιχνίδι, δύο την κατηγορούν για έλλειμμα δημοκρατίας και προειδοποιούν για θέμα ηγεσίας «όταν υπάρξουν γεγονότα». Και κάποιοι παρατηρούν ότι από το «πολύ γλείψιμο» στην πρόεδρο θα πνιγούν στα σάλια...
Protagon Team

Εξι ώρες. Τόσο διήρκησε η συνεδρίαση της Γραμματείας ΚΟΕΣ ΠΑΣΟΚ στη Χαριλάου Τρικούπη και δεν ήταν ότι οι παριστάμενοι πέρασαν ωραία και ξεχάστηκαν ως αργά το βράδυ της Τετάρτης…

Η συνεδρίαση στη Χαριλάου Τρικούπη, ήταν προγραμματισμένη να αρχίσει στις 3 μ.μ. Αρχισε στις 4. «Από ό,τι βλέπετε, τιμάμε την “ώρα ΠΑΣΟΚ”. Πάμε τώρα να δούμε και τα υπόλοιπα», είπε με νόημα ο Βασίλης Κεγκέρογλου, γραμματέας της ΚΟ του Κινήματος Αλλαγής και χαρακτηρισμένος ως «προεδρικός», ως «άνθρωπος» της Φώφης Γεννηματά.

Τα «υπόλοιπα» ήταν μια εικόνα έντονου προβληματισμού, αν όχι διχαστική, με φόντο και τις τελευταίες κινήσεις της κυρίας Γεννηματά να δρομολογήσει συνέδριο-εξπρές του ΠΑΣΟΚ, σε μια εμφανή προσπάθεια να τελειώνει με μια κομματική εκκρεμότητα και να επιβεβαιώσει την ηγεσία της στον χώρο. Μια ηγεσία η οποία μολονότι δεν αμφισβητείται δημοσίως, είναι αυτό που λένε οι Αγγλοσάξωνες ο «ελέφαντας στο δωμάτιο».

Μόλις μία ημέρα πριν από τη συνεδρίαση, ο ευρωβουλευτής και πρώην γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης κατηγόρησε ευθέως την κυρία Γεννηματά για στρατηγικά λάθη που οδήγησαν στο «μη επιτυχές» αποτέλεσμα του 8,1% των εκλογών (εδώ). Κατά τη διάρκεια δε της συνεδρίασης ο Παύλος Γερουλάνος μίλησε για «συνέδρια διορισμένων» και για έλλειμμα δημοκρατίας στα κομματικά όργανα που έχει σχηματίσει η κυρία Γεννηματά στο ΚΙΝΑΛ. «Ο Τσίπρας κάνει κόμμα με τον κόσμο, κι εμείς διευθετήσεις σε κλειστά δωμάτια» ήταν το δηκτικό σχόλιο του υποψηφίου δημάρχου Αθηναίων και πρώην υπουργού.

Από την πλευρά της κυρίας Γεννηματά ακούστηκαν κατηγορίες ότι κάποιοι επενδύουν στον «δυισμό» ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ για να ικανοποιήσουν της προσωπικές φιλοδοξίες και πως έτσι υπονομεύεται η παράταξη. «Αυτός ο δυισμός οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην απαξίωση και την διάλυση του εγχειρήματος που ξεκίνησε το 2017 με συνιδρυτές 212 χιλιάδες πολίτες» είπε η πρόεδρος.

Χαρακτηριστικό και το σχόλιο του εκπροσώπου Τύπου του ΚΙΝΑΛ Παύλου Χρηστίδη που θεωρείται από τα «μωρά» της Φώφης: «Τι σημαίνει δεν βάζω θέμα ηγεσίας αλλά παράλληλα ανακατεύω τη λάσπη μπροστά από το κάρο εμποδίζοντας το να πάει μπροστά».

Στο δια ταύτα. Η προβληματική είναι ότι η κυρία Γεννηματά, με το σύνθημα «δεν πάμε πίσω», οδηγεί τα πράγματα σε ένα νέο αρχηγικό κόμμα, το ΚΙΝΑΛ, όπου η ίδια ελέγχει πλήρως τα όργανα και τη θέση της στην ηγεσία. Αντιθέτως στο ΠΑΣΟΚ, το κυρίαρχο κομματικό υποσύνολο του «χώρου», όπου υπάρχουν ακόμα διαδικασίες ελέγχου και αμφισβήτησής της, ουσιαστικά γίνεται κόμμα-σφραγίδα μέσα από ένα συνέδριο αυτοδιάλυσης. Ακόμα και αν τεθεί θέμα ηγεσίας –ο «ελέφαντας στο δωμάτιο» της Χαριλάου Τρικούπη που όλοι υποκρίνονται ότι δεν υπάρχει– αυτό θα τεθεί στο πλαίσιο του ΚΙΝΑΛ που ως γνωστόν έχει χτιστεί πάνω σε ποσοστώσεις και συσχετισμούς δυνάμεων.

«Το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, οφείλει να προσαρμόσει τη λειτουργία του κόμματος, στο πλαίσιο της στρατηγικής απόφασης που έχει λάβει να ενισχύσει και να δώσει πρωταγωνιστικό ρόλο στο Κίνημα Αλλαγής. Συνεπώς, θα πρέπει να αλλάξει το καταστατικό του. Δεν μπορεί να υπάρχει ένα ΠΑΣΟΚ με δικά του όργανα και τη δική του αυτόνομη λειτουργία, δίπλα στο Κίνημα Αλλαγής» ήταν το μήνυμα της προέδρου, εν όψει του καταγγελλόμενου ως συνεδρίου-εξπρές το οποίο πάντως σε μια μικρή υποχώρηση της κυρίας Γεννηματά, αποφασίστηκε να γίνει τελικά ως το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου και όχι στις αρχές Νοεμβρίου.

Στον ίδιο καμβά, η κυρία Γεννηματά έκλεισε και πάλι ως το 2021 το θέμα της ηγεσίας. Το σχέδιο είναι το εξής: ο πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής εφόσον προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ παραμένει στην αρχηγία μέχρι τη λήξη της θητείας του στο Κίνημα Αλλαγής. Με λίγα λόγια, το θέμα ηγεσίας κλείνει τουλάχιστον μέχρι το 2021. Μάλιστα, όπως τόνισε η κυρία Γεννηματά, «αν κάποιος βιάζεται, του είναι αφόρητο» ή θεωρεί ότι πρέπει άμεσα να αλλάξει ο αρχηγός μπορεί να το θέσει στα όργανα, αλλά σε αυτά του Κινήματος Αλλαγής. Οργανα στο ΠΑΣΟΚ δεν θα εκλεγούν! Οπως ανέφερε στο ρεπορτάζ του για το in.gr o Δημήτρης Χόνδρος, η Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ θα αποτελείται από τα εκλεγμένα μέλη της ΚΕ του Κινήματος Αλλαγής που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ. Ούτε σύνεδροι θα εκλεγούν. Οι εκλεγμένοι σύνεδροι του συνεδρίου του Κινήματος Αλλαγής που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ θα αποτελέσουν το σώμα του συνεδρίου.

«Ποια κανονικότητα στο κόμμα;»

Αυτές οι θέσεις της κυρίας Γεννηματά προκάλεσαν την αντίδραση πολλών, αλλά κυρίως του κ. Ανδρουλάκη και του κ. Γερουλάνου.

«Οταν ζητάς κανονικότητα στη χώρα δεν γίνεται να μην έχεις κανονικότητα στο κόμμα σου» είπε σε ένα σημείο ο κ. Ανδρουλάκης και, μεταξύ άλλων, πρόσθεσε με νόημα: «Προφανώς η εκλογή προέδρου θα γίνει όταν προκύψουν τα γεγονότα αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να πάμε σε ένα συνέδριο που θα μετατρέψει το κόμμα σε σφραγίδα».

Μάλιστα αναφέρεται και οξύς διάλογος της κυρίας Γεννηματά με τον ευρωβουλευτή του ΚΙΝΑΛ ενώπιον δημοσιογράφων, οι οποίοι σε μια ασυνήθιστη διαδικασία εκλήθησαν στην αίθουσα για να ακούσουν τη δευτερολογία της:

«Καλά είναι όλα αυτά που λες όμως άλλα έλεγες πριν από 15 μέρες», διέκοψε την πρόεδρο ο κ. Ανδρουλάκης.

«Θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να κατακτήσουμε και το σεβασμό ανάμεσα μας», του απάντησε.

«Να υπάρχει σεβασμός αλλά να είναι αμοιβαίος», ανταπάντησε ο κ. Ανδρουλάκης. «Αυτό με τους δημοσιογράφους που μπαίνουν στην αίθουσα για να ακούσουν μόνο τις δικές σου τοποθετήσεις δεν ξανάγινε».

«Εγώ δεν ερχόμουν στο ΠΑΣΟΚ μετά το σχολείο»

Από την πλευρά του, ο κ. Γερουλάνος κατηγόρησε εμμέσως πλην σαφώς την κυρία Γεννηματά για έλλειμμα δημοκρατίας. «Πώς θα βγούμε να υποστηρίξουμε ότι πάμε με συνέδρους που δεν εκλέχτηκαν σε μια διαδικασία που δεν προβλέπεται;»

«Πώς θέλετε να πούμε ότι οι αποφάσεις του ΚΙΝΑΛ δεσμεύουν το ΠΑΣΟΚ; Πώς θέλετε να πούμε ότι οι εκπρόσωποι του ΚΙΝΑΛ θα εκπροσωπήσουν το ΠΑΣΟΚ; Ξεχνάτε γιατί φτιάχτηκε το ΚΙΝΑΛ; Για να μαζευτούν όλοι όσοι μετά έφυγαν. Και ακόμα το συζητάμε; Γιατί; Και τώρα τους λέμε ότι μας δεσμεύουν αυτά τα συνέδρια; Ή, χειρότερα, συνέδρια διορισμένων;» ήταν η σε επιθετικό τόνο παρατήρηση του κ. Γερουλάνου, ο οποίος επικαλέστηκε τον Ανδρέα Παπανδρέου:

«Αντίθετα από την πρόεδρο εγώ δεν ερχόμουν στο ΠΑΣΟΚ μετά το σχολείο. Δεν γνώρισα τον Ανδρέα Παπανδρέου ούτε τα άλλα παλιά στελέχη. Δεν είμαι εδώ διότι σέβομαι τη μνήμη τους αλλά επειδή πιστεύω σε αυτά που πίστευαν. Τους γνώρισα από τα κείμενά τους. Και τα κείμενά τους είχαν ένα ενδιαφέρον χαρακτηριστικό. Εγραφαν 100 άνθρωποι αλλά ήταν σαν να μιλούσε ένας. Γιατί; Διότι τα κείμενά τους απέρρεαν από αρχές και αξίες. Ποιες; Οτι ο εχθρός δεν είναι εδώ μέσα. Είναι εκεί έξω. Και αφορά τα προβλήματα της κοινωνίας. Οτι ο ιδεολογικός αντίπαλος είναι η δεξιά συντήρηση. Και η εμμονή της ότι ο πλούτος που παράγεται στην κορυφή θα στάξει κάποια στιγμή κάτω. Οτι ο πολιτικός αντίπαλος είναι η αριστερή συντήρηση. Και η μανία της να τα ελέγχει όλα μέσα από ένα κεντρικό πολιτικό σύστημα…» είπε σε ένα σημείο της παρέμβασής του ο κ. Γερουλάνος, για να συνεχίσει:

«Στην ίδια κατάσταση είναι ο χώρος μας τώρα. Έχουμε τους ίδιους αντίπαλους με τις ίδιες νοοτροπίες. Και πρέπει να συνθέσουμε και να φτιάξουμε παράταξη. Θα έλεγαν λοιπόν ποτέ αυτοί οι παλιοί “δεν πρέπει να έχουμε δημοκρατία διότι η δημοκρατία οδηγεί στην εσωστρέφεια;” Ποτέ. Θα έλεγαν ποτέ οι παλαιότεροι ότι “δεν πρέπει να έχουμε δημοκρατία διότι δεν έχουμε χρόνο;” ή “ότι δεν θα έχουμε την πολυτέλεια να έχουμε δημοκρατία διότι δεν έχουμε χρήματα;”»

«Ενα δυνατό ΚΙΝΑΛ δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς ένα δυνατό ΠΑΣΟΚ. Αρα πιστεύω ότι ή το κλείνουμε ή του δίνουμε αξία μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες. Αντί να κλείνετε το ΠΑΣΟΚ, τουλάχιστον αξιοποιήστε το. Ο Τσίπρας λέει παντού ότι θέλει να δημιουργήσει κόμμα με δημοκρατικές διαδικασίες. Εμείς δείχνουμε να κάνουμε διευθέτηση σε κλειστά δωμάτια. Δεν μπορείτε να καταλάβετε πόσο πιο δυνατή είναι η εικόνα που αυτός βγάζει προς τα έξω;»

Βέβαια δεν υπήρξαν μόνο φωνές κατά των χειρισμών της προέδρου. Η ίδια η κυρία Γεννηματά, στη δευτερολογία της διαπίστωσε ότι η εισήγησή της έτυχε της πλειοψηφίας της ΚΟΕΣ. Ως βασικός υποστηρικτής της προέδρου περιγράφεται ο Κώστας Σκανδαλίδης, ο οποίος θεωρείται «συνείδηση» του ΠΑΣΟΚ ως μακροβιότερος γραμματέας του Κόμματος. Ο κ. Σκανδαλίδης, βουλευτής Α’ Αθηνών, έκανε λόγο για σύνθεση και ενότητα τονίζοντας ότι η απόφαση για μετεξέλιξη του ΠΑΣΟΚ ήταν ομόφωνη και ότι «δεν μπορούμε να συζητάμε τα ίδια θέματα σε δύο κόμματα».

Χαρακτηριστική του κλίματος υποστήριξης της προέδρου, η ατάκα του Δημήτρη Κωνσταντόπουλου, βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας του ΚΙΝΑΛ, όπως αυτή αποδίδεται από το ρεπορτάζ του in.gr:  «Να σταματήσουν κάποιοι εδώ μέσα το γλείψιμο στην πρόεδρο γιατί από τα πολλά σάλια δεν θα μπορούμε να πλησιάσουμε την πόρτα της εισόδου». Της εξόδου ίσως να είναι πιο εύκολο…